Στο δια ταύτα η ψήφιση της Μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνης

Έκκληση για υπερψήφιση των τριών νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης απηύθυνε σήμερα η Υπουργός Δικαιοσύνης, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών ενώπιον της οποίας ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρον συζήτηση.

Η Υπουργός κάλεσε τη Βουλή να δει τη μεταρρύθμιση τάχιστα έτσι ώστε τα τρία νομοσχέδια να οδηγηθούν προς ψήφιση αφού αυτή τη στιγμή εκκρεμούν ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων 47 χιλιάδες υποθέσεις εκ των οποίων οι 5000 στην ανώτερη βαθμίδα και οι 42.000 ενώπιον της κατώτερης.

Drakou Scaled

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης καθόρισε την διαδικασία επεξεργασίας του νομοθετικού πλαισίου επισημαίνοντας ότι κατά την επόμενη συνεδρία θα γίνει τοποθέτηση των κοινοβουλευτικών ομάδων και κατά την αμέσως επόμενη συνεδρία θα υπάρξει η διαβούλευση επί των τροπολογιών και στη συνέχεια θα οδηγηθούν προς ψήφιση.

Tornaritis Scaled

Με βάση τις δρομολογούμενες αλλαγές δημιουργείται νέο Δευτεροβάθμιο Εφετείο με 16 δικαστές και το νέο αναιρετικό σώμα που αποτελείται από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο με εννέα δικαστές και το νέο Ανώτατο με επτά δικαστές.

Epitropinomikwn2 Scaled

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστος Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τις αλλαγές που επιδιώκονται, εντός τριών ετών δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις αι θα επιλυθεί το πρόβλημα του backlock, της καθυστέρησης δηλαδή στην εκδίκαση υποθέσεων.

Epitropinomikwn4 Scaled

Παράλληλα τόσο ο κ. Κληρίδης όσο και ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφεραν κατά τη συζήτηση στην επιτροπή ότι δεν υφίσταται πρόβλημα με το δίκαιο της ανάγκης. Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου επιχειρηματολόγησε ότι το Δίκαιο της Ανάγκης εξακολουθεί να υφίσταται εφόσον οι Τ/Κ απέχουν από τα όργανα του κράτους.

Η κατ’ άρθρον συζήτηση ολοκληρώθηκε με δύο ενστάσεις από ΔΗΚΟ και Οικολόγους.

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι το ΔΗΚΟ θα εξετάσει το τελικό κείμενο των νομοσχεδίων και θα εκφράσει τις απόψεις του για τυχόν αλλαγές που θα προκύψουν λέγοντας ότι προτεραιότητα για το κόμμα της είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων στην πρωτοβάθμια βαθμίδα εκεί όπου ο πολίτης, δεν μπορεί όπως είπε να προσφύγει με απλές διαδικασίες για να εκδικαστεί έγκαιρα η υπόθεσή του.

Στο μεταξύ τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια δικαιοδοσία θα εξεταστούν σε ειδική σύσκεψη στις 20 Απριλίου μεταξύ της Υπουργού και των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Epitropinomikwn 8 Scaled

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι επιθυμία των Οικολόγων ήταν, στα πλαίσια της μεταρρύθμισης, να περιληφθεί πρόνοια έτσι ώστε να συμμετάσχουν στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το σώμα δηλαδή που αναλαμβάνει θέματα όπως οι διορισμοί δικαστών, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Γενικός Εισαγγελέας και κατώτεροι Δικαστές. Ωστόσο είπε η πρόταση δεν περιλήφθηκε λόγω ενός ενδεχομένου βέτο της εκτελεστικής εξουσίας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.