Στο λιμάνι Λάρνακας το γεωτρύπανο Tungsten Explorer – Αναπτερώνονται οι ελπίδες για την έναρξη γεωτρήσεων

Νέα ανακάλυψη της ΕΝΙ κοντά στο Ζορ της ΑιγύπτουΤο γύρο του διαδικτύου κάνει από χθες το γεγονός ότι το πλωτό γεωτρύπανο Tungsten Explorer αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Λάρνακας.

Η είδηση αναζωπύρωσε μάλιστα τις ελπίδες για τη διενέργεια των γεωτρήσεων από τις εταιρείες ENI-TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ νωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του 2021, στο οποίο χρονοθετείται, εξ αναβολής, το γεωτρητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας. Αν και οι πληροφορίες έκαναν λόγο για σχέδιο να μετακινηθεί το γεωτρύπανο από το Λίβανο όπου και βρισκόταν για άλλη γεώτρηση, στον Τρινιντάντ (στον κόλπο της Καραϊβικής), εντούτοις, ιδιοκτήτρια εταιρεία και κοινοπραξία αποφάσισαν από κοινού αυτό να παραμείνει στην Κύπρο για τους επόμενους μήνες, ούτως ώστε να εξοικονομηθούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που θα κόστιζε η μετακίνησή του από το Τριτιντάντ στην Κύπρο.

Η είδηση συνέπεσε με μια νέα ανακάλυψη της ΕΝΙ στην Αίγυπτο κοντά στο Ζορ (30 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που αντιστοιχούν σε 5,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου).

Η ιταλική ΕΝΙ ανακοίνωσε χθες την ανακάλυψη μιας μόνο στήλης αερίου πάχους 152 μέτρων εντός των μεσογειακών σχηματισμών ψαμμίτη Abu Madi σε παράκτια περιοχή της Αιγύπτου. Μάλιστα η εταιρεία σχεδιάζει να βάλει τη νέα ανακάλυψη στην παραγωγή σύντομα αξιοποιώντας υποδομές της στην περιοχή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας ως διαχειρίστριας, σε συνεργασία με την BP και την Total, έχει διενεργήσει την πρώτη γεώτρηση στο North El Hammad, στα συμβατικά αιγυπτιακά νερά του Δέλτα του Νείλου σε βάθος 22 μέτρων από την επιφάνεια. Το κοίτασμα βρίσκεται στην περιοχή Great Nooros, 11 χιλιόμετρα (km) από την ακτή, 12 km β/δ από το κοίτασμα Nooros και περίπου ένα χιλιόμετρο δυτικά του κοιτάσματος Baltim, τα οποία είναι ήδη υπό εκμετάλλευση. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι προγραμματίζεται η αξιοποίηση του κοιτάσματος (Fast-truck) με τη συνέργεια υπάρχουσας υποδομής.

Η Egypt-Oil Gas σημειώνει πως η ανακάλυψη υποδηλώνει το σημαντικό δυναμικό φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων των μεσσηνιακών σχηματισμών σε αυτόν τον τομέα των αιγυπτιακών υπεράκτιων ρηχών νερών. Η εταιρεία δήλωσε ότι με αυτή τη νέα ανακάλυψη θα συνεχίσει να εξερευνά και να τρυπά την περιοχή Great Nooros.

Μεγάλες απώλειες για την Delek

Σε μια άλλη εξέλιξη, στην περιοχή μεγάλες απώλειες του ομίλου Delek Group κατά το 1ο τρίμηνο του χρόνου, λόγω πτώσης τιμών του πετρελαίου διεθνώς, προκάλεσαν απομείωση στις επιχειρήσεις της Β. Θάλασσας Ithaca Energy. H Delek Group, σύμφωνα με το Ρέουτερ, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, πούλησε περιουσιακά της στοιχεία για να καθησυχάσει τους ανήσυχους ομολογιούχους.

Νίκη Κουλέρμου