Στο Ιράκ έπειτα από δεκαετίες αρχαιολόγοι από την Ευρώπη αναζητώντας πολιτιστικούς θησαυρούς

Στο Ιράκ επιστρέφουν έπειτα από δεκαετίες αρχαιολόγοι από την Ευρώπη, αναζητώντας πολιτιστικούς θησαυρούς χιλιετιών.

Οι αρχαιολόγοι που έμειναν μακριά από το Ιράκ εξαιτίας του πολέμου και των συγκρούσεων επιστρέφουν τώρα με μεγάλο ενθουσιασμό.

Πρόσφατα σε ανασκαφή στην έρημο στη Λάρσα, στο νότιο Ιράκ, ομάδα Ευρωπαίων αρχαιολόγων ανακάλυψε μια σφηνοειδή επιγραφή 4.000 ετών.

Η επιγραφή στα Σουμεριακά ήταν χαραγμένη σε ένα τούβλο από τον 19ο αιώνα π.Χ.

Η Λάρσα ήταν η πρωτεύουσα της Μεσοποταμίας λίγο πριν από τη Βαβυλώνα, στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. «Η Λάρσα είναι μια από τις μεγαλύτερες τοποθεσίες στο Ιράκ, καλύπτει περισσότερα από 200 εκτάρια (500 στρέμματα)», δήλωσε ο Ρεζί Βαλέ, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, επικεφαλής της γαλλοϊρακινής αποστολής.

Η ομάδα των 20 ατόμων έκανε σημαντικές ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας ενός ηγεμόνα που αναγνωρίστηκε εξαιτίας 60 σφηνοειδών πλακών που έχουν μεταφερθεί στο Εθνικό Μουσείο στη Βαγδάτη.Η Λάρσα φιλοξένησε στο πέρασμα των αιώνων την αυτοκρατορία του Akkad, τους Βαβυλώνιους, τον Μέγα Αλέξανδρο, τους Χριστιανούς, τους Πέρσες και ηγεμόνες του Ισλάμ.

Περί τα τέλη του 2021, δέκα ξένες αποστολές εργάζονταν στην επαρχία Ντι Καρ, όπου βρίσκεται η Λάρσα. Ο διευθυντής του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιράκ, Λάιθ Ματζίντ Χουσεΐν, δήλωσε ότι χαίρεται που θα είναι ο «οικοδεσπότης» των ξένων ομάδων και που η χώρα του βρίσκεται ξανά στον χάρτη για ξένες αποστολές.

Κοντά στη Νατζάφ στο κεντρικό Ιράκ, ο Ibrahim Salman του Γερμανικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας επικεντρώνεται στην τοποθεσία της πόλης Al-Hira. Η Γερμανία είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει ανασκαφές εδώ που σταμάτησαν το 2003.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.