Στο… ΝΑΤΟ η τουρκική προκλητικότηταΚαι συλλογική αντίδραση κατά της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης εντός της εβδομάδας

 

Η Αθήνα επισήμως διά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έστειλε χθες το μήνυμα ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ την καταδίκη της Τουρκίας και των προκλητικών ενεργειών της στην Αν. Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συνόδου του που αρχίζει αύριο στο Λονδίνο. Αυτή τη βδομάδα, όπως αναφέρουν πηγές του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και με την Ελλάδα και την Αίγυπτο κατά της πρόθεσης της Τουρκίας και της Λιβύης να προχωρήσουν σε οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και της γεωγραφικής πραγματικότητας. Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε προχθές στο κρατικό ραδιόφωνο ότι σήμερα έχει κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερώσει για τις προθέσεις της χώρας του ο επιτετραμμένος της Λιβύης στην Κύπρο.

«Όπως γυρίσαμε εμείς την πλάτη στις εμπρηστικές αναφορές, στη χθεσινή τελετή για τον αγωγό ΤΑΝΑP, έτσι και η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην παραβίαση των διεθνών κανόνων», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι ανάλογη στάση θα ζητήσει και από το ΝΑΤΟ. Μιλώντας από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι «μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί, κατάφωρα, την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Τούρκος Πρόεδρος διεμήνυσε το απόγευμα του Σαββάτου στην τελετή εγκαινίων του αγωγού TANAP ότι η συμφωνία με τη Λιβύη θα εφαρμοστεί κανονικά και πως τα πλοία της Άγκυρας δεν θα αποχωρήσουν από την Ανατολική Μεσόγειο, δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας, που υπό τον Δημήτρη Οικονόμου, Υφυπουργό Περιβάλλοντος, αποχώρησε από την τελετή εις ένδειξη διαμαρτυρίας.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε με ανακοίνωσή του χθες τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν σε εκδήλωση στα Ύψαλα.

Στο μεταξύ στη συνάντηση μιας ώρας που είχε χθες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, αποφασίστηκε η επιτάχυνση των συζητήσεων για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου. «Συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», ανακοίνωσε. Ούτως ή άλλως, σημείωσε, «πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επανήλθε χθες με ανακοίνωσή του κατηγορώντας Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία για μαξιμαλιστικά και αδιάλλακτα επιχειρήματα και ότι προσπαθούν να κερδίσουν για το Καστελόριζο θαλάσσια ζώνη τέσσερις χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την έκταση του μικρού αυτού νησιού.

Με γραπτή δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι με τη συμφωνία έχει καθοριστεί ένα μέρος των δυτικών ορίων των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «στην πραγματικότητα, όλες οι πλευρές έχουν επίγνωση ότι η προβολή των ακτών της Τουρκίας η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή από όλες τις πλευρές στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να διακοπεί με τα νησιά, ότι τα νησιά πίσω από τη μέση γραμμή μεταξύ των δύο χερσαίων περιοχών (Τουρκίας – Λιβύης) δεν μπορούν να έχουν θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων τους και ότι ενώ γίνεται ο υπολογισμός των θαλάσσιων ζωνών υπολογίζεται το μήκος των ακτών τους και οι πλευρές τους».

Η τουρκική προκλητικότητα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας θα θέσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, που επικαλείται το ΚΥΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκθέσει με κάθε λεπτομέρεια στον Αμερικανό Πρόεδρο τους κινδύνους που απορρέουν από τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός θα παραστεί σε γεύμα εργασίας στο περιθώριο της Συνόδου, με τη συμμετοχή του Ντόναλντ Τραμπ και συγκεκριμένων ηγετών που δαπανούν σημαντικά ποσά για τις αμυντικές τους δαπάνες.

Στο Λονδίνο για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται και ο Τούρκος Πρόεδρος και σ’ αυτό το πλαίσιο φημολογείται συνάντηση του κ. Μητσοτάκη και με τον κ. Ερντογάν.

Νίκη Κουλέρμου