Η κυβέρνηση απέκρυψε ότι η τ/κ πλευρά απέσυρε το χάρτη για το Εδαφικό

Στο δίχτυ των ψεμάτων της πιάστηκε χθες η κυβέρνηση καθώς, ενώ γνώριζε ότι αποσύρθηκε ο τ/κ χάρτης για το Εδαφικό, από τον περασμένο Δεκέμβρη επιχείρησε να αντιστρέψει την εικόνα ισχυριζόμενη, διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι πρόκειται για «προεκλογική παρέμβαση» της τ/κ πλευράς στις προεδρικές εκλογές! Η απερχόμενη προεδρία του κ. Αναστασιάδη κατηγορήθηκε από το ΑΚΕΛ για νέο ψέμα αλλά και ότι απέκρυψε από τις πολιτικές δυνάμεις αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη!

Η τ/κυπριακή πλευρά απέσυρε το χάρτη για το εδαφικό που κατέθεσε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Κυπριακό, ύστερα από απαίτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε στα κατεχόμενα ο Μπαρίς Μπουρτζού, εκπρόσωπος του Ακιντζί. Η ενέργεια αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μπουρτζού, έγινε μετά το Κραν Μοντανά, και όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι απέσυρε όλες τις προτάσεις της, και στη συνέχεια ο Ακιντζί είπε στα Ηνωμένα Έθνη ότι αποσύρεται ο χάρτης που είχε καταθέσει ο ίδιος και ζήτησε όπως του επιστραφεί.

Όπως είπε ο Μπουρτζού, ο χάρτης επιστράφηκε στον Ακιντζί τον Δεκέμβριο στην παρουσία της διαπραγματευτικής του ομάδας και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πρόταση στο τραπέζι για το Εδαφικό.

Είπε, επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν για έξι θέματα και πρόσθεσε ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο έως ότου συμφωνηθούν όλα.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: «Δημιουργεί ερωτηματικά ο χρόνος που επέλεξε ο κ. Ακιντζί να κάνει μια τέτοια δήλωση και μάλιστα δικαιολογώντας την ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέσυρε τις προτάσεις στο Κραν Μοντανά, κάτι που είναι γνωστό σε όλους, και στον κ. Ακιντζί, και καταγράφεται στα σχετικά έγγραφα από τις 7 Ιουλίου 2017, δηλαδή τη μέρα που ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες στο Κραν Μοντανά». Άρα, συμπλήρωσε, «ας αναρωτηθεί ο καθένας τι επιχειρεί να πράξει ο κ. Ακιντζί λίγα 24ωρα πριν τις προεδρικές εκλογές με αυτή του την ενέργεια».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «ξεκάθαρη προσπάθεια παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές»! Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού απέρριψε τον ισχυρισμό ότι πίσω από την εξέλιξη κρύβεται η όποια σκοπιμότητα για να ευνοηθεί στις προεδρικές εκλογές ο Σταύρος Μαλάς. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, μιλώντας από τη μεσημβρινή εκπομπή του Σίγμα, χαρακτήρισε μια τέτοια εξέλιξη ως «πισωγύρισμα» για το Κυπριακό που θα το βρει μπροστά του ο κ. Μαλάς, αν ο λαός τον εμπιστευθεί με την ψήφο του. Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του απευθύνεται άμεσα στον κ. Αναστασιάδη, θέτοντας υπόψη του τον ισχυρισμό του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν γνώριζε για την απόσυρση του χάρτη που είχε υποβάλει η τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη». Παρέπεμψε δε στη δήλωση του εκπροσώπου των Ην. Εθνών, κ. κ. Αλίμ Σιντίκ, ότι για την απόσυρση του Χάρτη είχε ενημερωθεί η ε/κή πλευρά. Και προστίθεται: «Σημειώνουμε ότι ο χάρτης αποσύρθηκε από τον περασμένο Δεκέμβρη. Είναι φανερό ότι για ακόμα μια φορά η απερχόμενη προεδρία Αναστασιάδη συλλαμβάνεται να ψεύδεται» ανέφερε το ΑΚΕΛ, κατηγορώντας ευθέως τον κ. Αναστασιάδη ότι «έχετε αποκρύψει μια τόσο σημαντική εξέλιξη από τις πολιτικές δυνάμεις και το λαό. Πόσα ακόμα ψέματα έχετε πει για το Κυπριακό; Πόσα πράγματα έχει αποκρύψει από τις πολιτικές δυνάμεις;».

Με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο διαπραγματευτής Α. Μαυρογιάννης ήταν διαφωτιστικός ως προς την τέχνη της κυβέρνησης να αποκρύβει την αλήθεια για τόσο κρίσιμα ζητήματα, ακριβώς για δικούς της λόγους και σκοπιμότητες. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη «περιήλθε σε γνώση μας στις αρχές του Δεκέμβρη το αίτημα του κ. Ακιντζί για να αποσύρει το χάρτη του. Το συζητήσαμε με τα Ην. Έθνη και τους είπαμε ότι δεν συμφωνούμε και δεν δίνουμε τη συγκατάθεσή μας για να δοθεί πίσω ο χάρτης στον κ. Ακιντζί από τα Ηνωμένα Έθνη, και τα Ηνωμένα Έθνη δεν επανήλθαν για να μας πουν ότι πράγματι επέστρεψαν το χάρτη στον κ. Ακιντζί».

Νίκη Κουλέρμου