Στο απροχώρητο οδηγείται το πρόβλημα στέγασης

  • Άνθρωποι που ξεσπιτώθηκαν από τη µια µέρα στην άλλη, θύµατα των αδίστακτων και αδηφάγων τραπεζών, οικογένειες µε µικρά παιδιά που καταλήγουν να κοιµούνται σε πάρκα και αθώρητες γωνιές ή στην καλύτερη περίπτωση µέσα σε αυτοκίνητα και πρόχειρα παραπήγµατα.
  • Οι σκληρές αυτές εικόνες αποτελούν ένα ακόµα απότοκο της οικονοµικής και αντικοινωνικής πολιτικής που εφαρµόζουν στα δέκα χρόνια της εξουσίας τους οι σηµερινοί κυβερνώντες.
  • Μόνο στη διάρκεια του τελευταίου µήνα εντοπίστηκαν να διανυκτερεύουν κάτω από τις αποβάθρες του µόλου 7 άνθρωποι, ενώ εργαζόµενοι στο πάρκο του Λανιτείου «χάλασαν» τον ύπνο οικογένειας που έβρισκε νυχτερινό καταφύγιο κάτω από τα δέντρα

 

Του Χρήστου Χαραλάµπους

Μια σκληρή πραγµατικότητα που τη βιώνουµε καθηµερινά τα τελευταία χρόνια και η οποία συνεχώς επιδεινώνεται µε απρόβλεπτη την εξέλιξη και κατάληξή της αποτελεί το πρόβληµα των αστέγων και γενικότερα το στεγαστικό ζήτηµα, ως αποτέλεσµα της οικονοµικής και κοινωνικής πολιτικής που εφάρµοσαν στα δέκα χρόνια της εξουσίας τους οι σηµερινοί κυβερνώντες. Τραγικές εικόνες τις οποίες αντικρίζουν από τη µια µε απάθεια η κυβέρνηση µε τις ανεκπλήρωτες εξαγγελίες της και από την άλλη ο απλός κόσµος, που παρά τα δικά του προβλήµατα και τις οικονοµικές στενότητες, οργανωµένα ή άλλως πως, απλώνει το χέρι προσπαθώντας να απαλύνει τον πόνο και την απελπισία στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη για στέγη ή ακόµα και ένα πιάτο φαγητό.

Ιδιαίτερα έντονο παραµένει το πρόβληµα των αστέγων στη Λεµεσό των πρωτοφανών αναπτύξεων και επιχειρηµατικών δράσεων που, εκτός όλων των άλλων αρνητικών, ανέβασαν τα ενοίκια, ακόµα και για ένα απλό στούντιο, σε εξωφρενικά επίπεδα, µε αποτέλεσµα το κατοχυρωµένο συνταγµατικά δικαίωµα της στέγης να µην ισχύει για όλον εκείνο τον κόσµο που οι πολιτικές του κράτους τον έφεραν σε συνθήκες φτώχειας ή και ακόµα χειρότερα.

Άνθρωποι κοιµούνται σε παγκάκια, σε χώρους στάθµευσης, κάτω από τα δέντρα…

Απανωτές είναι οι περιπτώσεις αστέγων, Κυπρίων και ξένων που εντοπίζονται καθηµερινά στη Λεµεσό και προφανώς κάτι ανάλογο καταγράφεται και σε άλλες περιοχές. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί το γεγονός ότι στη διάρκεια του τελευταίου µήνα εντοπίστηκαν να διανυκτερεύουν κάτω από τις αποβάθρες του µόλου 7 άνθρωποι, ενώ εργαζόµενοι στο πάρκο του Λανιτείου «χάλασαν» τον ύπνο οικογένειας που έβρισκε νυχτερινό καταφύγιο κάτω από τα δέντρα.

Σε αυτά να προστεθούν και οι περιπτώσεις που κάθε τόσο φέρνει στην επιφάνεια µέσα από σχετικές αναρτήσεις του στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ηθοποιός Κώστας Βήχας, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια έχει αφιερωθεί στον αγώνα για ανακούφιση των αστέγων και των χιλιάδων εκείνων συµπολιτών µας που στερούνται τα βασικά για την επιβίωσή τους (για το έργο του αυτό, άλλωστε, τιµήθηκε µε το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη για το 2020). Την περασµένη εβδοµάδα ο Κώστας Βήχας είχε δηµοσιοποιήσει και την περίπτωση ενός ανθρώπου που κουκουλωµένος κοιµόταν σε ένα παγκάκι στη µικρή πλατεία «Πλουτή Σέρβα» που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα πολύβουα κέντρα διασκέδασης της κεντρικής πλατείας Ηρώων.

