Στο νεκροτομείο παραμένει η σορός Κινέζου κατάδικου λόγω κορωνοϊούΗ κατάσταση με τον νέο κορωνοϊό που έπληξε την Κίνα, έχει επιπτώσεις και για έναν Κινέζο που πέθανε πριν από 17 ημέρες και παραμένει στο νεκροτομείο, άγνωστο τι θα γίνει η σορός του.

Πρόκειται για 40χρονο κατάδικο που απεβίωσε στις 27 Ιανουαρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου νοσηλευόταν αφού έπασχε από χρόνια ασθένεια και παρακολουθείτο από τους ιατρικούς λειτουργούς των Φυλακών. Συγκεκριμένα, ο κατάδικος πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια, όπως ανακοίνωσαν οι θεράποντες γιατροί. Είχε μεταφερθεί στις 23/1/2020 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας λόγω υψηλών ηπατικών ενζύμων. Τις επόμενες ημέρες η κατάσταση του παρουσίασε επιδείνωση και απεβίωσε. Ο 40χρονος καταγόταν από την Κίνα και καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση μετά από έγκλημα που διέπραξε στην Πάφο. Στη φυλακή διένυε τα τελευταία στάδια της ποινής του, αφού θ’ αποφυλακιζόταν με όρους. Μάλιστα, βαπτίσθηκε χριστιανός και λάμβανε εξόδους για να πηγαίνει σε φιλικά του πρόσωπα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, μετά τον θάνατό του δεν διενεργήθηκε νεκροτομή στη σορό του λόγω μολυσματικής ασθένειας από την οποία έπασχε και η σορός του παραμένει στο νεκροτομείο. Για τον επαναπατρισμό του ενδιαφέρθηκε η πρεσβεία της χώρας του στην Κύπρο, αλλά οι δικοί του που ενημερώθηκαν, λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν έχουν τα μέσα να τον επαναπατρίσουν. Οι συγγενείς του έχουν δώσει εξουσιοδότηση ώστε η σορός του να ταφεί στην Κύπρο. Επίσης, λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε με τον κορωνοϊό είναι αδύνατον στην παρούσα φάση να βρεθεί τρόπος να μεταφερθεί για ταφή στην πατρίδα του.

Για τον 40χρονο Κινέζο έχουν ενδιαφερθεί αρκετοί που βοηθούν κατάδικους, ενώ η πρεσβεία της Κίνας έχει ορίσει δικηγόρο για την περίπτωση. Ωστόσο, από έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι από την ώρα που μπαίνει στη φυλακή ένας αλλοδαπός, δεν έχει τα δικαιώματά του (ασφάλιση κ.ά.) ώστε αν συμβεί κάτι να πληρωθούν τα έξοδα. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει εγγυητική η οποία τώρα είναι μπλοκαρισμένη στην τράπεζα. Το ζήτημα είναι ποιος θ’ αναλάβει τα έξοδα της κηδείας και του γραφείου κηδειών, ενώ ο πάτερ που σχετίζεται με τους κατάδικους είναι διαθέσιμος να τελέσει την κηδεία δωρεάν.

Το θέμα, σύμωνα με το ίδιο δημοσίευμα, έχει «κολλήσει» στην Αστυνομία και ειδικότερα στον αστυνομικό σταθμό Αγίου Δομετίου, που χειρίζεται την υπόθεση ως αιφνίδιο θάνατο.

Το ζήτημα, έχει και άλλες προεκτάσεις αφού άπτεται της δημόσιας υγείας, να παραμένει άταφη μια σορός με μολυσματική ασθένεια.