Στο χαμηλότερο επίπεδο 19 μηνών ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Κάτω από τις 300.000, για πρώτη φορά στους τελευταίους 19 μήνες, υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, προσθέτοντας στα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η βραδύτερη αύξηση της απασχόλησης οφείλεται στην έλλειψη εργαζομένων παρά στην αποδυνάμωση της ζήτησης για εργατικό δυναμικό.

Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα που το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοινώνει μείωση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, με τον αριθμό των αιτήσεων να βρίσκονται πλέον στο επίπεδο που γενικά συνδέεται με υγιείς συνθήκες στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει προκλήσεις από την έλλειψη εργαζομένων και πρώτων υλών, ειδικά στον τομέα των αυτοκινήτων.

«Τα δεδομένα υποστηρίζουν την αφήγηση ότι οι επιχειρήσεις είναι όλο και πιο απρόθυμες να απολύσουν τους εργαζόμενους εν μέσω σοβαρής έλλειψης προσφοράς», δήλωσε η Rubeela Farooqi, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στο High Frequency Economics στο White Plains της Νέας Υόρκης.

Οι νέες αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 36.000 με βάση εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, στις 293.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 9 Οκτωβρίου. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο του αριθμού των αιτήσεων από τα μέσα Μαρτίου 2020, όταν οι ΗΠΑ βρισκόταν στην πρώιμη φάση της πανδημίας COVID-19.

Μειώθηκαν οι αιτήσεις στη Φλόριντα, το Τέξας και το Τενεσί, ενώ αυξήθηκαν στην Καλιφόρνια, το Κεντάκι, το Μέριλαντ, το Μιζούρι και το Μίσιγκαν.

Μεταξύ του εύρους των 250.000 – 300.000 αιτήσεων θεωρείται ότι αυτό συνάδει με μια υγιή αγορά εργασίας.

Οι συνολικές αιτήσεις μειώθηκαν από το ιστορικά υψηλό ρεκόρ των 6,14 εκατομμυρίων που βρίσκονταν στις αρχές Απριλίου 2020.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.