Στο πλευρό του Τζούλιαν Ασάνζ για την ελευθεροτυπία

Του Γιώργου Φράγκου*

 

Ο Αυστραλός ακτιβιστής της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας έκφρασης, Τζούλιαν Ασάνζ, δεν είναι δηµοσιογράφος µε την κλασική έννοια του όρου. Είναι όµως πληροφοριοδότης δηµοσίου συµφέροντος, που µε την πληροφόρηση που διαχέει προς την παγκόσµια κοινή γνώµη ενηµερώνει τους όπου γης εξουσιαζόµενους και ελέγχει τους όπου γης εξουσιαστές.

Μα αυτή είναι και η κατ’ εξοχήν αποστολή ενός δηµοσιογράφου! Να ελέγχει και να κρίνει εκ µέρους του κοινού, εκ µέρους των πολιτών, όλους τους εξουσιαστές και όλα τα κέντρα εξουσίας, πολιτικής, οικονοµικής, στρατιωτικής, αστυνοµικής, δικαστικής, νοµοθετικής ή άλλης.

Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι δηµοσιογράφος, καθώς επιτελεί την κύρια δηµοσιογραφική αποστολή. Ως εκ τούτου, ο ιδρυτής και επικεφαλής της πλατφόρµας Wikileaks τυγχάνει της στήριξης και της συµπάθειας της παγκόσµιας δηµοσιογραφικής κοινότητας. Οι δηµοσιογραφικές οργανώσεις σε όλο τον κόσµο είδαν στο πρόσωπο του Ασάνζ έναν εταίρο, ένα συνεργάτη, ένα συνοδοιπόρο.

Την ίδια ώρα, όλες οι εξουσίες, πρωτίστως όσες ενεργούν αδιαφανώς και εξωθεσµικά, είδαν στο πρόσωπο του Ασάνζ έναν ακτιβιστή ικανό να τους διασύρει και να τους διαποµπεύσει ενώπιον ενός κοινού που προσπαθούν -και συχνά πετυχαίνουν- να χειραγωγήσουν.

Πόσοι και πόσοι µύθοι δεν κατέρρευσαν από τις αποκαλύψεις της πλατφόρµας Wikileaks. Πόσες και πόσες µαύρες τρύπες δεν φωτίστηκαν µε άπλετο φως.

Ειδικά η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση µε το Ιράκ και το Αφγανιστάν ξεγυµνώθηκε παντελώς. Ο Αµερικανός πολίτης, επιτέλους, ενηµερώθηκε σωστά για το πού και πώς ξοδεύονται τα χρήµατα από τις φορολογίες που πληρώνει. Ο Αµερικανός πολίτης –και γενικά όλος ο κόσµος– ενηµερώθηκε για το ποιες αφερέγγυες, αναχρονιστικές δυνάµεις στηρίζει το Πεντάγωνο. Ενηµερώθηκε για τις διαδροµές του µαύρου χρήµατος, από πού ξεκινούν και πού καταλήγουν. Ποια ανώτερα δώµατα αγγίζουν και ποια διαπερνούν.

∆έκα εκατοµµύρια έγγραφα έβγαλε στη φόρα η πλατφόρµα αποκαλύψεων Wikileaks. ∆έκα εκατοµµύρια έγγραφα που αποδεικνύουν περίτρανα πως η κυβέρνηση µιας παγκόσµιας υπερδύναµης, όπως οι ΗΠΑ, µπορεί να παραπλανήσει, µπορεί να χειραγωγήσει την κοινή γνώµη στη χώρα της αλλά και σε όλο τον κόσµο. Έγγραφα που αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση µιας υπερδύναµης µπορεί να ψεύδεται και να αποκρύβει την αλήθεια, µπορεί να ελέγχει την πληροφόρηση και να την αποστερεί από την παγκόσµια κοινή γνώµη.

Συνεπώς, δεν είναι τυχαία που ζητείται η κεφαλή του Τζούλιαν Ασάνζ επί πίνακι. Εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ -ύστερα από τρία χρόνια εγκλεισµού σε βρετανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, ύστερα από επτά χρόνια υποχρεωτικής αποµόνωσης στην πρεσβεία του Ισηµερινού στο Λονδίνο- ο Τζούλιαν Ασάνζ κινδυνεύει µε ισόβια κάθειρξη µέχρι θανάτου. Αντιµετωπίζει κατηγορίες που επισύρουν ποινή φυλάκισης 175 χρόνων!

Ο Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Τασσόµαστε στο πλευρό του µαζί µε δεκάδες δηµοσιογραφικές οργανώσεις σε όλο τον κόσµο, µαζί µε τη ∆ιεθνή και την Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία ∆ηµοσιογράφων, µαζί µε τους ∆ηµοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, µε τη ∆ιεθνή Αµνηστία, µε προβεβληµένες προσωπικότητες του κόσµου της πληροφόρησης παγκόσµια.

Ο Ασάνζ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, όπως ελεύθερη πρέπει να είναι και η πληροφόρηση για κάθε τι που συγκεντρώνει το παγκόσµιο ενδιαφέρον, για κάθε τι από το οποίο απορρέουν συµφέροντα που επηρεάζουν όλο τον πλανήτη, όλη την ανθρωπότητα.

* Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy