Στις κάλπες αύριο οι Τουρκοκύπριοι εν µέσω πολλαπλής κρίσης

Η απογοήτευση που επικρατεί µάλλον διοχετεύεται στην αποχή παρά στην προσπάθεια αλλαγής του πολιτικού σκηνικού

Πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» διεξάγονται αύριο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα -οι δέκατες από την πρώτη αναµέτρηση που έγινε στις 23 Ιουνίου 1985. Τις αυριανές «εκλογές» µονοπωλούν τα ζητήµατα που έχουν προκύψει από την οικονοµική κρίση που έχει ξεσπάσει, τόσο λόγω της µεταφοράς της τουρκικής οικονοµικής αστάθειας στα κατεχόµενα όσο και των επιπτώσεων που προκαλεί η πανδηµία.

Η εν λόγω κρίση, σύµφωνα µε στοιχεία της «στατιστικής υπηρεσίας» κατά τον προηγούµενο µήνα, έχει ως αποτέλεσµα να σηµειωθεί η µεγαλύτερη αύξηση του κόστους ζωής (15,16%) κατά τα τελευταία 44 χρόνια, µε τον ετήσιο πληθωρισµό για το 2021 να έχει αυξηθεί κατά 46,09%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 χρόνων.

Παρ’ όλα αυτά, οι πολιτικοί αναλυτές δεν αναµένουν να αλλάξει και πολύ το υφιστάµενο πολιτικό σκηνικό. Αν και πρόσφατες δηµοσκοπήσεις παρουσιάζουν συντριπτικό ποσοστό των Τουρκοκυπρίων (µέχρι και 93,99%!) να δηλώνει ότι κατάσταση στη «χώρα» «πάει λάθος», η απογοήτευση που επικρατεί µάλλον διοχετεύεται στην αποχή παρά στην προσπάθεια αλλαγής του πολιτικού σκηνικού.

Στις «εκλογές» κατέρχονται 400 «υποψήφιοι» προερχόµενοι από οκτώ πολιτικά κόµµατα, ενώ άλλοι τρεις κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι, διεκδικώντας µία εκ των 50 «εδρών». Ο αριθµός των «ψηφοφόρων» ανέρχεται στα 203.792 άτοµα.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00 π.µ. και θα κλείσουν στις 6:00 µ.µ. και µέχρι τις 7:00 µ.µ. θα απαγορεύεται η δηµοσιοποίηση αποτελεσµάτων. Υπενθυµίζεται ότι στα κατεχόµενα υπάρχουν τρεις επιλογές ψήφου, σφραγίδα, σφραγίδα και επιλογή, µεικτή ψήφος (σ.σ.: οριζόντια ψηφοφορία), µε το απαιτούµενο όριο για την είσοδο στη «βουλή» ενός πολιτικού κόµµατος να έχει ορισθεί στο 5%.

Τα οκτώ κόµµατα που συµµετέχουν στις εκλογές είναι: το «κυβερνών» κόµµα, Κόµµα Εθνικής Ενότητας (UBP), το Κόµµα του Λαού (HP), το ∆ηµοκρατικό Κόµµα (DP) και το Κόµµα Αναγέννησης (κόµµα εποίκων – YDP) που εκπροσωπούν σχεδόν όλο το φάσµα της ∆εξιάς, ενώ το Ρεπουµπλικανικό Τουρκικό Κόµµα (CTP), η Κοινοτική ∆ηµοκρατία (TDP) και τα «εξωκοινοβουλευτικά» Κόµµατα Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες ∆υνάµεις (TKP-YG) και Ανεξάρτητος ∆ρόµος (BY) κατατάσσονται στην Αριστερά.

Σηµειώνεται ότι το Κόµµα Ενωµένης Κύπρου (BKP), το Κόµµα Νέας Κύπρου (Yeni Parti) και το Κυπριακό Οµοσπονδιακό Κίνηµα, που κατατάσσονται στην «εξωκοινοβουλευτική» Αριστερά, έχουν καλέσει σε µποϊκοτάρισµα των «εκλογών», ενώ το Αριστερό Κίνηµα (Sol Hareket) αποφάσισε να µη στηρίξει κανένα κόµµα, χωρίς να τάσσεται υπέρ του µποϊκοτάζ.

Σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας του τουρκοκυπριακού Τύπου, πριν την απαγόρευσή τους (08/01), αναµένεται και πάλι να βρεθούν στη «βουλή» τα ίδια έξι κόµµατα που κέρδισαν «βουλευτικές έδρες» στις προηγούµενες «βουλευτικές εκλογές» που έγιναν τον Γενάρη του 2018. Τότε, το UBP έλαβε 35,58% και είχε 21 έδρες αρχικά, το CTP, 20,92% και 12 έδρες, το HP 17,08% και 9 έδρες, το ΚΚ∆ 8,64% και 3 έδρες, το DP 7,84% και 3 έδρες και το YDP είχε 7% και 2 έδρες.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.