Θα καθοριστούν στο πλαίσιο του σφαιρικού προϋπολογισμού του ΓεΣΥ, λέει ο ΟΑΥ

Στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκονται οι αμοιβές των προσωπικών ιατρών στο ΓεΣΥ. Ο ΠΙΣ, ο οποίος διαπραγματεύεται το συγκεκριμένο θέμα, φαίνεται πως έχει κάνει τους υπολογισμούς του, αλλά προς το παρόν κρατά τα χαρτιά του κλειστά.


Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας από την άλλη δείχνει για ακόμη μια φορά τον σφαιρικό προϋπολογισμό του ΓεΣΥ βάσει του οποίου θα πρέπει να υπολογιστούν ανάμεσα σε άλλα και οι αμοιβές των γιατρών. Πάντως, φαίνεται πως στο τραπέζι του διαλόγου έχουν πέσει συγκεκριμένα νούμερα και από τις δύο πλευρές, ωστόσο τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη. Ο διάλογος βεβαίως θα συνεχιστεί αφού σκοπός του ΟΑΥ και του ΠΙΣ (τουλάχιστον όπως πολλάκις ακούσαμε να δηλώνει) είναι η εφαρμογή ενός ΓεΣΥ προς όφελος των Κύπριων πολιτών.

Πολύ σύντομα, σύμφωνα με δηλώσεις στη «Χ» του προέδρου του ΔΣ του ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου, θα αρχίσει ο διάλογος και με τους άλλους επαγγελματίες υγείας. «Ήρθε η ώρα ο καθένας να δείξει εμπράκτως την πραγματική του βούληση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ», τόνισε ο κ. Αντωνίου.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας εργάζεται πάντως πυρετωδώς σε πτυχές του ΓεΣΥ, απαραίτητες για την εφαρμογή του.

Ενδεικτικά ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το κείμενο των Κανονισμών που αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα εισπράττονται οι συνεισφορές και οι συμπληρωμές των πολιτών και πώς αυτές θα καταβάλλονται στον Οργανισμό.

Έχει επίσης ξεκινήσει διάλογος με τον ΠΙΣ για τον τρόπο με τον οποίο θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ γιατροί χωρίς ειδικότητα, ενώ μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται η παράδοση της πρώτης φάσης του λογισμικού του ΓεΣΥ. Ως γνωστόν, η πρώτη φάση αφορά την παροχή των υπηρεσιών εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας (δηλαδή προσωπικούς ιατρούς, ειδικούς ιατρούς, εργαστήρια και φάρμακα).

Η δεύτερη φάση που αφορά παροχή των υπόλοιπων υπηρεσιών (ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ασθενοφόρα, άλλοι επαγγελματίες υγείας, νοσηλευτές και μαίες, ανακουφιστική φροντίδα, αποκατάσταση και οδοντιατρική) αναμένεται να παραδοθεί τέσσερις μήνες μετά, περί τα μέσα Απριλίου. Τα χρονοδιαγράμματα αυτά είναι συγχρονισμένα με το σχεδιασμό για σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ του οποίου η πρώτη φάση θα αρχίσει την 1η Ιουνίου του 2019. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της «Χ» ο ΠΙΣ ετοίμασε επιστολές προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η μια απευθύνεται στον ΟΑΥ και ζητά μέσω της να ξεκαθαρίσουν ζητήματα που αφορούν την ένταξη των προσωπικών ιατρών στο σύστημα και η δεύτερη στον Υπουργό Υγείας. Ο ΠΙΣ ζητά από τον Υπουργό όπως τον ενημερώσει για τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αυτονόμηση των νοσοκομείων, καθώς και γι’ αυτά που προγραμματίζονται να γίνουν.

Μαρίνα Κουμάστα