Στο τελικό στάδιο η διαπραγμάτευση για λιμάνι – μαρίνα Λάρνακας

Τις επόμενες μέρες έρχονται ανακοινώσεις

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ενοποιημένη ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο υποψήφιος επενδυτής και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων βρίσκονται πολύ κοντά σε τελική συμφωνία και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να υπάρξουν και ανακοινώσεις για αίσια κατάληξη.

Η τελική συμφωνία πλησιάζει σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη της απευθείας διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κοινοπραξία “Ampa Ltd & Israel Shipyards Ltd” και την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοίνωσε ακύρωση του διαγωνισμού ανάθεσης του έργου στις 23 Απριλίου 2019 και έναρξη απευθείας διαπραγμάτευσης με τον υποψήφιο επενδυτή κάνοντας χρήση νομικού εργαλείου που είχε στη διάθεσή της.

Οι πληροφορίες ότι έπεται ανακοίνωση πλήρους συμφωνίας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με πρόσφατα δημοσιεύματα ότι η διαπραγμάτευση παραπαίει.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ομάδες επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται εμπορικά στο λιμάνι της Λάρνακας καταχώρισαν ομαδικές προσφυγές εναντίον της απευθείας διαπραγμάτευσης στο Διοικητικό Δικαστήριο. Οι προσφυγές, όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα, υποβλήθηκαν από δέκα ναυτικούς πράκτορες και από οκτώ βασικούς χρήστες του λιμανιού της Λάρνακας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης που ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο αμέσως μετά την ακύρωση του διαγωνισμού πάσχει νομικά.

Πρόκειται για την ύστατη προσπάθεια επιχειρηματικών κύκλων που επιθυμούν τη συνέχιση λειτουργίας του λιμανιού της Λάρνακας με τη σημερινή του μορφή, να σταματήσουν την ανάθεση και τη μετατροπή του λιμανιού σε κυρίως επιβατικό. Έγκυρη πηγή ανέφερε στη «Χ» ότι πίσω από τις αλλεπάλληλες ενέργειες προσβολής της νομιμότητας της διαδικασίας βρίσκονται κατά κύριο λόγο δύο μεγάλες εταιρείες, εκ των οποίων η μια έχει δεσμευμένο χώρο 100 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων μέσα στο λιμάνι με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. «Μεγάλα συμφέροντα με κύκλο εργασιών εκατομμυρίων επιχειρούν να τουμπάρουν τη διαδικασία», προειδοποίησε άριστος γνώστης της κατάστασης.

Πέραν από τις δύο ομαδικές προσφυγές στο Διοικητικό Δικαστήριο, ομάδα ναυτικών πρακτόρων και χρηστών του λιμανιού έχει επιχειρήσει να αποκτήσει συμμετοχή στη διαχείριση του λιμανιού με συμμετοχή στην κοινοπραξία που θ’ αναλάβει την ενοποιημένη ανάπτυξη. Ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων μαζί με μερίδα των επιχειρηματιών που εμπορεύονται μέσω του λιμανιού της Λάρνακας ως γνωστόν αντιτίθενται στη διαδικασία ανάθεσης της μικτής ανάπτυξης στην ισραηλινή κοινοπραξία “Ampa Ltd & Israel Shipyards Ltd” μέσω του εταιρικού σχήματος Kition Ocean Holding, υποστηρίζοντας ότι δεν διασφαλίζεται το εμπορικό μέλλον του λιμανιού. Έχοντας αποτύχει με διάφορα διαβήματα προς την κυβέρνηση, έκαναν κίνηση ζητώντας ουσιαστικά συμμετοχή στην ομάδα επενδυτών που θ’ αναλάβει την υλοποίηση του έργου και την κατοπινή διαχείριση. Η κίνηση αυτή έγινε με επιστολή του δικηγορικού γραφείου Ανδρέα Γιωρκάτζη προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Σταύρο Μιχαήλ. Η επιστολή στάλθηκε στις 7 Μαΐου 2019 και κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην αρμόδια υπουργό και στη Βουλή.

Με την επιστολή αυτή, ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου μαζί με ομάδα χρηστών του λιμανιού αλλά και Κύπριους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, όπως υποστηρίζουν, ζητούν όπως τους επιτραπεί να υποβάλουν πρόταση για ανάληψη της μικτής ανάπτυξης σε συνεργασία με την ισραηλινή κοινοπραξία που ήδη διεκδικεί το έργο και δύο άλλες ξένες εταιρείες οι οποίες θ’ αναλάβουν τη χερσαία ανάπτυξη, χωρίς να ονοματίζονται, όπως αναφέρεται στο έγγραφο.

Οι υπογράφοντες την επιστολή δια του νομικού τους συμβούλου υποστηρίζουν ότι μετά την ακύρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού και την έναρξη διαδικασίας απευθείας διαπραγμάτευσης με τους Ισραηλινούς υπάρχει κίνδυνος η διαδικασία να αποβεί ενάντια στα συμφέροντα της λιμενικής βιομηχανίας και της οικονομίας της Κύπρου. Επικαλούνται επίσης την αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού καλώντας την κυβέρνηση να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος και ζήτησαν συνάντηση όλων των εμπλεκομένων. Ζήτησαν επίσης τις θέσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τον εναπομείναντα προσφοροδότη.

Τάσος Περδίος