Η κυβέρνηση αθέτησε άλλη μια δέσμευση αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες εργαζομένους

Της Αθηνάς Ξενοφώντος

Εξοργισμένοι έφυγαν την περασμένη Δευτέρα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας οι διαχειριστές των ταμείων προνοίας και οι συνδικαλιστές, καθώς συνειδητοποίησαν πλέον ότι ο Υπουργός Οικονομικών τούς εμπαίζει σχετικά με τις αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ταμεία προνοίας.

Το αβίαστο συμπέρασμα που εξήχθη από την πολύωρη συνεδρία είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική βούληση και θέληση για να υλοποιήσει τη δέσμευση που ανέλαβε να αποκαταστήσει τα ταμεία προνοίας στο 75% μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο. Ενα ορόσημο – να επισημάνουμε – το οποίο ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης έβαλε με γραπτή δήλωσή του προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Τρία χρόνια μετά όμως, και όταν φθάσαμε στο δια ταύτα, ο Υπουργός Οικονομικών «τα μασά» δηλώντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει υλοποίηση της δέσμευσής της με την επάνοδο της Κύπρου στην επενδυτική κατηγορία και όχι με την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο! Εβαλε δηλαδή το ζήτημα στο ψυγείο, μέχρι νεοτέρας.

Εκανε στροφή 180 μοιρών, πιστοποιώντας το αυτονόητο: αυτή η κυβέρνηση είναι πρωταθλήτρια στα ψέματα και στην αθέτηση των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει έναντι του λαού, τις οποίες πετά στον κάλαθο των αχρήστων με την ίδια ευκολία που δεσμεύεται.

Απεναντίας είναι τύπος και υπογραμμός όταν αναλαμβάνει δεσμεύσεις έναντι των δανειστών. Το αυτί της δεν ιδρώνει γιατί χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν ξεκρέμαστοι και με σοβαρά οικονομικά προβλήματα αναμένοντας την αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το επιτόκιο 4% που εξασφαλίζει η Κύπρος στις αγορές είναι πολύ ψηλό, γι’ αυτό η υλοποίηση της δέσμευσης για αποκατάστασης των ταμείων θα γίνει όταν και εφόσον εξασφαλίσουμε φτηνό δανεισμό! Ασχέτως αν πριν από μερικούς μήνες πανηγύριζε για την έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές.

Το κόστος σε βάθος 40ετίας

xaris georgiadis

Αμεση ήταν η απάντηση των συντεχνιών, οι οποίες προκάλεσαν τον κ. Γεωργιάδη υποδεικνύοντας ότι είναι προφάσεις εν αμαρτίαις τα όσα ισχυρίζεται, αφού δεν χρειάζεται να προβεί σε κανένα δανεισμό για αποκατάσταση των ταμείων. Οι αποζημιώσεις, όπως τονίζουν, θα καταβληθούν σε βάθος χρόνου -μέχρι το 2056- και όχι σήμερα. Η χρηματοδότηση, επισημάνθηκε, μπορεί να γίνει τμηματικά και κατά έτος, ενώ με βάση τα στοιχεία το κόστος για το 2016 δεν θα είναι μεγαλύτερο από 2 εκ. ευρώ, αφού ο κάθε επηρεαζόμενος θα αποζημιωθεί όταν φτάσει στο 65ο έτος ηλικίας. Το 2024, όταν θα υπάρξει μεγάλος όγκος αφυπηρετήσεων, θα χρειαστούν 8 με 10 εκ. ευρώ.

Με τα πιο πάνω δεδομένα είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους επηρεαζόμενους, αφού δεν χρειάζεται δανεισμό, ενώ η Τρόικα δεν έχει κανένα λόγο στο όλο ζήτημα πλέον. Η κυβέρνηση όφειλε να διαθέσει ένα μικρό ποσό στον προϋπολογισμό του 2016, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

Οι πιο πάνω ξεκάθαρες και στυγνές τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών προκάλεσαν αγανάκτηση και αναβρασμό, ιδιαίτερα στους τραπεζικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πνέουν τα μένεα κατά της κυβέρνησης, γιατί αντιλήφθηκαν πως οι κυβερνώντες δεν έχουν καμιά πολιτική βούληση να επιλύσουν το πρόβλημα.

Οι ασφαλιστικές κουρεύτηκαν μόνο 12.38% αντί 47.5%

Οργή προκάλεσε επίσης και η επιβεβαίωση του Υπουργού Οικονομικών ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες κουρεύτηκαν μόνο με 12.38% επί του συνολικού ποσού των καταθέσεών τους γιατί αντέδρασαν οι μεγάλοι οίκοι (ασφαλιστικές) που ήταν στην Κύπρο εξασκώντας πιέσεις στην κυβέρνηση… η οποία ασφαλώς και υποχώρησε.

Σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη, με ποιο σκεπτικό το κούρεμα των ασφαλιστικών εταιρειών ήταν περιορισμένο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, ο κ. Γεωργιάδης απέφυγε να απαντήσει.

Κούρεμα συντάξεων…

Πάντως κοινή διαπίστωση είναι πως το πιο σκληρό και βίαιο κούρεμα που έγινε ήταν στα ταμεία προνοίας των εργαζομένων, τα οποία κατά περίεργο τρόπο κουρεύτηκαν από το πρώτο σεντ, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες καταθέσεις που κουρεύτηκαν από τις 100 χιλιάδες και άνω. Οπως υποδείχθηκε στην εφημερίδα μας, το 2013 δεν έγινε κούρεμα των καταθέσεων των ταμείων προνοίας, αλλά έγινε κούρεμα των συντάξεων. Είναι τραγικό επίσης για τους εργαζομένους το γεγονός ότι δεν έγινε συμψηφισμός δανείων – καταθέσεων και τους έμειναν τα δάνεια, αλλά εξανεμίστηκαν οι συντάξεις τους.

Σαφή χρονοδιαγράμματα 

Με αφορμή των πιο πάνω εξελίξεων η εφημερίδα μας έθεσε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις το ερώτημα πώς θα αντιδράσουν και ποιες εισηγήσεις έχουν για άμεση επίλυση του ζητήματος.

Ο Γ.Γ. της ΕΤΥΚ, Χρίστος Παναγίδης, εξέφρασε την απογοήτευση των τραπεζικών υπαλλήλων, τονίζοντας ότι οι δεσμεύσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, γιατί αρκετοί δικαιούχοι έχουν απευθυνθεί προς την κυβέρνηση, αφού έχουν φτάσει στο όριο συνταξιοδότησης. Επίσης, σημείωσε, υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι απεβίωσαν και οι κληρονόμοι ζητούν αυτό που τους αναλογεί. Κάλεσε κυβέρνηση και Βουλή να θεσμοθετήσουν άμεσα το σχέδιο με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, δήλωσε στην εφημερίδα μας πως οι τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή δημιουργούν στην ΠΕΟ μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία. Μέχρι πρόσφατα, τόνισε, ο υπουργός συνέδεε την υλοποίηση της δέσμευσης που έκανε η κυβέρνηση δια στόματος του Προέδρου για αποκατάσταση της ζημιάς των ταμείων προνοίας με την έξοδο από το μνημόνιο. «Τώρα μας είπε ότι το σχέδιο θα εφαρμοστεί όταν η Κύπρος θα είναι σε επενδυτική βαθμίδα που θα της επιτρέψει να δανειστεί από τις αγορές με χαμηλό επιτόκιο. Τώρα, πότε θα γίνει αυτό δεν μας διευκρίνισε ο κ. Υπουργός», πρόσθεσε.

Ο Π. Κυρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τις υπεκφυγές και να προχωρήσει να θέσει ενώπιον των εμπλεκομένων φορέων για συζήτηση συγκεκριμένο σχέδιο με σαφή χρονοδιαγράμματα που να υλοποιεί αυτό που δεσμεύτηκε.

Οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται, επεσήμανε, έχουν κάθε δικαίωμα να πάρουν τα λεφτά που αποταμίευσαν για μια ζωή στα ταμεία προνοίας. Η κυβέρνηση, σημείωσε, ανέλαβε μια ευθύνη έναντι αυτών των ανθρώπων, την οποία είναι καιρός να υλοποιήσει.

Αισιόδοξη είναι η ΣΕΚ ότι το θέμα θα επιλυθεί σύντομα, με τον Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Μωυσέως να χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι ο υπουργός δηλώνει ότι το ζήτημα θα επιλυθεί μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο. Ο κ. Γεωργιάδης, σημείωσε, αναγνωρίζει την υποχρέωση του κράτους να υλοποιήσει τη δέσμευση που ανέλαβε, προσθέτοντας πως η ΣΕΚ μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο θα έχει επαφές με τον υπουργό προκειμένου να καθοριστεί ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων και εφαρμογής του σχεδίου.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. της ΔΕΟΚ, Διομήδης Διομήδους, επέκρινε την υπαναχώρηση του υπουργού, θεωρώντας τη στάση του εμπαιγμό έναντι των εργαζομένων.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, τόνισε, θα αντιδράσει για ανατροπή των τετελεσμένων μετά από κοινή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τις υπόλοιπες συντεχνίες.

Αυτό που έγινε με τα ταμεία προνοίας, σύμφωνα με τον κ. Διομήδους, είναι πρωτοφανές και αντιευρωπαϊκό, αφού με οδηγίες της η ΕΕ επιβάλλει εξαιρετική προστασία τόσο των ταμείων προνοίας όσο και άλλων κοινωνικών ταμείων. Σε περίπτωση, επεσήμανε, που η κυβέρνηση δεν υπαναχωρήσει, τότε το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αποφασισμένο να καταγγείλει τη στάση της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Δέσμευση τιμής από Βουλή

Για την όλη κατάσταση, να υπενθυμίσουμε, ευθύνη φέρει και η πλειοψηφία της Βουλής γιατί το 2013 απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, η οποία διασφάλιζε και κατοχύρωνε πλήρως τα ταμεία προνοίας και συντάξεως. Απεναντίας η Βουλή ανέλαβε «δέσμευση τιμής», η οποία δυστυχώς δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη και ανάλογη δέσμευση ούτε από την κυβέρνηση αλλά ούτε και από το κυβερνών κόμμα. Μάλιστα τότε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, για να τονίσει τη δυσκολία του θέματος για δέσμευση, υποστήριξε ότι για αποκατάσταση των ταμείων χρειάζονται 4.5 δις ευρώ, όμως τελικά ήταν μόνο 1.4 δις ευρώ! Ηδη έχουν επιστραφεί περίπου 300 εκ. για τα ταμεία που ήταν κατατεθειμένα στη Λαϊκή, που αντιστοιχεί στο 52.5%, ώστε να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με αυτά της Τρ. Κύπρου.

Το 2013 με το κούρεμα των καταθέσεων είχε επηρεαστεί μεγάλος αριθμός ταμείων. Συγκεκριμένα η Τράπεζα Κύπρου αριθμούσε 779 ταμεία (προνοίας, σύνταξης) με συνολικές καταθέσεις γύρω στα 813 εκ. ευρώ. Στη Λαϊκή υπήρχαν 520 ταμεία με καταθέσεις περίπου 576 εκ. ευρώ (σύνολο 1.4 δις ευρώ περίπου).

Στη Λαϊκή κουρεύτηκε όλο το ποσό, ενώ στην Τράπεζα Κύπρου το 47.5%.