Στο σκαμνί και για τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών και ντιβέλοπερς

Αποκαλύψεις από Κομισιόν μετά από παρέμβαση ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ

Η Κομισιόν έχει βάλει την Κύπρο στο σκαμνί και για τις καταχρηστικές ρήτρες, τις οποίες επιβάλλουν κυρίως οι τράπεζες και οι ντιβέλοπερς στα συμβόλαια, τα οποία υπογράφουν με τους καταναλωτές. Όπως αποκάλυψε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς, σε επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε απάντηση σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Γεωργίου, η Κομισιόν έχει διαπιστώσει ότι οι κυπριακές Αρχές δεν εφαρμόζουν αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή οδηγία, σε σχέση με την προστασία των καταναλωτών από τις καταχρηστικές ρήτρες. Αποκάλυψε μάλιστα ότι «η ΕΕ αξιολογεί επί του παρόντος κατά πόσον η κατάσταση αυτή υπονομεύει την πρακτική αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής οδηγίας». Διεμήνυσε επίσης ότι «αν (στα πλαίσια της πιο πάνω αξιολόγησης) η ΕΕ λάβει επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Κύπρος παραβιάζει τις υποχρεώσεις της […] τότε θα εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης κατάλληλων μέτρων, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν την κίνηση χωριστών διαδικασιών επί παραβάσει».

Εκποιήσεις με υπερχρεώσεις

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ έστειλε επιστολή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στην οποία έθεσε ενώπιον της Κομισιόν «τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο με τις καταχρηστικές ρήτρες και την παραβίαση του δικαιώματος των δανειοληπτών για προσφυγή στη δικαιοσύνη». Επεσήμανε μάλιστα ότι το θέμα σχετίζεται και με τις εκποιήσεις, αφού με βάση τη νομοθεσία δεν αναστέλλεται η διαδικασία του πλειστηριασμού σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ της τράπεζας και του δανειολήπτη η οποία αφορά υπερχρεώσεις που επιβλήθηκαν λόγω καταχρηστικών ρητρών. Συγκεκριμένα, ο Γ. Γεωργίου τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας, σχετικά με τη δυνατότητα των δικαστηρίων στην Κύπρο να εξετάζουν, ακόμη και αυτεπαγγέλτως, τον καταχρηστικό χαρακτήρα μιας ρήτρας και να αναστέλλονται οι εκποιήσεις, όταν υπάρχει αγωγή σε εξέλιξη. Στην απαντητική του επιστολή ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ επιβεβαίωσε την ορθότητα των επισημάνσεων του Γ. Γεωργίου.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι το 2013 η ΕΕ είχε κινήσει ξανά διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου για το ίδιο θέμα, αλλά και ότι τον Ιούλιο του 2019 στάλθηκε νέα προειδοποιητική επιστολή, επειδή διαπιστώθηκε ότι δεν δόθηκε λύση από τις κυπριακές Αρχές σε όλες τις αιτιάσεις της ΕΕ. Σημειώνεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια εκδόθηκαν 59 αποφάσεις από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για καταχρηστικές ρήτρες, εκ των οποίων οι 8 αφορούν τράπεζες, 49 ντιβέλοπερς και 2 άλλες επιχειρήσεις. Παρά ταύτα ελάχιστες υποθέσεις προωθήθηκαν στο δικαστήριο, ενώ ακόμη δεν έχει εκδικαστεί καμιά υπόθεση. Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γ. Γεωργίου υπέδειξε ότι: «Οι παραδοχές και υποδείξεις του Επιτρόπου Δικαιοσύνης λαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία, σήμερα, όπου εν μέσω πανδημίας, η πίεση από τις υπερβολικές χρεώσεις και τις καταχρηστικές ρήτρες έχει γονατίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά του τόπου μας, που βρίσκονται υπό τον κίνδυνο των εκποιήσεων».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy