Στο αντιμεταναστευτικό μέτωπο και η Κύπρος 

Με μια δήλωση που αποδίδεται στη «Διάσκεψη του Βίλνιους της Λιθουανίας, με θέμα τη Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων» στην οποία συμμετείχαν μόνο έξι χώρες (Πολωνία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Αυστρία) χωρίς καν τη συμμετοχή της γαλλικής προεδρίας, παρουσιάστηκε χθες ότι «η ΕΕ υιοθετεί τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης για χρηματοδότηση και θέσπιση φυσικών φραγμών στην Πράσινη Γραμμή, ώστε να προληφθούν οι εισροές μεταναστών προς την ΕΕ».

Στην κοινή δήλωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι εξελίξεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αποδεικνύουν την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη θέσπιση αποτελεσματικού ελέγχου με βάση την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, μεταξύ άλλων με τη θέσπιση φυσικών φραγμών και άλλων κινητών ή σταθερών υποδομών. Τα μέτρα αυτά, αναφέρεται, θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται στην Πράσινη Γραμμή, αν και η Γραμμή δεν αποτελεί σύνορο.

Αναφέρεται εξάλλου ότι τα κράτη-μέλη «θα πρέπει να υποστηρίζονται και να συνδράμονται επαρκώς. Οι Οργανισμοί της ΕΕ, κυρίως ο Frontex, η Europol και η EUAA θα πρέπει να κάνουν πλήρη χρήση των εντολών τους».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι περιπτώσεις ενορχήστρωσης των μεταναστευτικών ροών από τρίτες χώρες και τρίτα μέρη, η ύπαρξη σημαντικών δευτερογενών μετακινήσεων, η κατάχρηση των συστημάτων ασύλου και η έλλειψη ενισχυμένης συντονισμένης προσέγγισης αποκάλυψαν κενά στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και αδυναμίες στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. «Θα πρέπει επίσης να ενισχύσουμε το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και να εντείνουμε τις εργασίες, προκειμένου να μειώσουμε τα κίνητρα για παράνομη μετανάστευση, να αποτρέψουμε την κατάχρηση του συστήματος ασύλου, να αποκλείσουμε την “αγορά ασύλου”», αναφέρεται.

Τη θέση της Λευκωσίας παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι το κράτος-μέλος με τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων διεθνούς προστασίας σε σχέση με τον πληθυσμό της, προσθέτοντας ότι το 2021 οι παράνομες αφίξεις ανήλθαν σε 13.235 άτομα, με πάνω από το 85% των αιτούντων να φτάνουν απευθείας από την Τουρκία ή μέσω των κατεχομένων. «Το ποσοστό των αιτητών και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας φθάνει στο 4,6% του πληθυσμού», τόνισε ο κ. Νουρής.

Ο ΥΠΕΣ κάλεσε την ΕΕ να διαπραγματευτεί κοινές δράσεις με τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, υποστηριζόμενες επιχειρησιακά από τους Οργανισμούς της Ένωσης, με στόχο την πρόληψη των πρωτογενών και δευτερογενών ροών προς την ΕΕ και την υλοποίηση περισσότερων αποτελεσματικών επιστροφών.

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.