Στα νοσοκομεία, πιθανόν, από το φθινόπωρο

Στην εφαρμογή του θεσμού των φροντιστών υγείας από τον Σεπτέμβριο Οκτώβριο και όχι από την 1.1.2019 όπως προνοεί η συμφωνία μεταξύ συντεχνιών νοσηλευτώνκυβέρνησης προσανατολίζεται το Υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ώρα όμως κάτω από το μικροσκόπιο του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται και το καθηκοντολόγιο των φροντιστών υγείας το οποίο αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου με όλους τους εμπλεκομένους μέσα στο καλοκαίρι.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα της ποσόστωσης (αναλογίες νοσηλευτώνφροντιστών στους θαλάμους) με την Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών να ζητά συνάντηση από τον Υπουργό Υγείας θέτοντας στο τραπέζι αυτό το θέμα.

Τα θέματα που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Υγείας και δη την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων συζητήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών σε πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, υπό τον αρμόδιο Υπουργό Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών ενημερώθηκε ενδελεχώς για όλα τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε ό,τι αφορά την αυτονόμηση των νοσοκομείων αλλά και για τα ζητήματα που εκκρεμούν.

Όπως δήλωσε στη «Χ» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης στην τελευταία συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Υγείας τούς ανέφερε την πρόθεσή του να εφαρμόσει το θεσμό του φροντιστή υγείας νωρίτερα από την ημερομηνία που έχει συμφωνηθεί.

Το Υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η είσοδος των φροντιστών υγείας στα νοσοκομεία θα αποφορτώσει τους προσοντούχους νοσηλευτές από μη νοσηλευτικά καθήκοντα που σήμερα εκτελούν και πέραν από την αναβάθμιση της νοσηλευτικής φροντίδας θα μπορεί να «εξοικονομηθεί» προσωπικό, ώστε να τοποθετηθεί σε τμήματα/κλινικές όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και υπάρχει υποστελέχωση.

Δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο αριθμός των φροντιστών υγείας που θα προσληφθούν στα νοσοκομεία, με την ΠΑΣΥΝΟ να ζητά από τον Υπουργό ένα νέο κύκλο συναντήσεων για τον καθορισμό των αναλογιών νοσηλευτών/φροντιστών υγείας ανά θάλαμο και ανά ιατρική ειδικότητα. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των δύο πλευρών έχει συμφωνηθεί ότι η αναλογία νοσηλευτών/φροντιστών θα διαφέρει από τμήμα σε τμήμα και θα είναι ανάλογα με τις ανάγκες του.

Ενδεικτικά ο κ. Πετέλης αναφέρθηκε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών όπου «δεν θα χρειάζεται μεγάλος αριθμός φροντιστών υγείας, αφού η κατάσταση της υγείας των ασθενών απαιτεί εξειδικευμένη νοσηλευτική φροντίδα που μόνο ένας προσοντούχος νοσηλευτής μπορεί να προσφέρει». Στους «γενικούς» θαλάμους (χειρουργικά τμήματα, παθολογικό κ.α.), σύμφωνα με τον κ. Πετέλη, ο αριθμός των φροντιστών θα είναι μεγαλύτερος.

Οι φροντιστές υγείας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, θα εκτελούν μη νοσηλευτικά καθήκοντα όπως για παράδειγμα την καθαριότητα του ασθενούς, την ετοιμασία του πριν και μετά το φαγητό, τη μεταφορά ασθενών σε άλλα τμήματα των νοσοκομείων για τη διενέργεια εξετάσεων κ.α.

Συμφωνήθηκε, στο μεταξύ, ότι τα άτομα που θα προσληφθούν ως φροντιστές υγείας θα πρέπει να κατέχουν διετές σχετικό δίπλωμα. Σε μια άλλη εξέλιξη, έχει τροχιοδρομηθεί η διαδικασία σε σχέση με την πρόσληψη 40 γενικών νοσηλευτών (με συμβόλαιο 6 μηνών) για τις ανάγκες των Τμημάτων Πρώτων Βοηθειών παγκύπρια. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται αύριο, 15 Ιουνίου.

Μαρίνα Κουμάστα