Στο 66% το ενδιαφέρον για εμβολιασμό στους οίκους ευγηρίας

Σε 20 λεπτά εξαντλήθηκαν τα διαθέσιμα ραντεβού

 

Μέσα σε μόλις είκοσι λεπτά εξαντλήθηκαν τα νέα ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορoνοϊού που ήταν διαθέσιμα μέσω της διαδικτυακής πύλης του Υφυπουργείου Καινοτομίας. Επρόκειτο για 3.466 ραντεβού για εννέα Κέντρα Εμβολιασμού που λειτουργούν παγκύπρια και αφορούσαν άτομα ηλικίας άνω των 80. Η διαδικτυακή πύλη αναμένεται να ανοίξει εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα στις 09:00.

Οι εμβολιασμοί κατά του κορoνοϊού στην Κύπρο ξεπέρασαν τις 10.400, ενώ να σημειωθεί ότι από την Κυριακή άρχισε η χορήγηση της δεύτερης δόσης στα άτομα που εμβολιάστηκαν στην πρώτη φάση του πλάνου και αφορούσαν ηλικιωμένους σε στέγες ευγηρίας και επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής.

Σε δηλώσεις της η διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπ. Υγείας, Όλγα Καλακούτα, αναφερόμενη στους οίκους ευγηρίας, είπε ότι μέχρι τώρα ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός σε 115 από τους 121, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί σε όλους. Το ποσοστό ενδιαφέροντος σε επαγγελματίες υγείας, αλλά και ένοικους άγγιξε το 66%, και στη Λεμεσό συγκεκριμένα, όπου και οι οίκοι «κτυπήθηκαν» περισσότερο, έφτασε το 88%.

Πρόσθεσε ότι άτομα που αρχικά ήταν διστακτικά αλλάζουν άποψη και ζητούν να εμβολιαστούν, ενώ οι επαγγελματίες υγείας που αρνούνται να χορηγηθούν το εμβόλιο είναι τρομερά λίγοι.

Όσον αφορά τους κλινήρεις ασθενείς, η κα Καλακούτα ανέφερε ότι η διαδικασία εμβολιασμού τους με τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς απαιτούν ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς. Παρ’ όλα αυτά, όπως υπογράμμισε, ο σχεδιασμός είναι σε προχωρημένο στάδιο ώστε μόλις φτάσει το εμβόλιο της Astra Zeneca να εμβολιαστούν μέσω των κοινοτικών νοσηλευτών. Σημειώνεται ότι τα εμβόλια της Astra Zeneca αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο κατά το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

Σε σχέση με το ποιοι θα έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό και πώς θα γίνει ο διαχωρισμός των ευπαθών ατόμων κάτω των 80 ετών, η κα Καλακούτα ανέφερε ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο το λογισμικό του ΟΑΥ για το ΓεΣΥ, το οποίο περιέχει ακριβείς ενδείξεις για το ιστορικό των ασθενών και ενδεχομένως τα φάρμακα που λαμβάνει ο καθένας.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο οι χρόνιοι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς να λαμβάνουν συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο βάσει ερευνών είναι πιο αποτελεσματικό.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους λειτουργούς υγείας, τους «ήρωες της πρώτης γραμμής», όπως είπε, εξερχόμενος από το Κέντρο Υγείας, στα Λατσιά, όπου του χορηγήθηκε η δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer – BioNTech κατά του κορονοϊού.

«Με την ευκαιρία της δευτέρας δόσεως του εμβολίου θα ήθελα πριν και πάνω απ’ όλα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους ήρωες της πρώτης γραμμής -με κάθε σημασία- τους λειτουργούς υγείας και όλους όσοι, με τα όσα παρακολουθούμε, με ένα αρκετά επιβαρυμένο ιστορικό όσον αφορά τις νοσηλείες, που παρά ταύτα στέκουν όρθιοι και έχουν κάνει κατορθωτό η χώρα μας να θεωρείται μια από τις πλέον επιτυχείς στη διαχείριση», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε στο στάδιο που άρχισαν να παραλαμβάνονται τα εμβόλια». Βεβαίως, είπε, «αναμένουμε ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός θα δώσει την ευκαιρία έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε το συντομότερο στην ανοσοποίηση του μεγαλύτερου δυνατού μέρους του πληθυσμού, ώστε να ξαναζήσουμε στιγμές ανθρώπινες».

Άντρια Ζαμανή

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy