Τα προβλήματα των νοσοκομείων μέσα από τα μάτια των ηλικιωμένων

Μεγάλες λίστες αναμονής, ελλείψεις φαρμάκων, υποστελέχωση, πολύωρη αναμονή για εξέταση από ιατρό (πολλές φορές χωρίς να υπάρχουν καθίσματα διαθέσιμα) είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που ιδίοις όμμασι διαπιστώνουν και βιώνουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας επισκεπτόμενα τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Εκπρόσωποι της Βουλής των Γερόντων συναντήθηκαν χθες με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας στην οποία κατέθεσαν τα προβλήματα και τους προβληματισμούς τους.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο αίτημα που αφορά το διορισμό μόνιμου λειτουργού, ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με τα ζητήματα των ηλικιωμένων ατόμων και θα μεριμνά για την προώθησή τους. Στο τραπέζι τέθηκε εκ νέου και το χρόνιο αίτημα για καθιέρωση της κοινοτικής νοσηλευτικής φροντίδας, ενώ αναφορά έγινε και στη συμπεριφορά ορισμένων ιατρικών λειτουργών προς τα άτομα της τρίτης ηλικίας, που δεν είναι αρμόζουσα.

Με δεδομένη την -πολλές φορές πολύωρη αναμονή τους για εξέταση από ιατρό, στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται η αύξηση των καθισμάτων στους χώρους αναμονής των κλινικών των νοσοκομείων. Σε σχέση με τις μεγάλες λίστες αναμονής -ακόμη και για εξετάσεις ρουτίνας τα άτομα της τρίτης ηλικίας ζήτησαν όπως έχουν προτεραιότητα στην εξυπηρέτησή τους.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε στη Βουλή ότι για τις μεγάλες λίστες αναμονής ζήτησαν όπως οι ηλικιωμένοι έχουν προτεραιότητα στην εξυπηρέτησή τους, ενώ για τις ελλείψεις φαρμάκων ανέφεραν ότι πολλές περιπτώσεις όταν το δημόσιο δεν διαθέτει κάποια φάρμακα οι ασθενείς παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να υπάρχουν σαφείς διαδικασίες, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τους.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε στη Βουλή ότι για τις λίστες αναμονής έχουν εφαρμοστεί διάφορα μέτρα και ενδεικτικά ανέφερε ότι το 2016 παραπέμφθηκαν στον ιδιωτικό τομέα 11.239 περιστατικά, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, 8.350 περιστατικά. 2.500 περίπου περιστατικά έχουν γίνει με τη μέθοδο της υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού των νοσοκομείων.

Για τη στελέχωση των νοσοκομείων και αγροτικών κέντρων άλλος εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε πως έχουν προσληφθεί 70. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου χαρακτήρισε τα αιτήματα των ατόμων τρίτης ηλικίας ζωτικής σημασίας «και πρέπει», είπε, «να συμβάλουμε στην επίτευξη άμεσων λύσεων».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής έκανε λόγο για αιτήματα που μπορούν να ικανοποιηθούν προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των ηλικιωμένων και ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα υποβληθεί η πρόταση για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των αγροτικών κέντρων. Για δικαιολογημένα αιτήματα έκανε λόγος ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος.

Μαρίνα Κουμάστα