Στο δρόμο της αναζωογόνησης οι Δημοτικές Πολυκατοικίες

Ο Δήμος Λεμεσού προχώρησε σε Διαγωνισμό για την αποκατάσταση και αξιοποίηση των τριών ιστορικών κτιρίων της οδού Μισιαούλη -Καβάζογλου

Στην προκήρυξη Διαγωνισμού για Αρχιτεκτονική Μελέτη, ώστε να υλοποιηθεί η αποκατάσταση και αξιοποίηση των Δημοτικών Πολυκατοικιών, προχώρησε ο Δήμος Λεμεσού. Κίνηση που αποτελεί ίσως το πρώτο αλλά βασικό βήμα για την εφαρμογή του σχεδίου αναζωογόνησης των υποβαθμισμένων δυτικών περιοχών της πόλης, για το οποίο έχει ήδη δοθεί το πράσινο φως από τα αρμόδια υπουργεία και τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες με την έγκριση χρηματοδότησης συνολικού ύψους €22 εκ.

Ειδικότερα, η Μελέτη αφορά τις τρεις Δημοτικές Πολυκατοικίες που βρίσκονται στην οδό Μισιαούλη – Καβάζογλου (στην πλέον κοινωνικά ευάλωτη περιοχή της Λεμεσού) και την παρακείμενη πλατεία που καλύπτουν συνολικό εμβαδόν 1800 τ.μ. Με βάση τους προγραμματισμούς του δήμου, το κόστος της όλης ανάπτυξης (μελέτη και κατασκευή) θα ανέλθει περίπου στα €2,2 εκ.

lemesos dimotikes polykatoikies

Οι Δημοτικές Πολυκατοικίες αποτελούν μνημεία ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας αλλά και σημαντική κληρονομιά για την πόλη της Λεμεσού. Σηματοδοτούν τις πρώτες μεγάλες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής που υλοποίησε ο δήμος. Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνεται στους όρους εντολής του Διαγωνισμού, «οι Δημοτικές Πολυκατοικίες θα αποκατασταθούν, θα αλλάξουν χρήση και θα σηματοδοτηθούν σαν κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές, σύμβολα της ενεργούς διαχρονικής παρεμβατικότητας της Δημοτικής Αρχής».

Κάθε μια από τις τρεις πολυκατοικίες αποτελείται από δύο ορόφους με τέσσερα ανεξάρτητα διαμερίσματα σε κάθε όροφο, με συνολικό εμβαδόν 500τ.μ. περίπου. Στους όρους εντολής που θέτει η Δημοτική Αρχή, τονίζεται ότι απαραίτητη παράμετρος στη μελέτη είναι η διατήρηση του περιγράμματος του κελύφους των τριών κτιρίων, ενώ «είναι δυνατό να γίνουν τροποποιήσεις στους εσωτερικούς διαχωρισμούς οριζοντίως και καθ΄ ύψος, για τη δημιουργία μεγαλύτερων χώρων, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο για την καλύτερη λειτουργία των νέων χρήσεων».

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια πλατεία που βρίσκεται στη νότια πλευρά των τριών κτιρίων, ο μελετητής καλείται να την εντάξει στο σχεδιασμό συνδέοντάς την οργανικά με τα κτίρια είτε με τη χωροθέτηση παιχνιδότοπου είτε σκιασμένου χώρου αναψυχής ή άλλως πώς… Πάντως αποκλείεται οποιαδήποτε κτιριακή εγκατάσταση εντός της πλατείας.

Η αποκατάσταση και αξιοποίηση των Δημοτικών Πολυκατοικιών, με την παράλληλη ανάπλαση της κεντρικής οδού Μισιαούλη –Καβάζογλου, καθώς και τη βελτίωση των όψεων σε κατοικίες και εμπορικά υποστατικά που βρίσκονται στην περιοχή, θεωρείται βέβαιο ότι θα αλλάξει ριζικά τη σημερινή καταθλιπτική εικόνα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη περιοχή.

lemesos dimotikes polykatoikies

Για τους νέους, την κοινωνία και τον πολιτισμό

Τα τρία, ιστορικά πλέον, κτίρια, με βάση τους σχεδιασμούς του δήμου και τους όρους εντολής που τίθενται στον μελετητή, θα αξιοποιηθούν για πολιτιστικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το πρώτο κτίριο, με τη νέα του χρήση θα λειτουργήσει ως Πολυλειτουργικό Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών. Θα συστεγάσει συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης με ιδιαίτερη έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες και τις περιπτώσεις με βία στην οικογένεια, ναρκωτικά, αλκοολισμό καθώς και λειτουργία τηλεφώνου SOS.

Το Κέντρο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, γραφεία κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών και προβολών (η οποία θα λειτουργεί και σαν χώρος συνάθροισης ομάδων δράσης), αίθουσα εκδηλώσεων και διαλέξεων, χώρο ενασχόλησης 25 ατόμων και βιβλιοθήκη.

Η δεύτερη πολυκατοικία θα μετατραπεί σε Κέντρο Απασχόλησης Παιδιών και Εφήβων μετά το σχολείο. Ειδικότερα, θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της υγιούς απασχόλησης παιδιών και εφήβων (12-18 χρονών) στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού. Θα μπορούσε, όπως επισημαίνεται, να λειτουργήσει απογευματινό σχολείο τέχνης και μουσικής, το οποίο να επικεντρώνεται στην ενθάρρυνση ταλαντούχων παιδιών.

Οι νέοι χώροι θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αίθουσα μουσικής, τέχνης (ζωγραφικής, γλυπτικής και χειροτεχνίας), χώρο γυμναστικής και χορού για 25 άτομα, χώρους ηλεκτρονικών υπολογιστών, προβολών, ατομικής μελέτης και ενασχόλησης ατόμων με επιτραπέζια παιχνίδια.

Στην ίδια πολυκατοικία θα μεταφερθούν επίσης οι δραστηριότητες, οι οποίες εξυπηρετούνται τώρα από το πρόγραμμα «Ελεύθερα Χέρια», οι οποίες μπορεί να επεκταθούν.

Στο τρίτο κτιριακό συγκρότημα θα δημιουργηθεί Κέντρο Νεότητας, όπου οι νέοι στην περιοχή θα ψυχαγωγούνται κατά τρόπο υγιή και δημιουργικό με την καθοδήγηση εξειδικευμένου προσωπικού και Κέντρο Ενημέρωσης για τις ανάγκες της αγοράς σε εργασία. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το Γραφείο Εργασίας και στο Κέντρο θα υπάρχει ενιαίο αρχείο κενών θέσεων εργασίας όπου θα μπορούν να ενημερώνονται και να υποβάλλουν αιτήσεις.

Οι χώροι αυτοί αφορούν άτομα 18-36 χρονών και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εργαστήρια τέχνης και αίθουσες εκμάθησης επαγγελμάτων της καθημερινότητας (κομμωτική, ραπτική, μαγειρική, ζαχαροπλαστική κλπ).

Κληρονομιά από τον Πλουτή Σέρβα

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι συγκεκριμένες Δημοτικές Πολυκατοικίες, οι οποίες εγκαταλείφθηκαν τα τελευταία χρόνια και η τύχη τους αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ ομάδων πολιτών και Δημοτικής Αρχής, δημιουργήθηκαν, όπως είναι γνωστό, στους παλαιότερους Λεμεσιανούς, επί δημαρχίας Πλουτή Σέρβα (1943-49) και στέγασαν για πολλές δεκαετίες φτωχές εργατικές οικογένειες της Λεμεσού.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy