Στο μικροσκόπιο διαγραφές δανείων πολιτικά εκτεθειμένων

Το θέμα πάει στην Ad Hoc, η οποία έχει αυξημένα εργαλεία διερεύνησης

 

Στην ενδεχόμενη ευνοϊκή μεταχείριση και τις διαγραφές δανείων, τα οποία αφορούν κόμματα και πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, στρέφεται η προσοχή της Βουλής μετά την καθολική διαπίστωση ότι η «λίστα Γιωρκάτζη» είναι ελλιπής και πρόχειρη. Μάλιστα κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής τα κόμματα συμφώνησαν, μετά από εισήγηση του ΑΚΕΛ, όπως το θέμα παραπεμφθεί στην Ad Hoc Επιτροπή, η οποία διαθέτει αυξημένα εργαλεία διερεύνησης, αφού ήδη έχει εξασφαλίσει τεχνική βοήθεια από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου και τη Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου, ενώ έχει επίσης τη δυνατότητα να αποταθεί και σε άλλους εξειδικευμένους τεχνοκράτες για ανάλυση στοιχείων.

Στη χθεσινή συνεδρία τα μέλη της Επιτροπής κλήθηκαν να συζητήσουν το θέμα με τίτλο: «Διαγραφές  δανείων από τραπεζικά ιδρύματα σε πολιτικά κόμματα ή εταιρείες/οργανισμούς συνδεδεμένους με κόμματα, όπως επίσης και διαγραφές δανείων σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα». Το θέμα εγγράφηκε για συζήτηση τον Ιανουάριο του 2020 μετά από πρόταση της ομάδας του ΔΗΣΥ, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις οι οποίες μεσολάβησαν, αποφασίστηκε ομόφωνα μετά από πρόταση του ΑΚΕΛ όπως το θέμα παραπεμφθεί στην Ad Hoc Επιτροπή. Επίσης συζητήθηκε το ενδεχόμενο η έρευνα να πάει πίσω μέχρι το 2013, σε αντίθεση με την εισήγηση του ΔΗΣΥ για να περιοριστεί μέχρι το 2000.

Βαρόμετρο για την πιο πάνω απόφαση φαίνεται ότι αποτέλεσαν οι αποκαλύψεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνου Ηροδότου, ότι η προκάτοχός του δεν ακολούθησε την ενδεδειγμένη διαδικασία και δεν πραγματοποίησε έλεγχο σε σχέση με την πληρότητα των στοιχείων. Αντίθετα, η τέως Διοικήτρια φαίνεται ότι κατέθεσε στοιχεία τα οποία ήθελαν να δώσουν οι τράπεζες και τα οποία είναι διαφορετικά από τα στοιχεία τα οποία ζήτησε η Βουλή, αφού δεν περιλαμβάνονται περιπτώσεις ενδεχόμενης ευνοϊκής μεταχείρισης, όπως διαγραφές δανείων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου, είπε ότι η Ad Hoc Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να εξετάσει καλύτερα το θέμα, ενώ παράλληλα υπάρχει «ασφαλιστική δικλείδα», αφού οι αποφάσεις της περνούν από την Ολομέλεια της Βουλής.

Επίσης, ο Στέφανος Στεφάνου του ΑΚΕΛ τόνισε ότι η διερεύνηση πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής, προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της Ad Hoc Επιτροπής είναι ότι έχει στα χέρια της εργαλεία για διερεύνηση και βοήθεια από αξιωματούχους του κράτους και εξειδικευμένους τεχνοκράτες.

Ακόμη, η Αννίτα Δημητρίου είπε ότι είπε ότι η «λίστα Γιωρκάτζη» είναι ανεπαρκής και πρόχειρη, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι ποιοι έλαβαν ευνοϊκή μεταχείριση.

Επιπρόσθετα, ο Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε λόγο για σκοπιμότητα εκ μέρους της τέως Διοικήτριας της ΚΤΚ «προφανώς για συγκάλυψη, αποπλάνηση και στροφή της προσοχής του κοινού προς άλλες κατευθύνσεις και όχι στην ουσία του ζητήματος», ενώ ο Ζαχαρίας Κουλίας του ΔΗΚΟ είπε ότι υπέβαλε καταγγελία στην Αστυνομία για τη συμπερίληψη του ονόματός του στη «λίστα Γιωρκάτζη».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy