Στο 75% η τουριστική κίνηση στην Κύπρο σε σχέση με το 2019

Γύρω στο 80% η πληρότητα των καταλυμάτων παραθαλάσσια

 

Η τουριστική κίνηση στην Κύπρο έχει φτάσει μέχρι στιγμής στο 75% σε σχέση με το 2019, ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον στο νησί περισσότεροι τουρίστες από διάφορες άλλες αγορές, όπως Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία και Ελλάδα.

Σε δηλώσεις στο Φρέναρος ο κ. Περδίος είπε ότι «αν αναλογιστεί κανείς τις αντιξοότητες των τελευταίων ετών, δεν τα πηγαίνουμε και άσχημα. Ευτυχώς, βλέπουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς των τελευταίων τριών ετών, αυτές τις προσπάθειες να έχουμε καινούργιες αγορές ή περισσότερη σημασία σε αγορές που ήταν ίσως δευτερεύουσας σημασίας στο παρελθόν».

Πρόσθεσε ότι «βλέπουμε πλέον περισσότερους Γερμανούς, Ελλαδίτες, Γάλλους, Πολωνούς, Ελβετούς, Σκανδιναβούς, Ούγγρους, Ισραηλινούς και άλλες εθνικότητες να επισκέπτονται την Κύπρο. Αυτά όλα δεν είναι αποτελέσματα μόνο της φετινής δουλειάς, αλλά των τελευταίων τριών ετών από όλους τους φορείς του τουρισμού, αλλά και του Υπουργείου Μεταφορών και της Hermes για το θέμα της συνδεσιμότητας».

Σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή η κίνηση είναι περίπου στο 75% σε σχέση με το 2019. Βλέπουμε ότι και ο Ιούλιος πήγε πάρα πολύ καλά, το ίδιο και ο Αύγουστος, ενώ αναμένουμε πολύ καλές πληρότητες και τον Σεπτέμβριο».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί ο αναθεωρημένος φετινός στόχος για σταδιακή ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η μέση πληρότητα του μηνός είναι γύρω στο 80%, σε ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, Πάφο και κατά δεύτερο λόγο σε Λάρνακα και Λεμεσό. Η συντριπτική πλειοψηφία της τουριστικής ροής είναι από το εξωτερικό, σημείωσε, αλλά υπάρχει και αρκετή κινητικότητα από το εσωτερικό.

Όπως είπε, υπό τις περιστάσεις όπως διαμορφώθηκαν μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, «δεν μπορούμε παρά να είμαστε ικανοποιημένοι. Βεβαίως οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις ήταν πολύ διαφορετικές για τη φετινή χρονιά πριν τον πόλεμο. Αναπροσαρμόσαμε το στόχο μετά τα γεγονότα και ο πρώτος στόχος που θέσαμε είναι να κάνουμε τη φετινή χρονιά καλύτερη από την περσινή τουλάχιστον, για να σημάνει η σταδιακή ανάκαμψη της βιομηχανίας, που κατά τα άλλα θα ήταν ραγδαία. Φαίνεται ότι είμαστε πολύ κοντά στο να τον πετύχουμε και ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτή η τουριστική εισροή και τους επόμενους μήνες», σημείωσε.

Απαντώντας κατά πόσον έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζονταν με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, ο κ. Ρουσουνίδης σημείωσε ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι μία πρόκληση που θα μαστίζει τη βιομηχανία σε βάθος πενταετίας. «Πέρα από αυτό, έπονται και άλλες τεράστιες προκλήσεις, λόγω και της αύξησης του ενεργειακού κόστους και της αύξησης του πληθωρισμού και των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα», είπε.

Όπως σημείωσε, όλα αυτά είναι ένα κράμα τεράστιων προκλήσεων που θα αντιμετωπίζει ο κλάδος το 2023, καθώς θα μειώσουν σημαντικά την αγοραστική δύναμη του δυνητικού τουριστικού κοινού την επερχόμενη σεζόν.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.