Στο αόριστο μέλλον παραπέμπει η κυβέρνηση το Ταμείο Αλληλεγγύης

Στο αόριστο μέλλον παραπέμπει η κυβέρνηση τις αποζημιώσεις για τους «κουρεμένους», αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αρνήθηκαν για άλλη μια φορά χθες, σε συνάντησή τους με τον Σύνδεσμο Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, να δώσουν συγκεκριμένο πλάνο για το πότε θα καταβληθούν αποζημιώσεις και με ποια προτεραιότητα.

Μάλιστα σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ισχυρίστηκε ότι τα επόμενα βήματα για το Ταμείο Αλληλεγγύης «δεν εξαρτώνται από την κυβέρνηση». Σημειώνεται ότι κατά την ψήφιση του νόμου για το Ταμείο Αλληλεγγύης, το ΑΚΕΛ προειδοποίησε ότι «αντιμετωπίζει προβλήματα συνταγματικότητας και νομιμότητας», αλλά και «προβλήματα άνισης μεταχείρισης και αδιαφάνειας». Κατέθεσε μάλιστα προτάσεις για βελτίωση του νομικού πλαισίου καθώς και για να συνεισφέρουν και οι τράπεζες αντί μόνο το κράτος.

Κάλεσε επίσης επανειλημμένα το Υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει συγκεκριμένο πλάνο για το πότε θα καταβληθούν αποζημιώσεις και με ποια προτεραιότητα, ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ. Παρά τα πιο πάνω κενά ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – Αλληλεγγύη προχώρησαν στην ψήφιση της πρότασης νόμου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης ανέφερε ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα όσα άκουσαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών. «Δεν πήραμε αυτή τη στιγμή κάποιες απαντήσεις που να αισθανόμαστε ασφαλείς ότι προχωρούμε ακριβοδίκαια πάνω στη βάση της δικαίωσης αυτών των ανθρώπων, των κατόχων αξιογράφων, οι οποίοι πέσαμε θύματα της προσπάθειας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της μη χρεοκοπίας του κράτους και μείναμε θύματα», είπε. Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή ικανοποιούνται άλλες ομάδες, οι οποίες δεν έχουν προτεραιότητα, όπως είπε.

Ο Φ. Μαυροβουνιώτης ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος διεκδικεί να πάρει ο κάθε κάτοχος αξιογράφων τις πρώτες 100 χιλ. ευρώ, στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Ανέφερε επίσης ότι αυτό πρέπει να γίνει εκτός Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, αφού διαφορετικά ενδεχομένως να χρειαστούν πολλά χρόνια για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κατόχων αξιογράφων. Όπως είπε το κόστος για την καταβολή αποζημιώσεων για τις πρώτες 100 χιλ. ευρώ, είναι περίπου 350 εκατ. ευρώ (185 εκ. ευρώ για τη Λαϊκή και 190 εκ. ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου).

Όπως είπε, ο Σύνδεσμος κατέθεσε την πιο πάνω πρόταση στη σύσκεψη στο Προεδρικό, αλλά «δεν έλαβαν ακόμα σαφή απάντηση». Ο Φ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι ο Σύνδεσμος εργάζεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι το κράτος να υλοποιήσει τη συμφωνία που έκανε με το Eurogroup σε σχέση με δικαστικές αποφάσεις της Λαϊκής και ο δεύτερος να ενισχυθεί όσο το δυνατό περισσότερο το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy