Στο σχεδιασµό να συµπεριλαµβάνεται όλη η περιοχή του Ακάµα

Τριγµούς προκαλεί η αναµονή της πρότασης για το Τοπικό Σχέδιο του Ακάµα, µε τους εµπλεκόµενους να αναµένουν τη δηµοσιοποίησή του εντός Μαρτίου ώστε να µπορούν να τοποθετηθούν.

Η προστασία της φύσης µε σεβασµό και στις τοπικές κοινωνίες είναι το κύριο ζητούµενο για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ από την άλλη οι γύρω κοινότητες αναµένουν να δουν σε ποιο βαθµό έχουν ικανοποιηθεί οι προτάσεις τους για αναπτύξεις. ∆υσαρεστηµένη πάντως είναι η κοινότητα της Ίνειας που προειδοποιεί ακόµη και µε δυναµικά µέτρα.

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Τη δηµοσίευση του Τοπικού Σχεδίου του Ακάµα εντός Μαρτίου αναµένουν οι επηρεαζόµενοι φορείς ώστε να τοποθετηθούν σχετικά, την ίδια ώρα όµως δεν κρύβουν την αγωνία τους για την τελική πρόταση που θα έχουν ενώπιόν τους. Επηρεαζόµενες κοινότητες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και όχι µόνο θέτουν τις δικές τους εισηγήσεις αναµένοντας ότι αυτές θα υιοθετηθούν στο τελικό σχέδιο.

Να αντιµετωπιστεί ως µια ενιαία περιοχή

H Οµοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων έχει αρκετές φορές κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους σχεδιασµούς σε ό,τι αφορά τον Ακάµα. Αυτό που έχει θέσει είναι ακριβώς η κυβέρνηση να αντιµετωπίσει τη Χερσόνησο Ακάµα ως µία ενιαία περιοχή, ιδιαίτερης οικολογικής και πολιτιστικής αξίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, καθώς και την αειφόρο ανάπτυξη, ευηµερία και ανάδειξη των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής.

Μεταξύ άλλων η ΟΠΟΚ είχε ζητήσει κήρυξη ολόκληρης της Χερσονήσου Ακάµα σε Εθνικό Πάρκο, Απόθεµα Βιόσφαιρας ή προστατευόµενη περιοχή µε αντίστοιχο διεθνές καθεστώς προστασίας και αποτροπή της ανέγερσης διάσπαρτων και ασύµβατων αναπτύξεων στη Χερσόνησο Ακάµα. Οποιεσδήποτε υποδοµές εστίασης, αναψυχής και διανυκτέρευσης πρέπει να χωροθετούνται εντός των καθορισµένων ορίων ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων, προς όφελος της τοπικής οικονοµίας και κοινωνίας, έτσι ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να είναι οι βασικοί αποδέκτες των πολλαπλών ωφεληµάτων που θα προκύψουν από την αειφόρο ανάπτυξη της Χερσονήσου Ακάµα.

Η υπεύθυνη του Γραφείου Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου, σηµειώνει ότι αναµένεται η δηµοσίευση της τελικής πρότασης για να µπει σε δηµόσια διαβούλευση όπως είθισται, αλλά και για να πάει στη Βουλή για συζήτηση και παρατηρήσεις εάν υπάρχουν.

Τονίζει επίσης ότι είναι λάθος το γεγονός ότι το σχέδιο είναι κατακερµατισµένο και δεν έχει αντιµετωπιστεί συνολικά. Θα έπρεπε οι αρµόδιοι να δουν την περιοχή ως ενιαία και όχι ως ένα σχέδιο για τις τοπικές κοινότητες, άλλο για το Εθνικό ∆άσος και τρίτο για την Πέγεια. Ακόµη, το ΑΚΕΛ ανησυχεί για τον τρόπο αντιµετώπισης των κοινοτήτων αφού αυτό που επιθυµεί, όπως είπε η Χριστίνα Νικολάου, είναι µέσα από το σχεδιασµό να δοθεί ζωή στις κοινότητες και όχι µόνο σε κάποιους ιδιοκτήτες γης.

«Όσον αφορά το τοπικό σχέδιο, όπως αυτό είχε παρουσιαστεί, είχαµε εντοπίσει πολλά προβληµατικά σηµεία και αναπτύξεις ασύµβατες µε το χαρακτήρα, αλλά και το πλαίσιο προστασίας που διέπει την περιοχή.

Το ΑΚΕΛ ζητά από την κυβέρνηση και τα αρµόδια υπουργεία να προβούν σε µια συνολική µελέτη και έναν ολοκληρωµένο σχεδιασµό που θα συµπεριλαµβάνει όλη την περιοχή, δηλαδή τις κοινότητες του Ακάµα, µαζί µε το Εθνικό ∆ασικό Πάρκο και το τοπικό σχέδιο της Πέγειας. Όλα τα σχέδια θα πρέπει να υποβληθούν σε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίµηση και Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση µε βάση το περιβαλλοντικό κεκτηµένο».

Με δυναµικά µέτρα προειδοποιεί η Ίνεια

Οι κοινοτάρχες των επηρεαζόµενων περιοχών αντικρίζουν µε διαφορετική µατιά τα τεκταινόµενα.

Ιδιαίτερες ενστάσεις τίθενται από την κοινότητα της Ίνειας, µε τον κοινοτάρχη Γιάγκο Τζίβικο να προειδοποιεί και µε δυναµικά µέτρα σε περίπτωση που αγνοηθούν οι εισηγήσεις τους.

Μιλώντας στη «Χαραυγή» ο κ. Τζίβικος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η κοινότητα έχει αγνοηθεί, ενώ έχουν ικανοποιηθεί προτάσεις άλλων κοινοτήτων. Όπως µας ανέφερε η Ίνεια, δεν επιθυµεί να δοθεί το τοπικό σχέδιο εντός Μαρτίου, αλλά να πάρει παράταση και να προηγηθεί διαβούλευση µε την κοινότητα. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε ο κ. Τζίβικος, «θα δουν µια Ίνεια όπως δεν την έχουν δει ξανά» µε δυναµικές αντιδράσεις.

Μέχρι τώρα, όπως είπε, οι αρµόδιες υπηρεσίες αγνόησαν µια κοινότητα, η οποία έχει πέραν των 30 χιλ. σκάλων ιδιωτικής γης και πέραν των 50-60 χιλιάδων ιδιοκτητών, τη µεγαλύτερη κοινότητα στην περιοχή.

«Μας κοροϊδεύουν εδώ και 38 χρόνια. Η κοινότητά µας δεν προέβαλε πολλές απαιτήσεις ώστε να ικανοποιηθούν µερικές από αυτές σαν ένα παιχνίδι µπλόφας. Θέσαµε συγκεκριµένα 3 περιοχές ανάπτυξης, και σε κάποιες από αυτές προϋπήρχαν οι αναπτύξεις. Πρόκειται για την παραθεριστική, την τουριστική παραθεριστική και µια περιοχή στις παρυφές της κοινότητας». Θα µπορούσε, εξήγησε, να υπάρξει συµβιβασµός και να δεχτούν να επιτραπεί η ανάπτυξη στα 1.000-2.000 µέτρα από τη θάλασσα και τις παραλίες, αλλά όχι την πρόταση να της δώσουν 100 σκάλες στις παρυφές της κοινότητας, 8 χιλιόµετρα µακριά από τη θάλασσα και τις παραλίες για τουριστική ανάπτυξη.

Επεσήµανε ότι η κοινότητα δεν επιθυµεί καταστροφή του περιβάλλοντος, αφού αυτό δεν συµφέρει κανέναν, όµως θα πρέπει να βρεθεί η κοινή συνισταµένη ώστε από τη µια να προστατευθεί το περιβάλλον και από την άλλη να επιβιώσει η κοινότητα και να µπορούν οι άνθρωποί της να εργαστούν και να αναπτυχθούν ώστε να µην εγκαταλείπουν το χωριό.

Ανάπτυξη στις κοινότητες και προστασία του δάσους βλέπουν οι ιδιοκτήτες γης Ακάµα

Στην εκτίµηση ότι το τοπικό σχέδιο θα εξαγγελθεί µέχρι τέλος Μαρτίου µε βάση τις εισηγήσεις των κοινοτήτων της περιοχής, αλλά και του Πολεοδοµικού Συµβουλίου, προέβη ο πρόεδρος του Συνδέσµου Ιδιοκτητών Γης Ακάµα, Σάββας Χατζηµηνάς.

Μετά από πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι ιδιοκτήτες γης µε τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας, δηλώνουν ικανοποίηση πως το τοπικό σχέδιο θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη αλλά και στην προστασία της φύσης. Εφόσον, όπως εξήγησε, ο βασικός σκοπός του τοπικού σχεδίου είναι να δώσει κάποια ανάπτυξη στις κοινότητες, αλλά και να προστατεύσει την ίδια στιγµή το εθνικό δάσος, τότε θεωρούµε ότι θα είναι πετυχηµένο.

Ο κ. Χατζηµηνάς αναφέρθηκε και στην περιοχή της Ίνειας, η κοινοτική Αρχή της οποίας ζήτησε κάποια αναπτυξιακά δικαιώµατα στην παραλία της Λάρας, που όπως φαίνεται, είπε το Τµήµα Περιβάλλοντος, δεν αναµένεται να δώσει. Ο κ. Χατζηµηνάς σηµείωσε, ωστόσο, πως υπάρχει η καλή διάθεση της κυβέρνησης και αναµένεται, όπως τόνισε, να αποτελέσει ξεχωριστή απόφαση του Υπουργικού Συµβουλίου, όπως δοθεί αποζηµίωση ή να µεταφερθεί ο συντελεστής δόµησης για εκείνες τις περιουσίες που είναι εσώκλειστες και οι οποίες είχαν συντελεστές δόµησης 5-7% για τουριστική ζώνη και εκείνες που είχαν 10% για παραθεριστική ζώνη.

Πάντως, µε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τζίβικος, ανέφερε πως εάν η κυβέρνηση θέλει να απαλλοτριώσει περιουσίες, δεν θα πρέπει να πληρώσει 800 ευρώ το εκτάριο, αλλά η αποζηµίωση να δοθεί στις τρέχουσες τιµές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy