Στο ψυγείο η αναβάθμιση του ΑΞΙΚ με υπαγωγή του στο Υπουργείο Παιδείας

Κωλυσιεργεί το Υπουργείο Εργασίας να δώσει το πράσινο φως, ενώ εισηγήσεις αναμένονται και για τη στέγαση.

Καθυστέρηση παρατηρείται στην υλοποίηση των συστάσεων που περιέχονται στη μελέτη για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, βάσει των οποίων το ΑΞΙΚ έπρεπε να υπαχθεί στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μέχρι το τέλος του 2016.

Συγκεκριμένα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απέστειλε επιστολή στην αρμόδια Υπουργό Εργασίας, με την οποία ζητείται ενημέρωση για τους λόγους μη υλοποίησης των συστάσεων που περιέχονται στη μελέτη.

Όπως επισημαίνει ο Γ. Λουκαΐδης, σύμφωνα με πληροφορίες η εν λόγω μελέτη, όσο και προηγούμενες μελέτες, προκρίνουν την αναβάθμιση του ΑΞΙΚ και τη διόρθωση μιας στρέβλωσης, η οποία για χρόνια κρατά καθηλωμένο το Ινστιτούτο, το οποίο φαίνεται να μην τυγχάνει της μεταχείρισης που αρμόζει σε ένα δημόσιο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και χωρίς να έχει πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς πόρους. Επίσης, όπως σημειώνει ο Γ. Λουκαΐδης, σύμφωνα με τον περί της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Ίδρυσης και Λειτουργίας Φορέα για Συναφή Θέματα Νόμο του 2015, επιβάλλεται όπως και τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα συμμορφώνονται με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.


«Θα θέλαμε να γνωρίζουμε τι έχετε πράξει προς αυτή την κατεύθυνση κι αν έχουν γίνει οποιεσδήποτε επενδύσεις, ώστε το ΑΞΙΚ να πληροί τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία για τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου», σημειώνει ο Γιώργος Λουκαΐδης στην επιστολή του. Να σημειώσουμε επίσης ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ έχει ζητήσει την εγγραφή στην Επιτροπή Παιδείας του θέματος «Τα προβλήματα και οι προοπτικές στη λειτουργία του ΑΞΙΚ και η προσφορά του στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Η ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του Ινστιτούτου». Όπως πληροφορείται η «Χαραυγή» τα δύο μέρη της ομάδας εργασίας η οποία είχε συσταθεί και αποτελείτο από το Υπουργείο Παιδείας, το ΑΞΙΚ και το Υπουργείο Εργασίας, ολοκλήρωσαν τις καταληκτικές απόψεις τους και τις έστειλαν στο Υπουργείο Εργασίας απ’ όπου και περιμένουν το πράσινο φως για να προχωρήσει η υπαγωγή του ΑΞΙΚ στο Υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάζεται έτοιμο να στηρίξει και με το ανάλογο κονδύλι την αναβάθμιση του ΑΞΙΚ σε αντίθεση με το Υπουργείο Εργασίας.

Την ίδια ώρα επανέρχεται στο προσκήνιο και το θέμα της μεταστέγασης ή όχι του ΑΞΙΚ. Μετά τα γνωστά γεγονότα με το παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε και την επιμονή για μετακίνησή του από πλευράς κυβέρνησης, ώστε να δοθεί σε ιδιώτες ο χώρος παρά το Συνεδριακό Κέντρο, ζητήθηκε και πάλι από το Υπουργείο Εργασίας να δώσει εισηγήσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς ακόμη να το πράξει. Φαίνεται ότι στα μέσα Οκτωβρίου από πλευράς Υπουργικού είχε ζητηθεί από το Υπουργείο Εργασίας να επισπεύσει την απάντησή του.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.