Στο ίδιο έργο θεατές ο αγροτικός κόσμος – Το χαλάζι έσπειρε και πάλι την καταστροφή

Σε εξέλιξη η εφαρμογή συστημάτων πρόληψης κινδύνων

Πριν προλάβει να εισπράξει και να αξιοποιήσει τις αποζημιώσεις που δόθηκαν για τις καταστροφές που υπέστη από τις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο και Οκτώβριο, ο αγροτικός κόσμος βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπος με την ίδια τραγική κατάσταση.

Οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες και το χαλάζι που έπληξαν τις τελευταίες μέρες, ιδιαίτερα την περιοχή της Πιτσιλιάς, δεν άφησαν κανένα περιθώριο ελπίδας στους γεωργούς ότι θα μπορέσουν να διαθέσουν στην αγορά έστω και το ελάχιστο από τη φετινή παραγωγή τους, αφού δεν έμεινε τίποτε γερό.

Η Κυπερούντα, τα Χαντριά, οι Δύμες, τα Αγρίδια και μια σειρά άλλων κοινοτήτων της περιοχής με μεγάλη παραγωγή σε μήλα, κεράσια, χρυσόμηλα και άλλα φρούτα, μετατράπηκαν σε «κόπρι και λίπασμα», όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν αγρότες των οποίων η σοδειά καταστράφηκε, επισημαίνοντας ότι από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές και τα ίδια τα χωράφια καθώς υποχώρησαν χώματα και δόμες.

Ανάλογες είναι οι ζημιές σε καλλιέργειες εποχιακών λαχανικών, όπως και σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίων. Ήδη, από χθες λειτουργοί των αρμόδιων υπηρεσιών πραγματοποιούν επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές για καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών, ώστε να ξεκινήσουν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες για καταβολή αποζημιώσεων.

Κάτι, βέβαια, που δεν ικανοποιεί τους ίδιους τους αγρότες, οι οποίοι μιλώντας στη «Χαραυγή» τόνισαν ότι οι κόποι ολόκληρου χρόνου αλλά και η προσμονή της συγκομιδής και διάθεσης της παραγωγής τους δεν μπορούν να καλυφθούν από καμιά αποζημίωση.

Τα προβλήματα που προκάλεσαν οι χαλαζοπτώσεις και η ανάγκη ενεργοποίησης των κρατικών μηχανισμών για άμεση καταγραφή των ζημιών και έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων θα τεθεί για μια ακόμα φορά, όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Άντρος Καυκαλιάς, επισημαίνοντας ότι παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη το γενικότερο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων στον γεωργικό τομέα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το κλείσιμο της Βουλής.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι «σε αυτό το πλαίσιο θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε και κάποιες πολιτικές που θα στηρίξουν τον κόσμο σε ό,τι αφορά προγράμματα πρόληψης από τέτοιους κινδύνους», ενώ εξήγησε ότι με την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων θα δοθεί η «δυνατότητα για δημιουργία συστημάτων αντιμετώπισης της χαλαζόπτωσης, μέσα από υιοθέτηση συγκεκριμένων σχεδίων που θα επιτρέπουν στους αγρότες να εγκαταστήσουν στις περιουσίες τους αυτά τα συστήματα».

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy