Στο επίκεντρο τα παιδικά καθίσματα σε λεωφορεία – Ο νόμος που ψηφίστηκε δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη

Μετά την ψήφιση νόμου για χρήση παιδικών καθισμάτων σε λεωφορεία για διεξαγωγή σχολικών εκδρομών δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην πρακτικότητά του. Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να σταματήσει η διακίνηση των παιδιών εκτός νηπιαγωγείου.


Τα προβλήματα αυτά συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ να σημειώνει ότι «μετά την ψήφιση της πρότασης νόμου και αντιλαμβανόμενοι οι εμπλεκόμενοι τη μη πρακτική εφαρμογή της νομοθεσίας, ως Βουλή τρέχαμε να αναστείλουμε τις πρόνοιες του νόμου μέχρι τον Ιούνιο του 2019, έτσι ώστε η κυβέρνηση να φέρει κανονισμούς που να ρυθμίζουν το θέμα. Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, το αρμόδιο υπουργείο τίποτα δεν έκανε, με αποτέλεσμα με την εφαρμογή του νόμου να έχουμε τα ίδια προβλήματα». Υπογράμμισε επίσης ότι το ΑΚΕΛ σε καμία περίπτωση δεν θέλει να κάνει έκπτωση στην ασφάλεια των παιδιών, αλλά η συγκεκριμένη πρόνοια αποτελεί στρέβλωση και θα πρέπει άμεσα να συζητηθεί και να εξευρεθεί λύση.

Προβλήματα και με το σύστημα καμερών

Επίσης, η Επιτροπή συζήτησε και προβλήματα που προκύπτουν με τις κάμερες που τοποθετήθηκαν στους δρόμους, αφού κάποιοι οδηγοί πληρώνουν τα πρόστιμα και κάποιοι όχι. Η δεύτερη κατηγορία αφορά τους ενοικιαστές αυτοκινήτων που συνήθως είναι τουρίστες. Το Υπουργείο Μεταφορών σε συνεννόηση με τα Γραφεία Ενοικιάσεως θα ετοιμάσει νομοσχέδιο. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι ετοιμάζεται μια πλατφόρμα που θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα Γραφεία Ενοικιάσεως αυτοκινήτων, ούτως ώστε να εντοπίζονται οι οδηγοί για να τους επιδίδεται το πρόστιμο στις παραβάσεις που θα υποπίπτουν.


Αναφορά έγινε και στο ότι μέσα σε 4 μήνες εφαρμογής των καμερών έγιναν γύρω στις 65 χιλιάδες καταγγελίες. Από αυτές έχουν αποσταλεί στους παραβάτες οι 16 χιλιάδες. Όπως ανέφερε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Χρ. Σαββίδης, στα λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν περιλαμβάνεται η καθυστέρηση διεκπεραίωσης και η άρνηση παραλαβής του εξώδικου.

 

 

Οι σχολικές εκδρομές είναι αναγκαίες
Όπως υπέδειξε ο Γ. Γαβριήλ στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, «ο παρατεταμένος εγκλεισμός των παιδιών λόγω πανδημίας έχει επηρεάσει σε υπέρμετρο βαθμό την ψυχολογία των παιδιών και οι σχολικές εκδρομές κρίνονται αναγκαίες, έτσι ώστε να υπάρξει μια κάποια αίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα».

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.