Στο Ευρωκοινοβούλιο τα «χρυσά» διαβατήρια

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη το ζήτημα των διαβατηρίων

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 23 Οκτωβρίου το ζήτημα της απόδοσης διαβατηρίων σε πολίτες τρίτων χωρών, μέσω εθνικών προγραμμάτων των κρατών μελών. Συγκεκριμένα, στην ατζέντα της ψηφιακής ολομέλειας (λόγω COVID-19), εγγράφηκε το σημείο συζήτησης υπό τον τίτλο «σοβαρές απειλές για την ασφάλεια μέσω των πωλήσεων διαβατηρίων και θεωρήσεων της ΕΕ σε εγκληματίες».

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε τη σταδιακή κατάργηση των προγραμμάτων «χρυσής βίζας», κατηγορώντας την Κύπρο για χαρακτηριστικά «φορολογικού παραδείσου». Λίγους μήνες προηγουμένως και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2019, η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση η οποία είναι καταπέλτης για την Κύπρο αφού αναφέρεται ότι «το κυπριακό πρόγραμμα “χρυσών” διαβατηρίων ελλοχεύει κινδύνους για την ασφάλεια, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά». Επισημαίνεται επίσης ότι μετά τα δημοσιεύματα του Al Jazeera, η Κομισιόν προειδοποίησε ανοικτά την Κύπρο με βαριά καμπάνα, ανακοινώνοντας ότι εξετάζεται «η συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο του κυπριακού συστήματος ενόψει πιθανών διαδικασιών επί παραβάσει».

Πρόεδρος Δικηγορικού: Αποφάσεις στις 19 Οκτωβρίου

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης ανακοίνωσε χθες ότι τα θέματα τα οποία αφορούν τις πολιτογραφήσεις, θα εξεταστούν σε συνεδρία του Συμβουλίου στις 19 Οκτωβρίου με σκοπό να «ληφθούν σχετικές αποφάσεις».

Ο Χ. Κληρίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι για το θέμα που αφορά τους εμπλεκόμενους δικηγόρους θα επιληφθεί το νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ενώ για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών είπε ότι «υπάρχει αρμόδια υπηρεσία στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, η οποία ελέγχει τη νομιμότητα και εγκυρότητα των πράξεών τους».

«Και τα δύο αυτά θέματα θα απασχολήσουν το Παγκύπριο Δικηγορικό Συμβούλιο στην προσεχή συνεδρία του στις 19 Οκτωβρίου και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις», πρόσθεσε.

 

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy