Στο μικροσκόπιο οι καταχρήσεις του ΓεΣΥ – Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης δήλωσε ο Υπ. Υγείας

Υπουργός Υγείας – Δηλώσεις στα ΜΜΕ Υπουργείο Υγείας, Λευκωσία, Κύπρος Ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου προβαίνει σε δηλώσεις για τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. // Minister of Health – Statements to the Press Ministry of Health, Lefkosia, Cyprus The Minister of Health, Mr Constantinos Ioannou, makes statements to the Press on the new measures for tackling coronavirus.


Οι καταχρήσεις στο Γενικό Σύστημα Υγείας τέθηκαν σήμερα στο μικροσκόπιο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ηγεσία του ΟΑΥ και τον Υπουργό Υγείας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των καταχρήσεων. Γνωστοποίησε ότι μπήκε χρονοδιάγραμμα ενώ συζητήθηκε και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με τις καταχρήσεις από τους επαγγελματίες υγείας αλλά και τους δικαιούχους του ΓΕΣΥ.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι ο προϋπολογισμός είναι ο ίδιος και σφαιρικός ενώ την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι αν δεν περιοριστούν οι καταχρήσεις, τότε θα είναι χαμηλότερες οι απολαβές των επαγγελματιών υγείας. Πρόσθεσε ότι στόχος του ΟΑΥ είναι να γίνεται σωστός έλεγχος για να είναι σωστές και οι απολαβές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου τόνισε ότι το φαινόμενο των καταχρήσεων δεν μπορεί να εξαλειφθεί γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά είναι στη φύση μας. Στόχος όμως πρόσθεσε είναι ο περιορισμός των καταχρήσεων. Ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι το Δ.Σ. του ΟΑΥ κατά τη χθεσινή του συνεδρία πήρε αποφάσεις στο πως θα αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο. Όπως είπε, ανάμεσα σε άλλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπάρχουν ξεχωριστοί προϋπολογισμοί ανά ειδικότητα ιατρών. Επίσης είπε ότι δεν έχουν ξεφύγει από τον προϋπολογισμό σημειώνοντας ότι θα συζητούν με τον ιατρικό κόσμο αλλά και τον Υπουργό Υγείας για το πώς θα υποστηρίξουν τα εισοδήματα των ιατρών που λειτουργούν σωστά και δεν προβαίνουν σε καταχρήσεις. Ανέφερε δε ότι αν χρειαστεί, με τη βοήθεια του προέδρου Αναστασιάδη και του Υπουργού Υγείας θα μπορούν να προχωρήσουν σε νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να ελεγχθεί το πρόβλημα. Ο Θωμάς Αντωνίου είπε ακόμα ότι οι του ΟΑΥ δεν θα είναι αυστηροί με την έννοια ότι θα επιτεθούν σε κάποιους.

Να σημειωθεί ότι είναι η σημερινή συνάντηση είναι η πρώτη μετά την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ. Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα αλλά σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες επίλυσής τους. Πρόσθεσε ότι αυτά τα προβλήματα δεν επηρεάζουν τους δικαιούχους αλλά έχουν να κάνουν περισσότερο με τους παρόχους υγείας. Επίσης σημείωσε ότι το ΓΕΕΣΥ είναι εδώ παρά την πολεμική που δέχθηκε, παρέχοντας υπηρεσίες σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Υπ. Υγείας: Από τα πιο αυστηρά στην ΕΕ τα μέτρα που λαμβάνουμε στα αεροδρόμια για τον COVID-19

Τα μέτρα που λαμβάνονται στα αεροδρόμια της Κύπρου για να αποφευχθεί η έξαρση των κρουσμάτων του COVID-19 είναι από τα πιο αυστηρά που λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας συνάντησης στο Προεδρικό.

«Είμαστε η μόνη χώρα μαζί με την Ελλάδα που πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους και, αν συγκρίνουμε και με την Ελλάδα, το ποσοστό των ελέγχων που κάνουμε στις αφίξεις είναι το πιο ψηλό. Άρα δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να κάνουμε», ανέφερε.

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα ό,τι κι αν κάνουμε -μπορεί να το ελέγχουμε ως ένα μεγάλο βαθμό, αλλά θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα- για να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα, ο μόνος τρόπος είναι ο καθένας από εμάς να παίρνει τα μέτρα προστασίας που οφείλουμε να παίρνουμε».

Σε παρατήρηση ότι τις τελευταίες ημέρες τα περισσότερα από τα κρούσματα προέρχονται από το εξωτερικό, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε τη θέση ότι αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού και η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Πρόσθεσε πως ακόμα κι αν έρχονται από το εξωτερικό θετικά στον ιό άτομα, «αν εμείς λαμβάνουμε τα μέτρα προστασίας μας, τότε δεν έχουμε να ανησυχούμε για κάτι».

 

Πηγή: Διάλογος