Στο αρχείο η υπόθεση με  το κατασκοπευτικό Pegasus παρά τη διεθνή κατακραυγή

Στο αρχείο μπήκε η υπόθεση με το κατασκοπευτικό Pegasus, παρά τη διεθνή κατακραυγή εναντίον της Κύπρου, η οποία φαίνεται ότι είχε άμεση εμπλοκή στην εξαγωγή του λογισμικού σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Τα πιο πάνω προκύπτουν από επιστολή της Υπουργού Δικαιοσύνης, Στέφης Δράκου, προς τη Βουλή, σε απάντηση σε σχετική ερώτηση η οποία υποβλήθηκε από τη βουλευτίνα των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Όπως αναφέρει η Στ. Δράκου, έχει ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο σε σχέση με το μαύρο κατασκοπευτικό βαν, αλλά «δεν προέκυψε οποιαδήποτε μαρτυρία που να συνδέει το συγκεκριμένο βαν με την υπόθεση Pegasus». Ανέφερε μάλιστα ότι «η εταιρεία NSO (η οποία συνδέεται με το Pegasus) δεν αποτέλεσε αντικείμενο διερεύνησης στα πλαίσια της συγκεκριμένης υπόθεσης». Ακόμη, αναφέρεται ότι «από τις εξετάσεις της Αστυνομίας δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε μαρτυρία που να καταδεικνύει ότι οι ύποπτοι στη συγκεκριμένη υπόθεση προέβαιναν σε κατασκοπεία μέσω του λογισμικού Pegasus ή οποιουδήποτε άλλου λογισμικού». Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι «δεν έχει τεθεί ενώπιον της ανακριτικής ομάδας οποιοδήποτε αίτημα ή αναφορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις έρευνες για την εν λόγω υπόθεση».

Σημειώνεται ότι η Αλ. Ατταλίδου επεσήμανε στην επιστολή της ότι πραγματοποιήθηκε μεγάλη έρευνα από δεκαεπτά δημοσιογραφικούς οργανισμούς στο εξωτερικό, η οποία κατέδειξε ότι ηγέτες κρατών, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και άλλα άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο φαίνεται να κατασκοπεύονταν μέσω του λογισμικού Pegasus, το οποίο δημιούργησε η ισραηλινή εταιρεία NSO Group Technologies. Επεσήμανε επίσης ότι στην υπόθεση αυτή φαίνεται να εμπλέκεται και η Κύπρος. Ακόμη, επεσήμανε ότι η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophia in ‘t Veld με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε ενημέρωση για το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδότησε δραστηριότητες της NSO στην Κύπρο ή στη Βουλγαρία (σ.σ.: είναι οι δύο χώρες της EE από τις οποίες εξήχθη το λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων) και για το αν έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τον έλεγχο που άσκησαν τα δύο κράτη-μέλη ως προς τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά την εξαγωγή του Pegasus. Ακόμη, η Αλ. Ατταλίδου επεσήμανε ότι η εταιρεία NSO φέρεται να σχετίζεται και με την υπόθεση του μαύρου κατασκοπευτικού βαν που απασχόλησε την Κύπρο το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργός Εμπορίου, Νατάσα Πηλείδου, σε παλαιότερη επιστολή της προς τη Βουλή παραδέχθηκε ότι διεθνείς οργανισμοί ψάχνουν στην Κύπρο στοιχεία για την NSO GROUP. Αποκάλυψε μάλιστα ότι «το Υπουργείο Εμπορίου έχει λάβει μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Γενεύης επιστολή από United Nations Human Rights Special Procedures, όπου μεταξύ άλλων είχε ερώτημα για οργανισμό με την ονομασία NSO GROUP TECHNOLOGIES (the NSO GROUP)». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «από έρευνα που έγινε στο μητρώο του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας με τα αρχικά NSO GROUP ή NSO GROUP TECHNOLOGIES, δεν φαίνεται να υπάρχει εγγεγραμμένος τέτοιος οργανισμός».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας απάλλαξε τα τρία πρόσωπα τα οποία φέρονται να συνδέονται με την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, ενώ η υπόθεση έκλεισε με ένα πρόστιμο-χάδι ύψους 76 χιλ. ευρώ στην εταιρεία.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.