Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα βρεθούν οι αποξενωμένοι γονείς

Κανένα ουσιαστικό βήμα φαίνεται να έχει γίνει σε σχέση με το θέμα της αποξένωσης παιδιών από ένα εκ των δύο γονιών του όταν αυτοί χωρίσουν, διαπίστωσε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Το όλο θέμα συζητήθηκε εκ νέου και όπως προέκυψε δεν έχει γίνει κανένα βήμα προόδου παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων τις προηγούμενες φορές.

Οπως επεσήμανε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, δυστυχώς συνεχίστηκε στην Επιτροπή σε μια πραγματική φιλολογική διάσταση η συζήτηση για τα θέματα που προκύπτουν για τα παιδιά χωρισμένων γονιών και τη δυνατότητα των γονιών που χωρίζουν να μπορούν να έχουν επαφή με τα παιδιά τους.

Παρόλον ότι, σημείωσε, έχει σταλεί επιστολή από μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης ενημερώνοντας για τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για να λύσουν το θέμα, οι προθεσμίες που καθορίζονται γραπτώς στην επιστολή έχουν εκπνεύσει και φαίνεται ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Τόνισε ακόμη ότι είχε κατατεθεί εισήγηση από διάφορους φορείς για την ανάγκη δημιουργίας ενός παρατηρητηρίου ή κέντρου οικογενειακής παρέμβασης-καθοδήγησης και τίποτα δεν έχει γίνει ούτε και σε αυτό τον τομέα.

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του Υπ. Δικαιοσύνης να αλλάξει η νομοθεσία του Οικογενειακού Δικαίου και εδώ επικρατεί συσκότιση αφού σε επιστολή του ο κ. Νικολάου, όπως δήλωσε η Σκεύη Κουκουμά, ενημέρωσε ότι τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει η πενταμελής ομάδα ειδικών, την οποία είχε διορίσει για να μελετήσει την τροποποίηση της νομοθεσίας, θεωρεί ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Βουλής και δεν πρόκειται να τα καταθέσει και ότι θα τα καταθέσει εν ευθέτω χρόνω όταν θα ετοιμαστούν ως νομοσχέδια.

Την ανησυχία του για την αλλαγή του Οικογενειακού Δικαίου εξέφρασε και εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ο κ. Λάρης Βραχίμης, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αλλάξει εντός δύο μηνών, όπως επιθυμεί το Υπ. Δικαιοσύνης, αλλά χρειάζεται μελέτη. Σε σχέση με τη γονική αποξένωση είπε ότι ένα σύστημα στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει τον γονέα που δεν βλέπει τα παιδιά του κακοποιεί τα ίδια τα παιδιά.

Η Μάρλα Θεοχαρίδη, εκ μέρους της Ομάδας κατά της Γονικής Αποξένωσης, τόνισε ότι η γονική αποξένωση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για όλους και αυτό θα πρέπει να επιλυθεί όχι σήμερα αλλά χθες. Επεσήμανε και αυτή με τη σειρά της ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόοδος σχετικά με το θέμα αντιμετώπισης της γονικής αποξένωσης από την πρώτη συζήτηση στη Βουλή πριν από ένα χρόνο.

Ενδεικτικά, είπε ότι ο αριθμός των αποξενωμένων γονέων όλο και αυξάνεται. Αναφέρθηκε ακόμη στην αντίδραση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για ευνόητους λόγους και για αλλότρια συμφέροντα, ενώ υπογράμμισε ότι οι επηρεαζόμενοι γονείς θα καταφύγουν πλέον στα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ώστε να αναγκαστεί η Κύπρος να επιλύσει το ζήτημα.

Ελένη Κωνσταντίνου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.