Στο Αββαείο του Μπέλλα Πάις ενισχύεται η φιλία Ε/κ και Τ/κ (Φώτος)

Η έκθεση του Ανδρέα Χαραλάμπους έφερε κοντά τους ανθρώπους της χώρας μας

Εκθέτει για πρώτη φορά στο Αββαείο του Μπέλλα Πάις και στην Κερύνεια, αλλά δεν εκθέτει για πρώτη φορά στο άλλο μισό της πατρίδας μας, ο Ανδρέας Χαραλάμπους.

Από τους πιο θερμούς και σταθερούς υποστηρικτές της προώθησης της συνεργασίας, της συναδέλφωσης και της κοινής συμβίωσης Ε/κ και Τ/κ, ο Ανδρέας Χαραλάμπους, από το μακρινό 1997 και πριν ακόμα ανοίξουν τα οδοφράγματα, βρέθηκε στην Αμμόχωστο να εκθέτει έργα του, χάρις και στη βοήθεια και στήριξη του φίλου του, Τ/κ ποιητή, Μεχμέτ Γιασίν.

Σήμερα, ο Ανδρέας Χαραλάμπους, εκθέτει στον εκθεσειακό χώρο του Αββαείου του Μπέλλα Πάις, μνημειακές συνθέσεις του. Πρόκειται για δημιουργίες μεγάλων διαστάσεων. Και η έκθεση θα έχει διάρκεια μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα, εκθέτει έργα του, μικρότερων διαστάσεων, προσωπογραφίες, γυμνά κ.α. στο ART ROOMS στην Κερύνεια, μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.

Γιατί στο Αββαείο του Μπέλλα Πάις, ρωτήσαμε τον ζωγράφο: «Έχω πολύ στενή σχέση με το χώρο. Στην εκκλησία της Παναγίας της Ασπροφορούσας, στο Αββαείο, για 40 χρόνια λειτουργούσε ο ιερέας παππούς μου, Παπακωστής. Και πολύ πιθανόν, τα κυπαρίσσια εκεί να τα έχει φυτέψει ο παππούς μου», μας λέει με συγκίνηση ο Ανδρέας Χαραλάμπους.

Πώς υποδέχθηκε το κοινό τις εκθέσεις του ζωγράφου; Στο μυαλό έρχεται η έκθεση το 1997. Τότε που ένα λεωφορείο με 30 άτομα διέσχισε την Πράσινη Γραμμή για να συναντήσει στην Αμμόχωστο τις εκατοντάδες των Τ/κ συμπατριωτών μας που περίμεναν να ανταμώσουν με τους Ε/κ φίλους τους. «Ήταν πολύ συγκινητικό», θυμάμαι ο Ανδρέας Χαραλάμπους. Η ίδια συγκίνηση και τώρα. Με τη διαφορά πως οι Ε/κ ήταν περισσότεροι τούτη τη φορά, ανάμεσα τους, οι Τάκης Χατζηδημητρίου, Μιχάλης Παπαπέτρου και πολλοί άλλοι. Και πάρα πολλοί Τ/κ. Και όλους τους ενώνει ο κοινός πόθος και τα πάθος της λεύτερης, επανενωμένης πατρίδας. Και πολλοί ξένοι που διαμένουν στην περιοχή. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ζεστή και το μήνυμα που έφυγε το βράδυ των εγκαινίων στις 4 Νοεμβρίου, ήταν «η φοβερή θέληση για το κοινό μας μέλλον. Οι άνθρωποι του πολιτισμού δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε μεταξύ μας», τονίζει στην «Χαραυγή» ο Ανδρέας Χαραλάμπους.

Μαρία Φράγκου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy