Στο καλό Δημήτρη – Ο κυπριακός λαός αποχαιρετά τον ηγέτη του

Το ύστατο χαίρε στον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας και Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια θα απευθύνει σήμερα η Κύπρος. Στις 5 το απόγευμα, θα τελεστεί η κηδεία δημοσία δαπάνη στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο και η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο της Μακεδονίτισσας. Την εξόδιο ακολουθία θα τελέσει ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος. Επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Xristofias Akel Vivlio 6

Μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η κηδεία θα τελεστεί με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ η σημερινή μέρα κηρύσσεται ως δημόσια αργία.

Η σορός του Δημήτρη Χριστόφια θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα στο οίκημα της ΠΕΟ στην Λευκωσία.

Από τις 4 μέχρι τις 5 το απόγευμα, η οικογένεια θα δέχεται συλλυπητήρια στην εκκλησία από τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου, δημόσιους αξιωματούχους, πολιτικές προσωπικότητες από το εξωτερικό αλλά και διπλωμάτες ξένων χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο.

Αντί κατάθεσης στεφάνων θα γίνονται εισφορές στο Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης και στο Σωματείο Συναδελφικής Στήριξης.

Επίσης το βιβλίο συλλυπητηρίων στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και όλων των Επαρχιακών Επιτροπών του Κόμματος θα είναι στη διάθεση του κοινού από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Vivlio Gia Xristofia Kosmos 2

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ θα πραγματοποιήσει πομπή νεολαίας, για να συνοδεύσει τον Δημήτρη Χριστόφια στην εκκλησία, όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 3 το απόγευμα στη συμβολή της οδού Ελαιώνων και Σταδίου στο Στρόβολο.

Επίσης, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ αποφάσισε όπως αφιερώσει το επερχόμενο 32ο Φεστιβάλ στον Δημήτρη Χριστόφια, ως ελάχιστο φόρο τιμής.

Ao3I7425

Στη κηδεία ο Αλέξης Τσίπρας

Στην κηδεία θα παραστεί το απόγευμα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ θα υπογράψει και το βιβλίο συλλυπητηρίων της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τον Δημήτρη Χριστόφια.

Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας θα μεταβούν ακολούθως στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, για να παραστούν στη νεκρώσιμη ακολουθία.

Επίσης, πολυπληθής θα είναι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ . Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα είναι επικεφαλής 8μελούς αντιπροσωπείας, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα της ΚΝΕ Νίκου Αμπατιέλου.

Επίσης, στην κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια θα παραστούν, πέραν του Διπλωματικού Σώματος που είναι διαπιστευμένο στην Κυπριακή Δημοκρατία, εκπρόσωποι ξένων χωρών, εκπρόσωποι κομμάτων από το εξωτερικό και Διεθνών Οργανισμών, αλλά και εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Τα Ηνωμένα Έθνη στην κηδεία θα εκπροσωπήσει η Επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Με βάση κατάλογο ξένων αντιπροσωπειών που θα έλθουν στη Λευκωσία, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία θα εκπροσωπηθεί δια του Γενικού της Γραμματέας Νίκου Μαυρίκου. Μεγάλη είναι και η λίστα των αντιπροσωπειών από το εξωτερικό, κυρίως αριστερών κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα θα παραστούν το μέλος του Προεδρείου και Γραμματέας της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρώσικης Ομοσπονδίας Αrefev Nikolai, το Μέλος Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης Ibrahim Ahmad επικεφαλής 3μελούς αντιπροσωπίας, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, ο Ευρωβουλευτής Helmut Scholz εκπροσωπώντας την Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ευρωβουλευτής του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Joao Pimenta Lopez, ο Βουλευτής και μέλος του Εθνικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Pierre Dhareville, ο πρώην Ευρωβουλευτής Willy Meyer εκπροσωπώντας το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο Βουλευτής της Die Linke «Αριστερά» Γερμανίας Sevim Dagdelen.

Από πλευράς Τουρκοκυπρίων έντονη θα είναι η παρουσία αντιπροσωπειών από αριστερά και σοσιαλιστικά κόμματα καθώς και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα εκπροσωπηθεί από τον Μπαρίς Μπουρτζιού. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα θα εκπροσωπήσουν ο ηγέτης του, Τουφάν Ερχιουρμάν και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Από πλευράς τουρκοκυπριακών κομμάτων εκπροσώπηση θα υπάρχει από το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου, το Κόμμα Νέα Κύπρος, το Αριστερό Κίνημα, το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης καθώς και οι Τουρκοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις DEV-İŞ, KTÖS, KTOEÖS και KTAMS.

Κλείνουν κεντρικές αρτηρίες στη Λευκωσία για την κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια.

Στις 8 το πρωί, η σορός θα παραληφθεί από το γραφείο κηδειών Αρχάγγελος και μέσω της οδού Καλαμών, των Λεωφόρων Λεμεσού, Μακαρίου, Διγενή Ακρίτα και της οδού Αρχέρμου θα καταλήξει στο οίκημα της ΠΕΟ όπου θα παραμείνει μέχρι τις 3 το απόγευμα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της σορού στο οίκημα της ΠΕΟ, οι δρόμοι γύρω από το οίκημα Αρχέρμου – Φωτεινού Πανά –Βολονάκι και Σιμωνίδου θα παραμείνουν κλειστοί. Στις 3 το απόγευμα η σορός θα μεταφερθεί από το οίκημα προς τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, μέσω των οδών Αρχέρμου-Διγενή Ακρίτα -Σπύρου Κυπριανού, Γρίβα Διγενή, Προδρόμου, Λεύκωνος, Βυζαντίου και Ελαιώνων. Κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας στην εκκλησία θα είναι κλειστοί για την κυκλοφορία των οχημάτων η Λεωφόρος Ελαιώνων και οι οδοί Ιθάκης, Περδίου και Καστέλλας.

Μετά την εκκλησία η σορός θα μεταφερθεί με πομπή προς το κοιμητήριο Έγκωμης μέσω των οδών Ελαιώνων, Μακεδονιτίσσης, Λευκοθέου, Ηρώων και Μόρφου. Κατά τη διάρκεια της ταφής, η οδός Μόρφου προς το Κοιμητήριο θα είναι κλειστή.

Το ΑΚΕΛ ανακοινώνει ότι θα διατεθούν λεωφορεία από όλες τις επαρχίες για τον τελευταίο αποχαιρετισμό και την κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια.

Στη Λεμεσό, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι θα αναχωρεί λεωφορείο ανά ώρα από το οίκημα της ΠΕΟ Λεμεσού.

Στη Λάρνακα, αναχώρηση στις 9 το πρωί από το οίκημα της ΠΕΟ Λάρνακας για μετάβαση προς το οίκημα της ΠΕΟ Λευκωσίας. Επίσης, στη 1 και 30 αναχώρηση από το οίκημα της ΠΕΟ Λάρνακας για μετάβαση στο χώρο εκκίνησης της πομπής νεολαίας της ΕΔΟΝ, ενώ στις 2 και 30 το μεσημέρι αναχώρηση για μετάβαση στην εκκλησία.

Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, στις 9 το πρωί θα αναχωρήσει λεωφορείο από την ΠΕΟ Αμμοχώστου για μετάβαση στο οίκημα της ΠΕΟ Λευκωσίας ενώ στις 2 και 30 το μεσημέρι θα αναχωρήσει λεωφορείο από την ΠΕΟ Αμμοχώστου για μετάβαση στην κηδεία στον ιερό ναό της του θεού Σοφίας.

Στην Πάφο, στις 10 και 30 το πρωί θα αναχωρήσει λεωφορείο από το Παφιακό στάδιο για μετάβαση στο οίκημα της ΠΕΟ Λευκωσίας και στη συνέχεια θα πάει στην εκκλησία. Στις 12 και 30 το μεσημέρι θα αναχωρήσει λεωφορείο επίσης από το παφιακό στάδιο για μετάβαση στο χώρο εκκίνησης της πομπής νεολαίας της ΕΔΟΝ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.