Στο προσκήνιο ο εμβολιασμός παιδιών 12 ετών και άνω – Στο τραπέζι το ενδεχόμενο τρίτης δόσης

Έλα στο Google News

Πολύωρη ήταν η σύσκεψη του Υπουργού Υγείας με τη Συμβουλευτική Επιτροπή

Πολύωρη ήταν η χθεσινή σύσκεψη του Υπουργού Υγείας με τη Συμβουλευτική Επιδημιολογική Επιτροπή, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος διάφορα θέματα που αφορούν την πανδημία.

Στο προσκήνιο βρέθηκε το ενδεχόμενο δυνατότητας προαιρετικού εμβολιασμού παιδιών άνω των 12 ετών. Η πρόταση κατατέθηκε από τους επιστήμονες κατά πλειοψηφία, με όσους διαφώνησαν να εκφράζουν ανησυχίες για διαφόρους λόγους, που δεν έχουν όμως να κάνουν με την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων.

Νοείται ότι αν εγκριθεί η πρόταση των επιστημόνων από το Υπουργείο, ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών θα γίνεται με τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τις συγκεκριμένες ηλικίες.

Σημειώνεται ότι κοινή ήταν η άποψη ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός των παιδιών 15 ετών και άνω.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν την αγωνία τους για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη και επιχειρηματολόγησαν τονίζοντας την ανάγκη για θωράκιση της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας ενόψει της σχολικής χρονιάς.

Στο τραπέζι βρέθηκε και πρόταση για εμβολιασμό με τρίτη δόση, όσων εμβολιάστηκαν πρώτοι, ωστόσο τονίστηκε πως για να γίνει τέτοια κίνηση πρέπει να υπάρξει ανάλογη οδηγία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Στη σύσκεψη βρέθηκαν και εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ, οι οποίοι παρουσίασαν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στα νοσηλευτήρια. Ο ΟΚΥπΥ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί εξαιτίας της μείωσης και σταθεροποίησης των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών.

Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής εξέφρασαν με τη σειρά τους ικανοποίηση για τη μείωση των κρουσμάτων, ωστόσο επεσήμαναν την ανησυχία τους για τις αντοχές των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Σημειώθηκε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα, αφού ο ΟΚΥπΥ θεωρεί ότι μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, με τους επιστήμονες να ζητούν από τον Οργανισμό ξεκάθαρα δεδομένα για τις αντοχές των νοσηλευτηρίων.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν επίσης ικανοποίηση για την καθολική εφαρμογή του Safepass, ωστόσο τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω έλεγχο των μέτρων και της κατοχής Safepass, ιδιαίτερα σε χώρους όπου παρατηρείται αυξημένη μεταδοτικότητα και χαλάρωση.

Ανησυχία εκφράστηκε και για τα περιστατικά σε οίκους ευγηρίας που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες, με τους επιστήμονες να τονίζουν την ανάγκη αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης στους συγκεκριμένους χώρους.

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.