Κι αυτές είναι µόνο οι περιπτώσεις που δηµοσιοποιούνται, γιατί είναι συνεχείς οι αναφορές πολιτών για ανθρώπους που περνούν τις νύχτες τους στα παγκάκια του παραλιακού µετώπου, σε χώρους στάθµευσης, αλλά και κάτω από τα δέντρα στο «∆ασούδι». Καµιά όµως υπηρεσία του κεντρικού κράτους ή των Τοπικών Αρχών δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλία να ψάξει οργανωµένα αυτούς τους ανθρώπους προσφέροντάς τους ουσιαστική στήριξη.

Οι υπηρεσίες του «ΣΧΕ∆ίΑ» δεν λύνουν το πρόβληµα

Ενδεικτικά της κατάστασης που υπάρχει στη Λεµεσό είναι και τα στοιχεία που παρατέθηκαν στη διάρκεια πρόσφατης διάσκεψης Τύπου µε αφορµή τη συµπλήρωση τριών χρόνων από τη λειτουργία του Κέντρου Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων «ΣΧΕ∆ίΑ» του ∆ήµου Λεµεσού, που προσφέρει µεν σηµαντικές υπηρεσίες, οι οποίες όµως δεν δίνουν ουσιαστική λύση στο πρόβληµα των αστέγων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η συντονίστρια του Κέντρου, κοινωνική λειτουργός Χριστίνα Τσιαµπαρτά, από τις 556 περιπτώσεις που ζήτησαν βοήθεια για εξεύρεση σταθερής διαµονής, τα τελευταία τρία χρόνια, οι 213 (41%) έλαβαν στήριξη και βρήκαν σταθερό χώρο διαµονής. Το υπόλοιπο ποσοστό, όπως επεσήµανε, αφορούσε περιπτώσεις που είτε δεν ήθελαν να ακολουθήσουν ένα στεγαστικό πλάνο, είτε πρόκειται για άτοµα που έφυγαν εκτός Κύπρου ή µετέβησαν σε άλλη επαρχία. Σηµείωσε ωστόσο ότι το Κέντρο βρίσκεται σε επαφή µε 24 περίπου άτοµα που είναι κατ’ επιλογή άστεγοι, ενώ για 25 περιπτώσεις διαφαίνεται ένα επαναλαµβανόµενο µοτίβο, δηλαδή να βρεθούν ξανά τα άτοµα αυτά σε παρόµοια κατάσταση και εκεί το Κέντρο δρα προληπτικά.

Σε ό,τι αφορά τη δράση του Κέντρου, κατά το πρώτο εξάµηνο του 2022, αναφέρεται ότι έγιναν 53 αναφορές ανθρώπων που ήταν άστεγοι, 36 επιτόπιες παρεµβάσεις στην κοινότητα, 109 ειδικές παρεµβάσεις που περιλαµβάνουν κατ’ οίκον επισκέψεις και συνοδεία σε ιατροσυµβούλια ή σε άλλες υπηρεσίες και 280 συµβουλευτικές συναντήσεις µε το εξειδικευµένο προσωπικό του Κέντρου.

Αναφερόµενη στα προβλήµατα που παρουσιάζονται για στέγαση και επανένταξη των αστέγων, η κα Τσιαµπαρτά επεσήµανε ιδιαίτερα την ελάχιστη διαθεσιµότητα σπιτιών µε προσιτό ενοίκιο, τις περιορισµένες εργασιακές δεξιότητες ή τη λειτουργικότητα κάποιων αστέγων, αλλά και την αρνητική στάση από ιδιοκτήτες και εργοδότες, λόγω προκατάληψης, να στηρίξουν τα συγκεκριµένα άτοµα.

