Στις προτάσεις Μαυρογιάννη η κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις

Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη νέα σύσκεψη της Ομάδας Πρωτοβουλίας για κατάργηση του πέναλτι του 12% στη σύνταξη όσων αφυπηρετούν στo 63ο έτος της ηλικίας τους.

Στη νέα σύσκεψη που έχει συγκληθεί για την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η ΠΑΣΥΔΥ, η ΣΕΚ και η ΔΕΟΚ αναμένεται ακριβώς να αποφασιστούν περαιτέρω ενέργειες προς την κατεύθυνση διεκδίκησης και ικανοποίησης του αιτήματος, που θεωρείται ώριμο μετά από την επαναφορά όλων των περικοπών που είχαν γίνει λόγω του μνημονίου.

Στόχος είναι να πιεστεί η κυβέρνηση να καταθέσει νομοσχέδιο που να επιτρέπει σε όσους έχουν πάνω από 33 χρόνια εισφορών στο ΤΚΑ να συνταξιοδοτηθούν στα 63 έτη χωρίς το τιμωρητικό μέτρο του πέναλτι στη σύνταξη. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση διά του Προέδρου και του Υπουργού Εργασίας, με τις αντιφατικές της δηλώσεις, δείχνει να μην ξέρει πού βρίσκεται αυτή η προσπάθεια. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την παρουσίαση του έργου για το «κράτος πρόνοιας» ισχυρίστηκε ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι διαβουλεύσεις για το συνταξιοδοτικό και το ζήτημα του πέναλτι στη σύνταξη, ενώ ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα απευθυνθεί στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας για να υπογράψει συμβόλαιο εκπόνησης μελέτης…

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχουν 14 συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις είχε ήδη κύκλο επαφών με κόμματα και άλλους φορείς από τον Απρίλιο του 2021 και σκοπεύει να επαναλάβει αυτές τις επαφές τόσο με κόμματα όσο και με υποψηφίους για την προεδρία της Δημοκρατίας, χωρίς να αποκλείει και τις κινητοποιήσεις. Από τους υποψήφιους Προέδρους ο μόνος που δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα καταργήσει το πέναλτι του 12% και το περιέλαβε στις προγραμματικές του θέσεις και προτάσεις είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Μιλώντας στο Γ. Συμβούλιο της ΠΕΟ υποσχέθηκε «άμεση μελέτη του τρόπου κατάργησης της μείωσης των συντάξεων κατά 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος. Στόχος μας είναι να δοθεί μία ορθολογιστική και αναλογιστικά ισορροπημένη λύση, η οποία να λαμβάνει υπόψιν τα χρόνια συνεισφοράς στο σύστημα», επεσήμανε.

Ενίσχυση της βιωσιμότητας

Πάντως ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ, Κώστας Σκαρπάρης, δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι υπάρχουν λύσεις και εισηγήσεις για ενίσχυση της βιωσιμότητας του ΤΚΑ την οποία επικαλούνται κάποιοι για να δικαιολογήσουν την παράταση του πέναλτι.

Η πρώτη πρόταση, σύμφωνα με τον κ. Σκαρπάρη, αφορά την υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης να εκπονήσει σχέδιο αποπληρωμής του χρέους που έχει προς το ΤΚΑ και το οποίο έφθασε αισίως τα 7,5 δις-8 δις ευρώ. Μόνο η κυβέρνηση Χριστόφια έδωσε στο ΤΚΑ €400 εκ. πριν ξεσπάσει η κρίση.

Η 2η πρόταση αφορά την επιβολή ενός μικρού επιτοκίου στο δάνειο που έχει συνάψει η κυβέρνηση από το ΤΚΑ.

Τρίτον, υπάρχει προοπτική ενίσχυσης της βιωσιμότητας του ΤΚΑ με την προτεινόμενη ανά πενταετία (μέχρι το 2039) αύξηση των εισφορών – 0,5% για εργαζομένους, 0,5% για εργοδότες και 0,3% για την κυβέρνηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy