Στο τραπέζι επιπρόσθετα κίνητρα για εγκατάσταση στα Στροβίλια

 

Εναλλακτικές λύσεις ψάχνει ο Δήμος Δερύνειας μετά το «Όχι» των Βρετανών για επέκταση της ανάπτυξης στην περιοχή

Επίμονες προσπάθειες εξεύρεσης τρόπων διατήρησης της ευαίσθητης περιοχής των Στροβιλιών ζωντανής καταβάλλει ο Δήμος Δερύνειας. Η δημοσίευση της Δήλωσης Πολιτικής για τις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων πέρσι έφερε απογοήτευση, καθώς τα Στροβίλια έμειναν εκτός των περιοχών που ανοίγουν για ανάπτυξη αφού, όπως αναμενόταν, οι Βρετανοί έβαλαν πάνω απ’ όλα τη στρατιωτική σημασία της περιοχής. Ο Δήμος Δερύνειας δεν το βάζει κάτω όμως και συνεχίζει τις προσπάθειες διατήρησης ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας στην ακριτική περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του δημάρχου Δερύνειας, Άντρου Καραγιάννη, με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Οικονομικών με αντικείμενο την παραχώρηση οικονομικών κινήτρων σε ανθρώπους που επιθυμούν να εγκατασταθούν στην περιοχή. «Ψάχνουμε εναλλακτικούς τρόπους να διατηρήσουμε τους 20 κατοίκους των Στροβιλιών στον τόπο, αλλά και να αυξήσουμε τον αριθμό τους», δήλωσε στη «Χ» ο κ. Καραγιάννης. Από τη στιγμή που οι Βρετανοί άναψαν «κόκκινο» σε οποιαδήποτε διεύρυνση της περιοχής όπου επιτρέπεται η οικιστική και εμπορική ανάπτυξη, ο Δήμος Δερύνειας έβαλε στο τραπέζι την εισήγηση για παραχώρηση κινήτρων για επιδιόρθωση υφιστάμενων παλιών κατοικιών στις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον για εγκατάσταση. Τα καλά νέα είναι ότι στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας, όλα τα συναρμόδια υπουργεία εμφανίστηκαν θετικά στο ενδεχόμενο παραχώρησης χρηματικής χορηγίας ως κίνητρο στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στα Στροβίλια.

Η συζήτηση έγινε στη βάση αλληλογραφίας που ανταλλάχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο ανάμεσα στον Δήμο Δερύνειας και τα αρμόδια υπουργεία.

Τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών είναι ενήμερα για ενδιαφέρον από τουλάχιστον δέκα ανθρώπους για επιδιόρθωση αδρανών κατοικιών των οικογενειών τους που εγκαταλείφθηκαν μετά τα γεγονότα του 1974. Οι άνθρωποι αυτοί επιθυμούν να επιστρέψουν για μόνιμη εγκατάσταση αφού επιδιορθώσουν τις κατοικίες, κάτι που χρειάζεται γενναία οικονομική συνδρομή από το κράτος από τη στιγμή που είναι παραδεκτό ότι πρόκειται για ιδιάζουσα περίπτωση, με ευρύτερη πολιτική σημασία. «Θέλουμε να διατηρήσουμε, αλλά και να αναζωογονήσουμε τα Στροβίλια και θα κάνουμε το παν για να το επιτύχουμε», τόνισε ο δήμαρχος Δερύνειας.

 

Δεν αρκεί η υφιστάμενη χορηγία

Η περιοχή Στροβιλιών εντάχθηκε στις Απαγορευμένες Περιοχές Ειδικής Πολιτικής στη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Βρετανικές Βάσεις για άνοιγμα περιοχών εντός των Βάσεων για πολεοδομική ανάπτυξη. Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο κείμενο της Δήλωσης Πολιτικής που συμφωνήθηκε, σε ολόκληρη την έκταση, περιμετρικά των Στρατιωτικών Εγκαταστάσεων ΒΒ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, που εμπίπτει στις διοικητικές περιοχές Δερύνειας, Αχερίτου και Φρενάρους, δεν θα επιτρέπεται, για στρατιωτικούς λόγους καθώς και λόγους ασφάλειας, οποιαδήποτε ανάπτυξη. Το μόνο που θα επιτρέπεται είναι ανοικτά στέγαστρα για φύλαξη γεωργικών οχημάτων. Με αυτά τα δεδομένα, η μόνη λύση στο παρόν στάδιο είναι η ανακαίνιση των παλιών αδρανών κατοικιών και η επιστροφή των οικογενειών αυτών, κάτι που θα κρατήσει ζωντανή την περιοχή των Στροβιλιών τα επόμενα χρόνια. Τα συναρμόδια υπουργεία, όπως προαναφέραμε, βλέπουν με θετικό μάτι το αίτημα του Δήμου Δερύνειας για παραχώρηση επιπρόσθετης οικονομικής βοήθειας για αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο μένει να αποδειχθεί εάν αυτή η πρόθεση θα μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Όπως έχει ξεκαθαριστεί με επιστολές προς τα υπουργεία, η προσδοκώμενη χορηγία δεν μπορεί να περιορίζεται στο ποσό των 5 χιλιάδων ευρώ που παραχωρείται σήμερα μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου στους υφιστάμενους κατοίκους Στροβιλιών, αφού τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για να επανέλθουν σε κατοικήσιμη κατάσταση σπίτια τα οποία είναι ακατοίκητα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση είναι ενήμερη ότι εάν επιθυμεί όντως να διατηρήσει ζωντανή την περιοχή για ευνόητους εθνικούς και πολιτικούς λόγους, πρέπει εμπράκτως να στηρίξει με γενναιόδωρη χορηγία.

 

Τάσος Περδίος