Στο διάλογο και τη συναναστροφή η ουσιαστική συνύπαρξη

Του Χρήστου Χαραλάμπους


Είναι όλοι εκείνοι άνθρωποι που βρέθηκαν στη Λεμεσό και γενικότερα στην Κύπρο αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης μέσα από την καθημερινή εργασία και προσφορά τους στον τόπο μας, άνθρωποι που τους συναντούμε καθημερινά στις διακινήσεις μας μέσα στην πόλη και συναναστρεφόμαστε μαζί τους, που συχνά στηριζόμαστε στη δική τους εργασία και αυτοί ακουμπούν τις ελπίδες τους στη δική μας αντιμετώπιση και συμπεριφορά.

Σήμερα, στα πλαίσια της εκδήλωσης «Μουσικά Αποτυπώματα», θα συγκεντρωθούν στην Πλατεία Αναγέννησης προσφέροντας αλλά και αναζητώντας την ευκαιρία για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων με την τοπική κοινωνία.

Κάθε εκδήλωση που πραγματοποιείται, είτε από τους δήμους είτε από άλλους φορείς, στο πλαίσιο κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή μέσα από άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ως σημείο αναφοράς τους ξένους που ζουν και εργάζονται στον τόπο μας, δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους ξένους, αλλά ενδιαφέρει όλους τους κατοίκους που ζουν στην ίδια πόλη. Πολύ περισσότερο, θα πρέπει οι ντόπιοι να αναζητούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις και να συμμετέχουν σ’ αυτές με κάθε δυνατό τρόπο.

Για τους ξένους, απ’ όπου κι αν κατάγονται, αυτές οι εκδηλώσεις αποτελούν σίγουρα μια ευκαιρία να συναντηθούν μεταξύ τους και να λειτουργήσουν όπως θα λειτουργούσαν στον τόπο τους. Κυρίως όμως, μέσα από αυτές τις συνάξεις και δραστηριότητες επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα στους ντόπιους, τον δικό τους πολιτισμό. Έχουν την ανάγκη, πέραν από τις εργασιακές και άλλες τυπικές σχέσεις, να έρθουν πιο κοντά στην τοπική κοινωνία και να διευρύνουν αυτή τη σχέση, αναδεικνύοντας περισσότερο την ανθρώπινη πτυχή.


Δεν κάνουμε χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους που κάποιες συγκυρίες τούς ανάγκασαν να φύγουν από τις πατρίδες τους και να καταφύγουν μετανάστες και πρόσφυγες στον τόπο μας. Κι αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όσοι ακόμα επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ξένους με κάποια δυσπιστία ή καχυποψία ή ακόμα και με ρατσιστική διάθεση.

Η συνύπαρξή μας με αυτούς τους ανθρώπους, όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον, είναι δεδομένη και θα πρέπει κι εμείς από τη δική μας πλευρά να επιδιώκουμε να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη και δημιουργική. Και τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όπως αυτή που διοργανώνεται σήμερα και άλλες που θα ακολουθήσουν, αποτελούν καλές ευκαιρίες και για την τοπική κοινωνία να βάλει το δικό της λιθαράκι στη φιλική και ειρηνική συνύπαρξη με τους ξένους.

Σε αυτές τις εκδηλώσεις δεν αρκεί μόνο να βλέπουμε τους ξένους να τραγουδούν και να χορεύουν με τις παραδοσιακές ενδυμασίες του τόπου τους ή να δοκιμάζουμε και να απολαμβάνουμε την παραδοσιακή τους κουζίνα. Εκείνο που χρειάζεται περισσότερο είναι η πραγματική γνωριμία μαζί τους. Κι αυτό θα γίνει μέσα από το διάλογο και την ανταλλαγή σκέψεων και εμπειριών που δημιουργεί η καθημερινότητά μας.

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.