Να σηµειωθεί ότι η «ΣΧΕ∆ίΑ», που είναι το πρώτο κέντρο που δηµιουργήθηκε για παροχή εξειδικευµένων υποστηρικτικών υπηρεσιών σε άστεγους ή άτοµα που αντιµετωπίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν άστεγοι, προσφέρει µεταξύ άλλων υπηρεσίες ηµερήσιας φροντίδας, ψυχοκοινωνικής στήριξης, συµβουλευτική και καθοδήγηση, στεγαστική και εργασιακή συµβουλευτική, 24ωρη γραµµή αναφορών, εκπαίδευση, ενηµέρωση, ευαισθητοποίηση και συλλογή στατιστικών δεδοµένων για συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση του ζητήµατος.

Στα χαρτιά έµεινε η πολυδιαφηµιζόµενη «προσιτή στέγη»

Η αδυναµία ή αδιαφορία του κράτους να εγκύψει µε αποφασιστικότητα και σοβαρότητα στο καυτό στεγαστικό πρόβληµα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα πολυδιαφηµιζόµενα από τον ∆ήµο Λεµεσού σχέδια αξιοποίησης της δηµοτικής περιουσίας στον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Ιωάννη, µέσα από τη συµφωνία που έγινε πριν από δύο χρόνια µε τον Κυπριακό Οργανισµό Ανάπτυξης Γης και αφορά το έργο «Προσιτή στέγη για όλους», παραµένουν ανεκπλήρωτες εξαγγελίες.

Το έργο, κόστους 100 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή 600 σύγχρονων οικιστικών µονάδων διαφόρων µεγεθών, µε αυστηρές προδιαγραφές που θα διασφάλιζαν υψηλό ποιοτικό επίπεδο διαβίωσης και θα κάλυπταν τις ανάγκες στέγασης µε χαµηλό ενοίκιο ή αγορά, ατόµων ή οικογενειών στη βάση αντικειµενικών κριτηρίων, σε συνεργασία και µε τις αρµόδιες κρατικές υπηρεσίες. Βάσει των σχεδιασμών που περιλαµβάνει η συµφωνία δήµου και ΚΟΑΓ και τις κατά καιρούς εξαγγελίες τόσο του δήµου όσο και της κυβέρνησης, το έργο θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει το 2022 και εντός του 2023 να παραδοθούν οι πρώτες 150 οικιστικές µονάδες.

Βρισκόµαστε στον Αύγουστο του 2022 κι ακόµα δεν έχει κτιστεί ούτε ένα τούβλο…

Η κυβέρνηση έχει «παγώσει» τη χρηµατοδότηση και ζητά και φόρους από πάνω!

Φαίνεται ότι το όλο έργο µπήκε στον πάγο, αφού, όπως πληροφορούμαστε, προέκυψαν σηµαντικά προβλήµατα σε ό,τι αφορά τη χρηµατοδότησή του. Σύµφωνα µε έγκυρη πηγή, η στασιµότητα και η καθυστέρηση που παρατηρείται δεν είναι άσχετη µε τα «χρυσά διαβατήρια». Ειδικότερα, όπως πληροφορούµαστε, η χρηµατοδότηση της κυβέρνησης προς τον ΚΟΑΓ για την υλοποίηση του έργου προερχόταν από έσοδα που θα προέκυπταν από τις πολιτογραφήσεις.

Ένα ποσοστό, δηλαδή, από τις εισπράξεις της πώλησης «χρυσών» διαβατήριων δινόταν από την κυβέρνηση στον Οργανισµό για την προώθηση της «Προσιτής Στέγης». Όταν σταµάτησε το πρόγραµµα των πολιτογραφήσεων, αναπόφευκτα µπήκε φρένο και στην εισροή χρηµάτων στον Κυπριακό Οργανισµό Αναπτύξεως Γης.

Βέβαια, κατά τις εξαγγελίες και τη διαφήµιση για την προώθηση της «Προσιτής Στέγης» γινόταν λόγος και για χρηµατοδότηση από ευρωπαϊκές πηγές, κάτι που φαίνεται ότι δεν ισχύει, τουλάχιστον µέχρι σήµερα.

Όµως, πέραν τούτου, υπάρχει και µια άλλη σηµαντική εκκρεµότητα που λειτουργεί σαν τροχοπέδη στην υλοποίηση του έργου. Πρόκειται για την επιµονή της κυβέρνησης να µην απαλλάξει τον ∆ήµο Λεµεσού από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών και τον ΦΠΑ, γεγονός που ανεβάζει το κόστος για το δήµο κατά κάποια εκατοµµύρια.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.