«Έγνοια της κυβέρνησης είναι να μην εκτεθεί», λέει η Σκεύη Κουκουμά

Σε γραπτή συμφωνία προχώρησαν χθες η Παγκύπρια Οργάνωση Αποκαταστάσεως Παθόντων Αναπήρων Πολέμου με το Υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθεσινό δημοσίευμα της «Χαραυγής» αναφέρθηκε στην αγανάκτηση της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Παθόντων Αναπήρων Πολέμου, λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας του Υπ. Εργασίας απέναντι στους αναπήρους πολέμου, καθώς φάκελοί τους που αφορούσαν αιτήματα για την υγεία τους κυρίως, παρέμεναν στο συρτάρι χωρίς ανταπόκριση.

Τόσο το δημοσίευμα της «Χ», όσο και το κάλεσμα των μελών της Οργάνωσης να μην παραστούν στην εκδήλωση μνήμης που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό, φαίνεται να «ευαισθητοποίησε» το Υπουργείο, καθώς πραγματοποιήθηκε συνάντηση κατά την οποία προχώρησαν σε γραπτή συμφωνία.

Αυτή αποτελείται από τα εξής πέντε σημεία: 1) Καθιέρωση ταχείας διαδικασίας παραπομπής αναπήρων στο Ιατροσυμβούλιο (εντός μίας εβδομάδας από την παραλαβή του αιτήματος), 2) τα αιτήματα των αναπήρων θα εξετάζονται από το Ιατροσυμβούλιο και θα λαμβάνονται αποφάσεις αμέσως χωρίς παραπομπή σε Τεχνική Επιτροπή (καθώς δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία η Τεχνική Επιτροπή), 3) καθιέρωση συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκαταστάσεως Παθόντων Αναπήρων Πολέμου με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανακουφίσεως Παθόντων, 4) στελέχωση της Επιτροπής Ανακουφίσεως Παθόντων για καλύτερη λειτουργία και άμεση ανταπόκριση, 5) οι ανάπηροι πολέμου θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση μνήμης στο Προεδρικό στις 20/7/2019.

Σε επικοινωνία της «Χ» με τη βουλευτή του ΑΚΕΛ και πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, Σκεύη Κουκουμά, σχολίασε ότι η κύρια έγνοια της κυβέρνησης ήταν να μην εκτεθεί περαιτέρω, με την απουσία των παθόντων και των αναπήρων πολέμου από τις εκδηλώσεις των μαύρων επετείων.

Παράλληλα, συμπλήρωσε, «η κατακραυγή που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση του θέματος και η έκκληση της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Παθόντων να εκφράσουν την αντίδρασή τους καλώντας τα μέλη τους να μην παραστούν στην εκδήλωση μνήμης που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό, ταρακούνησε την κυβέρνηση και την υποχρέωσε να δεσμευτεί σε κάποιες αποφάσεις».

Η Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ακόμα ότι «εδώ και μερικά χρόνια στις συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, οι οργανώσεις των παθόντων αναδεικνύουν τα προβλήματα, τα οποία όπως φαίνεται το Υπουργείο δεν έχει ενδιαφερθεί μέχρι σήμερα να επιλύσει». Αντίθετα, όπως σημείωσε, έκαναν τις διαδικασίες ακόμη πιο χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Καταλήγοντας, εξέφρασε την ανησυχία της, αλλά και την ελπίδα πως οι αποφάσεις που λήφθηκαν θα εφαρμοστούν αυτή τη φορά.

«Σίγουρα το θέμα θα απασχολήσει ξανά την Κοινοβουλευτική μας Επιτροπή τον ερχόμενο Σεπτέμβρη οπότε και θα διαφανεί αν άρχισε η εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν», πρόσθεσε.

Κάλια Ανδρέου