Κωλυσιεργία και οργανωτικά προβλήματα εμφανίζουν τα κρατικά ινστιτούτα. Από τις 30 Σεπτεμβρίου όταν είχε διεξαχθεί η δεύτερη ανάθεση των τμημάτων, έχουν μείνει 140 τμήματα αδιάθετα. Στο περίμενε οι δεκάδες καθηγητές καθώς το Υπουργείο δεν τους έχει διορίσει.

Ανησυχία και ανασφάλεια επικρατεί και στους γονείς αλλά και στους ίδιους τους μαθητές, διότι έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας και τα μαθήματα δεν έχουν αρχίσει ακόμη.

Ψάχνουν λύσεις στα ιδιωτικά φροντιστήρια

Η αγωνία των περίπου χιλίων μαθητών που δεν έχουν αρχίσει ακόμη τα μαθήματα, τους ωθεί στα ιδιωτικά φροντιστήρια. Αυτό θα δημιουργήσει οικονομική στενότητα στις ευπαθείς οικογένειες.

Τα τμήματα που έχουν μείνει αδιάθετα στα κρατικά ινστιτούτα αφορούν κυρίως τις ξένες γλώσσες, ελληνικά για αλλόφωνους, μαθηματικά και φυσική.

Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν πως για τα αδιάθετα τμήματα θα διοριστούν καθηγητές την ερχόμενη Δευτέρη ή Τρίτη.

Στα 140 ανέρχονται τα αδιάθετα τμήματα παγκύπρια στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης ανέφερε η οργανωτική γραμματέας της ΣΕΚ για τα ΚΙΕ Κυπρούλα Κυπριανού.

Μιλώντας στη μεσημβρινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, έκανε λόγο για μπάχαλο καθώς όπως είπε δεν υπάρχει οικονομική πολυτέλεια να περιμένουν οι καθηγητές τα ΚΙΕ, αλλά θα ψάξουν στο τέλος αλλού δουλειά.

Η κ. Κυπριανού κατηγόρησε επίσης το Υπουργείο Παιδείας ότι κωφεύει και ότι τους κοροϊδεύει ζητώντας πίστωση χρόνου, ενώ όπως είπε δεν έχουν στα χέρια τους καμία εισήγηση. Υπέδειξε δε ότι πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις.

 

 

ΑΚΕΛ για τα Κρατικά Ινστιτούτα: «Κοροϊδεύουν τους εκπαιδευτικούς των ΚΙΕ και μαζί ολόκληρη την κοινωνία»

Αυτούσια η ανακοίνωση

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού φαίνεται ότι έχει βαλθεί να κλείσει τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ). Με τις αποφάσεις, τις παραλείψεις και την ανικανότητα των κυβερνώντων κάθε χρόνο η κατάσταση στα ΚΙΕ επιδεινώνεται. Η εικόνα αυτή τη στιγμή στα ΚΙΕ είναι η εξής:

Δεκάδες τμήματα παραμένουν χωρίς εκπαιδευτικούς ενώ τα μαθήματα θα έπρεπε να είχαν αρχίσει εδώ και μέρες. Μαθητές και γονείς που έχουν εγγραφεί και έχουν προγραμματίσει να φοιτήσουν σε τμήματα των ΚΙΕ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απόγνωση και δεν γνωρίζουν τι θα γίνει. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πληρώσει και τις ανάλογες προκαταβολές.
Οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί στα ΚΙΕ συνεχίζουν να εργοδοτούνται με την παράνομη και απαράδεχτη «αγορά υπηρεσιών». Καταβάλλουν από μόνοι τους τις κοινωνικές ασφαλίσεις, καταβάλλουν πλέον ολόκληρη την εισφορά στο ΓΕΣΥ και δεν δικαιούνται ανεργιακό για τους μήνες που δεν εργάζονται. Ενώ οι κυβερνώντες έχουν συγκεκριμένη μελέτη ενώπιον τους εδώ και μήνες και ενώ «δεσμεύονται» πριν από κάθε εκλογές ότι θα δώσουν λύση στο πρόβλημα, κοροϊδεύουν τους εκπαιδευτικούς των ΚΙΕ και μαζί ολόκληρη την κοινωνία.

Η κύρια αιτία των προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα στα ΚΙΕ είναι η απόφαση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού να μετατρέψει εν μία νυχτί το καθεστώς εργοδότησης των εκπαιδευτικών στα ΚΙΕ σε αγορά υπηρεσιών. Η διαδικασία με τη λεγόμενη προσφοροδότηση δημιουργεί ένα χάος στη στελέχωση των ΚΙΕ. Τα προβλήματα που καταγράφονται πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία των ΚΙΕ, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να εγγράφονται λιγότεροι μαθητές και να προσφεύγουν στα ιδιωτικά φροντιστήρια. Είναι ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο Παιδείας οδηγεί σκόπιμα τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης στο κλείσιμο. Το ΑΚΕΛ θα επανεγγράψει το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.