Στο λιμάνι πεθαίνει το σκάφος «Λάμπουσα»

Με τον κίνδυνο να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη, απειλείται το ιστορικό ψαροκάικο «Λάμπουσα» αφού από επισκέψιμο αξιοθέατο στο μόλο της Λεμεσού, στριμώχτηκε σε μια γωνιά του παλιού λιμανιού και αφέθηκε να καταστρέφεται λεηλατημένο από την αρμύρα της θάλασσας και τους όποιους επιτήδειους, χωρίς καμιά απολύτως συντήρηση από τον Δήμο Λεμεσού που έχει και την αποκλειστική ευθύνη της διατήρησης και προστασίας του.

Η θλιβερή εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα το σκάφος, δικαιολογημένα προκαλεί την απογοήτευση και τις έντονες διαμαρτυρίες, όχι μόνο των ανθρώπων που είναι περισσότερο δεμένοι με τη θάλασσα, αλλά γενικότερα των πολιτών, οι οποίοι χαίρονταν όταν για τέσσερα συνεχή χρόνια το έβλεπαν να κοσμεί το μόλο της Λεμεσού.

Να θυμίσουμε ότι το «Λάμπουσα», ένα ξεχωριστό αλιευτικό σκάφος που δούλεψε για πολλά χρόνια στην Κερύνεια και μετά την προσφυγιά στη Λεμεσό και σε άλλες κυπριακές θάλασσες, ναυπηγήθηκε το 1950 στο Πέραμα του Πειραιά και νηολογήθηκε το 1965 στο λιμάνι της Αμμοχώστου, παίρνοντας την ονομασία της αρχαίας Λάμπουσας, απ’ όπου καταγόταν ο τελευταίος ιδιοκτήτης του. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής ναυπηγικής παράδοσης και ένα κειμήλιο, μια ζωντανή ανάμνηση της ιστορίας της κυπριακής αλιείας. Η διάσωσή του οφείλεται στο ενδιαφέρον που είχε επιδείξει ο Δήμος Λεμεσού επί δημαρχίας Δημήτρη Κοντίδη, ενώ η ριζική αποκατάσταση και συντήρησή του έγινε επί δημαρχίας Ανδρέα Χρίστου.

Για το πώς αυτό το σκάφος πέρασε στην ιδιοκτησία του δήμου, ο Ανδρέας Χρίστου μας ανέφερε ότι αυτό έγινε όταν η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να επιχορηγήσει την απόσυρση των τρατών. Και πρότεινε στους παραλιακούς δήμους να πάρουν ένα από αυτά τα σκάφη με τη δέσμευση να το συντηρήσουν και να το διαμορφώσουν σε επισκέψιμο χώρο εντός ή εκτός της θάλασσας, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους νέους και γενικότερα στον κόσμο να γνωρίσουν τη διαδικασία με την οποία γινόταν παλιά το ψάρεμά με τράτα.

Έτσι επί Δημήτρη Κοντίδη ο δήμος ανέλαβε αυτή τη δέσμευση και με την εκλογή Ανδρέα Χρίστου αποφασίστηκε και κινήθηκαν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του σκάφους. «Αναζήτησα χορηγούς και πήραμε ένα κονδύλι 50.000 λίρες από τον συμπολίτη μας Βλαδίμηρο Λανίτη», αναφέρει ο Ανδρέας Χρίστου, θεωρώντας ότι «ένα σκάφος αν μείνει στη στεριά θα καταντήσει λείψανο», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, αποφασίστηκε να διατηρηθεί το «Λάμπουσα» μέσα στη θάλασσα αφού προηγουμένως επαναλειτουργήσει η μηχανή και συντηρηθεί με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να καταστεί ένα ελκυστικό έκθεμα μπροστά από το μόλο της πόλης.

«Ξεκίνησε η συντήρηση του σκάφους και μας δόθηκε η ευκαιρία να το εντάξουμε και στα Διαρθρωτικά Ταμεία από τα οποία πήραμε 100.000 ευρώ για τη συντήρηση και την αποκατάστασή του… Από τα Διαρθρωτικά πήραμε επιχορήγηση και για την κατασκευή μιας ειδικής αποβάθρας στην επίχωση όπου θα έμπαινε το σκάφος και θα υπήρχε πρόσβαση για τους επισκέπτες. Μάλιστα εξεδώσαμε και ενημερωτικά φυλλάδια στα Ελληνικά, Αγγλικά και Ρωσικά, ενώ είχαμε και φύλακα για αποτροπή ενδεχόμενων ζημιών», αναφέρει ο κ. Χρίστου.

Το «Λάμπουσα» λειτούργησε άψογα και κινείτο με τη μηχανή που αντικαταστάθηκε. Το καλοκαίρι επιτελούσε το σκοπό του καθώς χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι το επισκέπτονταν την περίοδο από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβρη που βρισκόταν στην ειδική αποβάθρα του παραλιακού πάρκου. Τη χειμερινή περίοδο έμπαινε σε χώρο στο παλιό λιμάνι που παραχωρήθηκε από την Αρχή Λιμένων, η οποία σε κάποιες εκδηλώσεις που διοργάνωνε φωταγωγούσε και σημαιοστόλιζε το σκάφος πάνω στην προβλήτα του παλιού λιμανιού, ενώ το προέβαλλε και σε εκδόσεις της.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λεμεσού προκήρυσσε προσφορές για την καθημερινή συντήρηση και λειτουργικότητα του σκάφους. Ωστόσο στη διάρκεια του 2018 το «Λάμπουσα» βγήκε μόνο για δύο μήνες στο χώρο επισκεψιμότητάς του και στη συνέχεια το ακινητοποίησαν στο παλιό λιμάνι όπου και παρέμεινε ασυντήρητο μέχρι σήμερα με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται για τη διατήρησή του, δεδομένου ότι τα φύκια και άλλοι οργανισμοί δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο ξύλινο σκαρί του. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, έχουν γίνει και κάποιες λεηλασίες και κλοπές εξοπλισμού και εξαρτημάτων από το σκάφος το οποίο κινδυνεύει να υποστεί κλίση ή ακόμα και να βυθιστεί καθώς το νερό που το περιβάλλει έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο.

Στην κατάσταση που αφέθηκε το σκάφος, όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Χρίστου, «είναι πιθανόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια ελέγχου των κονδυλίων που προσφέρει για έργα, να ζητήσει εξηγήσεις από τον Δήμο Λεμεσού, αφού δεν έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα».

Να σημειωθεί ότι επικρίσεις για το γεγονός ότι το σκάφος δεν εμφανιζόταν στον φυσικό χώρο επισκεψιμότητάς του είχαν διατυπωθεί και τον περασμένο Ιούνιο, στις οποίες ο δήμος απάντησε με σχετική ανακοίνωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι παρατηρήθηκαν εκτεταμένα προβλήματα αναφορικά με την κατάσταση του σκάφους και κρίθηκε αναγκαία η μετακίνησή του στο καρνάγιο με σκοπό την περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασής του και τον προγραμματισμό των αναγκαίων ενεργειών και ότι σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λεμεσού, ο δήμος αποφάσισε να προωθήσει τη μετατροπή του σκάφους σε πλωτό μουσείο.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy