Η Κύπρος παραμένει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην πρώτη θέση υποδοχής αιτητών ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού και καλείται να αντιμετωπίσει ουσιαστικές και δυσανάλογες προκλήσεις, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε συνάντηση στο Ελσίνκι με τη νέα Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης για το Άσυλο (EASO) Nina Gregori.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών του κ. Πετρίδη για αποφόρτιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις υπέρμετρες μεταναστευτικές πιέσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα συνεργασία μεταξύ EASO και Κύπρου, ο Υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε την ανάγκη ενδυνάμωσης των υφιστάμενων δομών και διαδικασιών, με στόχο την αντιμετώπιση και πρόληψη των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε όπως πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση στην Κύπρο, ούτως ώστε να εξεταστεί περαιτέρω το ενδεχόμενο σύναψης διευρυμένου Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δημοκρατίας και EASO, ως πρόσθετο μέσο στις ήδη δρομολογημένες πρωτοβουλίες και μέτρα αντιμετώπισης των μεταναστευτικών πιέσεων.