Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη οι πολυεθνικές!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Είναι κατανοητό να δίνονται κίνητρα και διευκολύνσεις για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όμως θα πρέπει να υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφεύγονται φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας, χρηματισμού και σκανδάλων.

Οι πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη δεν έχουν να κάνουν ούτε με την προστασία των φτωχών και αδύνατων στρωμάτων του λαού μας από το τσουνάμι της ακρίβειας και του πληθωρισμού, ούτε με τη στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που οδηγούνται σε κλείσιμο, ούτε και με την προστασία των δανειοληπτών, οι οποίοι αφέθηκαν να είναι έρμαιο των τραπεζών…

Από τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο για τις πολυεθνικές εταιρείες και όχι νομοσχέδιο για στήριξη των εργαζομένων και των νοικοκυριών, τα οποία βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.

Σε ό,τι αφορά τις πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου, δημιουργείται ένα νέος τομέας στο Τμήμα Πολεοδομίας που θα λειτουργεί ως Ενιαία Αρχή Αδειοδότησης και θα αφορά μόνο τις μεγάλες επενδύσεις. Αναμένεται ότι θα καταργηθούν οι οικοδομικές και πολεοδομικές Αρχές. Δεν ξέρουμε εάν λαμβάνεται υπόψη και η νέα δομή αδειοδότησης που θα δημιουργηθεί σε έναν περίπου χρόνο με την εφαρμογή της τοπικής μεταρρύθμισης, όπου όλα τα θέματα αδειοδότησης θα είναι ευθύνη των Επαρχιακών Συμβουλίων.

Στο κυβερνητικό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα υπογραφούν μνημόνια μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και των συναρμόδιων υπουργείων, με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την έκδοση όλων των αδειών που απαιτούνται για την υλοποίηση ενός έργου. Οι πολίτες βέβαια που θέλουν να κτίσουν το δικό τους σπίτι ή θέλουν να κάνουν μια μικρή επιχείρηση θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται από τους μηχανισμούς της γραφειοκρατίας… Τα μνημόνια και τα χρονοδιαγράμματα θα πρέπει να αφορούν όλες τις αναπτύξεις και όχι μόνο τις μεγάλες και τις πολυεθνικές. Εγείρονται επίσης και ζητήματα ελέγχου εκείνων που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την έκδοση αδειών των μεγάλων αναπτύξεων και των πολυεθνικών εταιρειών, ενώ σημαντικό κομμάτι που δεν ξεκαθαρίζεται είναι και η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς -κατοίκους, κοινότητες, πόλεις– για επιθυμητές ή μη αναπτύξεις, για θέματα υγείας, περιβάλλοντος κ.λπ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή, όπου ελπίζουμε να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις και να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Να δώσουμε κίνητρα και διευκολύνσεις σε ξένους ή ντόπιους επενδυτές μεγάλων αναπτύξεων, αλλά αυτό να μη γίνει στο βωμό των κερδών θυσιάζοντας το περιβάλλον, τις αρχαιότητες, τον πολιτισμό, την άνεση ζωής των κατοίκων κ.λπ.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy