Στο Λονδίνο για συναντήσεις κι επαφές βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν τη Γενική Συνέλευση, την οποία προσφωνεί την Πέμπτη.

Στο πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη ξεχωρίζει η συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 27 Σεπτεμβρίου, μια μέρα πριν ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζιή.

Οι πληροφορίες που μεταδίδει ο Ανταποκριτής του Άστρα από τη Νέα Υόρκη, αναφέρουν ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να επαναλάβει στις δύο πλευρές όπως και στη δήλωση της περασμένης Τετάρτης, ότι υπάρχουν πολλοί βάσιμοι λόγοι για να κατανοήσουν τα μέρη πως πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία έστω στους όρους αναφοράς.

Ο κ. Γκουτέρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται να επαναλάβει στους δύο συνομιλητές του, όπως και στις δύο εκθέσεις για την ανανέωση των καλών Υπηρεσιών, πως θα πρέπει να συμφωνηθεί ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν εντός ενός ορατού χρονικού ορίζοντα.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος αναμένεται να έχει επαφές με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, φαίνεται ότι η Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χόλ Λουτ, θα συναντηθεί με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Επί του παρόντος φαίνεται ότι η κ. Λουτ δεν θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον Τκ ηγέτη λόγω του ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρόν στάδιο ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει σκοπό να πραγματοποιήσει τριμερή συνάντηση, καθώς επιθυμεί να ακούσει από τους δύο συνομιλητές, τι έχουν να του πουν.