Αντιμέτωπη με κύμα καύσωνα βρίσκεται η Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, όπου αναμένεται ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε ορισμένες χώρες μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ακόμα και σε χώρες που δεν είναι συνηθισμένες στη μεσογειακή ζέστη καταγράφονται θερμοκρασίες που φθάνουν τους 40 βαθμούς.

Στη Γερμανία τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να καταγραφούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 70 ετών, με τον υδράργυρο να αναμένεται να αγγίξει ακόμα και τους 45 βαθμούς κελσίου.

Παράλληλα, σε πορτοκαλί συναγερμό έχουν τεθεί οι γαλλικές αρχές. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, η θερμοκρασία σήμερα θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, με την κορύφωση των φαινομένων να αναμένεται το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής.

Στην Ισπανία, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να ανέλθουν την Παρασκευή μέχρι και τους 45 βαθμούς κελσίου. Για σήμερα, η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας έθεσε σε πορτοκαλί συναγερμό πέντε περιφέρειες στον ισπανικό βορρά.

Από το πρωτοφανές κύμα της έντονης ζέστης, σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επηρεάζονται επίσης το Βέλγιο, η Ελβετία, η Αυστρία και τα βόρεια τμήματα της Ιταλίας.