Στο τραπέζι ο καθορισμός μίνιμουμ μισθών και όρων απασχόλησης
Οδικός χάρτης για τα εργασιακά

Φόρμουλα για προστασία των εργαζόμενων στο νέο περιβάλλον το οποίο δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αναζητά η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

Στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής συζητήθηκε ο καθορισμός μίνιμουμ μισθών και όρων απασχόλησης, ενόψει της μελέτης την οποία ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας για την υιοθέτηση Εθνικού Κατώτατου Μισθού. Ωστόσο διαπιστώθηκε μεγάλο χάσμα απόψεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αφού οι εργοδοτικές οργανώσεις είναι αντίθετες σε κάθε μορφή ρύθμισης, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι είναι αδήριτη ανάγκη η θεσμοθέτηση μηχανισμού ο οποίος να εξετάζει τα δεδομένα στα διάφορα και διαφορετικά επαγγέλματα και να καταλήγει στους ελάχιστους όρους απασχόλησης που πρέπει να επικρατούν σε κάθε επάγγελμα υιοθετώντας ταυτόχρονα τους κατώτατους μισθούς που καθορίζονται στις συλλογικές συμβάσεις.

Στη συνεδρία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι με βάση στοιχεία της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων, το ποσοστό των εργαζομένων στην Κύπρο οι οποίοι καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις έχει μειωθεί στο 44%. Δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, κάτι το οποίο συνδέεται με τους χαμηλούς μισθούς. Καταγγέλθηκε επίσης ότι τα κέρδη των εταιρειών επέστρεψαν στα επίπεδα προ της κρίσης, αλλά το μερίδιο των εργαζομένων επί του ΑΕΠ είναι μειωμένο κατά 7,5%.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, η μελέτη του Υπουργείου Εργασίας αναμένεται να είναι έτοιμη περί τα τέλη Μαρτίου. Στη συνέχεια θα ενημερωθεί η Υπουργός Εργασίας και το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως θα ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο την ετοιμασία νομοσχεδίου.

Η Επιτροπή ζήτησε από το Υπουργείο Εργασίας όπως καταθέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με ορίζοντα τον Μάιο του 2020. Προειδοποίησε μάλιστα ότι σε διαφορετική περίπτωση η Βουλή θα προχωρήσει με τη ρύθμιση του θέματος με προτάσεις νόμου.

Κατώτατοι μισθοί στην ΕΕ: Από 2.142 – 312 ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, οι 21 έχουν Εθνικό Κατώτατο Μισθό. Ωστόσο υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους. Ενδεικτικά, στο Λουξεμβούργο ο κατώτατος μισθός είναι 2.142 ευρώ, ενώ στη Βουλγαρία είναι 312 ευρώ.

Στην Κύπρο ο κατώτατος μισθός αφορά εννέα επαγγέλματα και είναι στάσιμος από το 2012. Συγκεκριμένα, το σχετικό διάταγμα καθορίζει ότι κάθε πωλητής/πωλήτρια, γραφέας, νοσηλευτικός βοηθός, βοηθός παιδοκόμου, βοηθός βρεφοκόμου, σχολικός βοηθός και φροντιστής ο οποίος/η οποία εργάζεται με πλήρη απασχόληση πρέπει να λαμβάνει αρχικό μηνιαίο μισθό τουλάχιστον 870 ευρώ ακαθάριστα, και μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη να αυξάνεται τουλάχιστον στα 924 ευρώ. Επίσης, καθορίζεται ότι κάθε φρουρός ασφαλείας πρέπει να λαμβάνει αρχικό ωριαίο μισθό τουλάχιστον 4,90 ευρώ και μετά από 6μηνη περίοδο 5,20 ευρώ, καθώς και ότι κάθε καθαριστής/καθαρίστρια πρέπει να λαμβάνει αρχικό ωριαίο μισθό τουλάχιστον 4,55 ευρώ ακαθάριστα και μετά από 6μηνη περίοδο 4,84 ευρώ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου