Νέα παράταση στο χρόνο αξιολόγησης της προσφοράς για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας παίρνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, με τη λήξη της πρώτης δίμηνης παράτασης την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαρτίου καθίσταται αδύνατη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός της προθεσμίας. Ως εκ τούτου, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, θα υποβάλει αύριο Παρασκευή 15 Μαρτίου πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για επιπρόσθετη παράταση της διαδικασίας αξιολόγησης κατά 1 με 2 μήνες. Η έγκριση της παράτασης είναι τυπική διαδικασία. Είναι η δεύτερη παράταση που λαμβάνει η κυβέρνηση μετά την υποβολή της τελικής οικονομικής προσφοράς στις 16 Νοεμβρίου 2018, γεγονός που επεκτείνει την περίοδο αξιολόγησης πέραν των έξι μηνών. Η αρχική διαδικασία προέβλεπε κατάληξη της αξιολόγησης της μοναδικής προσφοράς που έχει υποβληθεί και ενδεχομένως και υπογραφή συμφωνίας στα μέσα Ιανουαρίου 2019, ωστόσο η πολυπλοκότητα του φακέλου και η εμπλοκή πολλών κρατικών υπηρεσιών κατέστησε αδύνατο αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Η τελική οικονομική προσφορά της ισραηλινής κοινοπραξίας “Ampa Ltd & Israel Shipyards Ltd” υποβλήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2018, επίσης μετά από αρκετές παρατάσεις. Η προσφορά αφορά σε λιμενικές αναπτύξεις στο λιμάνι και στη μαρίνα, τα οποία, σε περίπτωση συμφωνίας, θα επεκταθούν, καθώς και χερσαίες εμπορικές, τουριστικές και οικιστικές αναπτύξεις στην ξηρά γύρω από το λιμάνι και τη μαρίνα έκτασης περίπου 220 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Ολόκληρη η επένδυση, όπως πληροφορούμαστε, εφόσον υπάρξει κατάληξη στην αξιολόγηση και συμφωνία, θα ξεπεράσει κατά πολύ το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι μακράν η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Κύπρο. Οι υποψήφιοι επενδυτές δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα έχοντας υποβάλει και τις απαιτούμενες τραπεζικές εγγυήσεις, αποδεικνύοντας και τη δυνατότητα χρηματοδότησης του μεγαλεπήβολου έργου.

Με βάση όλα τα δεδομένα, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία και η κοινοπραξία έχει συστήσει και το νέο εταιρικό σχήμα, το οποίο θα υπογράψει τη Συμφωνία Παραχώρησης με το κράτος. Η υποβολή της τελικής οικονομικής προσφοράς αποτελεί την ολοκλήρωση μιας μακράς διαδικασίας, η οποία άρχισε πριν 2,5 χρόνια, με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2016, μετά την κατάρρευση της προηγούμενης διαδικασίας το καλοκαίρι του 2015.

Αρχικώς, εκτός από την Ampa είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον άλλες δύο κοινοπραξίες από την Κίνα και το Ντουμπάι, ωστόσο στη συνέχεια αποσύρθηκαν.