Όσοι πιστεύουν ότι η σωστή λύση στο κυπριακό είναι η απομόνωση των Τ/κυπρίων κάνουν λάθος, τονίζει ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή υπογραμμίζει ότι και στο τελευταίο ψήφισμα του ΟΗΕ αναφέρεται ρητά ότι χρειάζεται περισσότερη επαφή, περισσότερη συνεργασία και περισσότερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αρκετή συνεργασία.

Αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Λίλι αναφέρει πως αν οι Ελλάδα και η Τουρκία και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο θέλουν να αλλάξει η Συνθήκη Εγγύησης, τότε η Βρετανία δεν θα σταθεί εμπόδιο.

Σε ότι αφορά τη μορφή λύσης του κυπριακού και τις προτάσεις για λύση δύο κρατών, ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο τονίζει ότι η διαδικασία των Η.Ε. δεν έχει αλλάξει και ότι η μόνη μορφή λύσης που συζητείται είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Ο κ. Λίλι επαναλαμβάνει την αντίθεση της χώρας του στις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και στη διενέργεια γεωτρήσεων στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή ΑΟΖ. Τέτοιες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας, σημειώνει, αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.