Στο Ανώτατο η Αγλαντζιά κατά της συνένωσης με Λευκωσία

Συνεχίζουν οι διεργασίες - Την Τρίτη συνεδριάζει η Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή

Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγε χθες ο Δήμος Αγλαντζιάς, ενάντια στην ψήφιση του νέου νόμου για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πλέον όλα είναι ανοιχτά. Ακόμα και το ενδεχόμενο να ανατραπεί η μεταρρύθμιση. Ωστόσο, δεν θα ζητήσει την έκδοση διατάγματος αναστολής της μεταρρύθμισης καθώς αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση πριν τον Μάη του 2024.

Κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγλαντζιάς, κατατέθηκε χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο προσφυγή εναντίον της ψήφισης του νέου Περί Δήμων Νόμου, ο οποίος μετατρέπει τον Δήμο Αγλαντζιάς σε διαμέρισμα του Δήμου Λευκωσίας.

Τα επιχειρήματα του δήμου εδράζονται σε δύο σημεία, με το πρώτο μάλιστα να βασίζεται στην αναπομπή των νόμων που έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μερικές μέρες μετά την ψήφισή τους:

1) Υπάρχει σύγκρουση εξουσιών μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας.

2) Η προσβαλλόμενη νομοθεσία παραβιάζει σημαντικότατα άρθρα του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα το άρθρο 5, που προνοεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες ή/και δημοψηφίσματα.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα του δήμου και των δημοτών είναι να δημιουργηθεί Δήμος Αθαλάσσας, μεταξύ Αγλαντζιάς, Λατσιών και Γερίου.

Προς το παρόν συνεχίζονται οι διεργασίες…

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο δήμαρχος Αντρέας Κωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι ο δήμος δεν θα ζητήσει διάταγμα αναστολής της νομοθεσίας γιατί, όπως είπε, παίρνει περίπου ένα χρόνο για να εκδικαστεί, επομένως θα γίνει πριν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης τον Μάη του 2024.

Ερωτηθείς κατά πόσον οι άλλοι δήμοι (Λατσιά και Γέρι) θέλουν να συνενωθούν με την Αγλαντζιά, υπέδειξε ότι εξ όσον γνωρίζει δεν εξέτασαν αυτή την προοπτική.

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει -δεδομένης της άρνησης για συνένωση με τη Λευκωσία- είναι κατά πόσον ο δήμος θα συμμετέχει στα Συμβούλια Κοινών Υποθέσεων που θα προετοιμάσουν τις συνενώσεις.

Όπως ανέφερε ο Α. Κωνσταντίνου, η Αγλαντζιά Θα συμμετέχει κανονικά στις διαβουλεύσεις, αλλά θα εκφράζει την επιφύλαξή της. Επεσήμανε επίσης ότι σκοπός είναι η δημιουργία του Δήμου Αθαλάσσας και όχι να ανατραπεί συνολικά η μεταρρύθμιση.

Η «Χαραυγή» αποτάθηκε και στον δήμαρχο Λευκωσίας, αφού η προσφυγή ενδεχομένως να επηρεάσει και τις διεργασίες που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης σημείωσε ότι «εμείς θα προχωρήσουμε όπως προβλέπει η νομοθεσία και θεωρώ ότι όλοι έχουν ευθύνη να σεβαστούν τη νομοθεσία και να συμβάλουν στην υλοποίησή της, για το καλό όλων των πολιτών. Αν προκύψει κάτι διαφορετικό στο μέλλον, θα το δούμε».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται κανονικά οι διαδικασίες για τη μεταρρύθμιση, αφού κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει την απόφαση του Ανωτάτου. Την ερχόμενη Τρίτη το πρωί θα συνεδριάσει η Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς και τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων, Ανδρέα Βύρα, για να ξεκινήσουν να δίνουν κατευθύνσεις και να ετοιμαστούν οι κανονισμοί λειτουργίας των Συμβουλίων Κοινών Υποθέσεων.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy