Στο έλεος των καταστροφών αφέθηκε το ΠισσούριΟι κάτοικοι περιμένουν ακόμα την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών, ενώ η περιοχή με τις καθιζήσεις γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη

Στο περίμενε και με την αγανάκτησή τους να έχει φτάσει στο απροχώρητο βρίσκονται οι κάτοικοι Πισσουρίου και ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες κατοικιών στην περιοχή «Λίμνες», οπού εδώ και αρκετά χρόνια βιώνουν τον εφιάλτη των καθιζήσεων και κατολισθήσεων που έχουν καταστρέψει τις περιουσίες τους. Εξαγγελίες και υποσχέσεις της κυβέρνησης για παροχή βοήθειας στους πληγέντες και λήψη μέτρων για ανακοπή του προβλήματος δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί, ενώ ο κίνδυνος και η απειλή για περαιτέρω καταστροφές εξακολουθεί να υπάρχει.

Με σχετική επιστολή του στον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λεμεσού, Γιώργος Γεωργίου, επαναφέρει το σοβαρό αυτό πρόβλημα ζητώντας ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της απόφασης που λήφθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο από το Υπουργικό Συμβούλιο για παροχή οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες, από τους οποίους είχε ζητηθεί με σχετικό διάταγμα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς επίσης και για τη μελέτη επιπτώσεων για την περιοχή «Λίμνες» της κοινότητας Πισσουρίου, όπου υπάρχει το πρόβλημα των καθιζήσεων.

Μεμονωμένα περιστατικά άρχισαν να εμφανίζονται στην περιοχή το 2010, ενώ το 2013 άρχισαν να φαίνονται ρωγμές. Από την αρχή του 2015, όμως, το πρόβλημα εντάθηκε επηρεάζοντας πολύ περισσότερες κατοικίες, τρεις κατοικίες έχουν ήδη κατεδαφιστεί, ενώ στις υπόλοιπες καθημερινώς δημιουργούνται νέες ρωγμές.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια που είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δοθεί σε κανέναν, με αποτέλεσμα οι πληγέντες να υποφέρουν καθημερινά, σε μια περιοχή που συνεχώς γίνεται και πιο επικίνδυνη», αναφέρει ο κ. Γεωργίου, επισημαίνοντας ότι πέραν της δραματικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι κατοικίες, εξίσου άθλια είναι και η κατάσταση των δρόμων στην περιοχή, πράγμα που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια των κατοίκων που μετακινούνται.

«Έχω ενημερωθεί ότι έχει σταματήσει οποιαδήποτε συντήρηση των δρόμων από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, κάτι που δεν βοηθά την όλη κατάσταση, ενώ οι κάτοικοι συνέχεια προβαίνουν με δικά τους έξοδα στη λήψη μεμονωμένων μέτρων, χωρίς όμως να γίνουν οι ενέργειες εκείνες από το κράτος για την αντιμετώπιση της αιτίας του προβλήματος, που είναι η συγκέντρωση νερού στο υπέδαφος», αναφέρεται στην επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών και υποδεικνύεται ότι οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι «στην απελπισία τους για να κερδίσουν μόνο χρόνο, δίνουν αρκετά χρήματα για να σώσουν τα σπίτια τους, τα οποία όμως, από τη στιγμή που η κατολίσθηση δεν αντιμετωπίζεται, κάποια στιγμή θα καταστραφούν όπως και τα υπόλοιπα».

Ο κ. Γεωργίου ζητά από τον Υπουργό Εσωτερικών ενημέρωση σχετικά με τους σχεδιασμούς του υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος, για τη μελέτη που δεσμεύτηκε το υπουργείο να κάνει, καθώς και για το στάδιο υλοποίησης των μέτρων για τα οποία είχε γίνει ενημέρωση στην Επιτροπή Εσωτερικών, τα οποία αφορούν την αποφυγή επέκτασης του προβλήματος προς το λόφο με την κατασκευή πασσαλότοιχου στην οδό Κίμωνος και στεγανοποίηση των αποχετευτικών λάκκων στις οικοδομές στην κορυφή του λόφου.

Να θυμίσουμε ότι η καθίζηση και η υποχώρηση του εδάφους στο Πισσούρι καλύπτει έκταση 500.000 τ.μ. και διαπιστώθηκε το 2012 μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Από προκαταρκτική μελέτη που έγινε το 2015 διαφάνηκε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στα υπόγεια νερά της περιοχής που παραμένουν εγκλωβισμένα σε έκταση όπου παλαιότερα υπήρχαν λίμνες, αλλά και στο γεγονός ότι στην περιοχή έγιναν μπαζώματα και άλλες επεμβάσεις. Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης είχε υποδείξει την ανάγκη εκτέλεση έργων στήριξης και σταθεροποίησης της περιοχής.

Μέχρι σήμερα παρουσιάστηκαν ζημιές σε 75 οικιστικές μονάδες, από τις οποίες οι 6 κρίθηκαν ακατάλληλες για κατοίκηση, ενώ ζημιές υπάρχουν και σε δημόσια έργα υποδομής. Πριν από δύο περίπου χρόνια η κυβέρνηση όρισε Τεχνική Επιτροπή για ετοιμασία όρων εντολής για προκήρυξη διαγωνισμού μίσθωσης ιδιωτικών υπηρεσιών και εκπόνηση μελέτης διαχείρισης της αστάθειας του εδάφους για επίλυση του προβλήματος.

Οι τελευταίες εξαγγελίες και δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το πρόβλημα έγιναν τον Αύγουστο του 2019, όταν ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στο «Φεστιβάλ Σουλτανίνας» που διοργανώθηκε στο Πισσούρι, είχε διαβεβαιώσει τους κατοίκους ότι η κυβέρνηση θα δώσει τελικές λύσεις στο πρόβλημά τους. Συγκεκριμένα, είχε πει μεταξύ άλλων ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο θα εξετάσει πρόταση του υπουργού και θα λάβει απόφαση για την κατ’ εξαίρεση ανθρωπιστική βοήθεια για να στηριχθούν νοικοκυριά που τα σπίτια τους έχουν κριθεί ακατοίκητα… και η κυβέρνηση θα μεριμνήσει όπως μπορεί για την απάμβλυνση των προβλημάτων με υποστηρικτικά έργα σε δημόσιες υποδομές».

Απ’ όλα αυτά όμως τίποτε δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα.

Χρήστος Χαραλάμπους