ΠΑΡΑΘΥΡΑ

Στο Val’s Place, στο χωριό Γιαλιά το 20th Paradise Jazz Festival.

Tο δημοφιλές καλοκαιρινό φεστιβάλ που εστιάζει στη μουσική τζαζ θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Val’s Place, στο χωριό Γιαλιά της Πάφου στις 23 και 24 Αυγούστου.

  • Παρασκευή 23 Αυγούστου

Η διοργάνωση αρχίζει με την χορωδία The Amalgamation Choir [στις 21:30], αποτελούμενη αποκλειστικά από γυναικείες φωνές, σε διεύθυνση της Βασιλικής Αναστασίου. Το πρότζεκτ παρουσιάζει πρωτότυπα, αλλά και διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια της Μεσογείου σε διάφορες γλώσσες. Την χορωδία θα πλαισιώσουν φιλικά αναγνωρισμένοι μουσικοί των Cyprus Jazz Musicians.

Δεύτερο σχήμα την Παρασκευή 23 Αυγούστου, το Michalis Messios Symmetry Band [22:30] το οποίο είναι από τα παλαιότερα σχήματα της τζαζ σκηνής στην Κύπρο. Αφου πρωτοεμφανίστηκε το 1993 με το όνομα Petsteppers και αργότερα μετονομάστηκε σε συγκρότημα M. Messios Symmetry Band και παρουσιάζει κυρίως συνθέσεις του Μιχάλη Μέσσιου. Τα άλλα τρία μέλη του συγκροτήματος είναι ο Χάρης Ιωάννου στο σαξόφωνο, ο Χρήστος Γερολατσίτης στο πιάνο και Ιωάννης Βαφέας στα ντραμς.

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ θα κλείσει το Odysseas Toumazou Trio [στις 23:30], ένα σχήμα που δημιουργήθηκε στην Κύπρο από τον κιθαρίστα και συνθέτη Οδυσσέα Τουμάζου και συμπληρώνουν ο Γιώργος Κούλας στα τύμπανα και ο Αντρέας Ροδοσθένους στο ηλεκτρικό μπάσο. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την ηχογράφηση του πρώτου του στούντιο άλμπουμ «Ensticto». Στο φεστιβάλ ο Οδυσσέας Τουμάζου θα παρουσιάσει πρωτότυπα κομμάτια εμπνευσμένα από τους παραδοσιακούς ήχους του νησιού. Ειδικός προσκεκλημένος για την εμφάνιση του γκρουπ στο φεστιβάλ, ο Μιχάλης Κουλουμής στο βιολί.

Η πρώτη μέρα θα ολοκληρωθεί με το παραδοσιακό Jam Session, όπου οι Cyprus Jazz Musicians θα αναμιχτούν με αυτοσχεδιαστική διάθεση σε πιο ελεύθερες μορφές.

  • Σάββατο 24 Αύγουστου

Στις 21:30 εμφανίζεται το «Νίκος Χαραλάμπους Τρίο» το οποίο βασίζεται σε πρωτότυπες συνθέσεις του Νίκου, και μερικές διασκευές τραγουδιών από τον κόσμο της τζαζ, ποπ/ ροκ. Ο Νίκος Χαραλάμπους είναι στη κιθάρα και συνθέσεις, ο Marijin Roeland van de Ven στο ακουστικό μπάσο και ο Όμηρος Μιλτιάδους στα τύμπανα.

Θα ακολουθήσει στις 22:30 το Alexis Kasinos Quartet που θα παρουσιάσει αυθεντικές συνθέσεις από τον πρώτο προσωπικό δίσκο του μουσικού Αλέξη Κάσινου με τίτλο Right Place, Right Time ο οποίος έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα. Έχοντας την Jazz ως μουσικό υπόβαθρο, τα κομμάτια του δίσκου είναι επηρεασμένα από μοντέρνα περίοδo, συμπεριλαμβάνοντας επιλογές ρυθμών που δίνουν στη σύνθεση συγκεκριμένη διάθεση. Η μπάντα αποτελείται από τους Αλέξη Κάσινο κιθάρα και συνθέσεις, Αντρέα Παντελή στο πιάνο, Cahit Kutrafali στο ηλεκτρικό μπάσο και Στέλιο Ξυδιά στα ντραμς.

Θα ακολουθήσουν θα κλείσουν στις 23:30 οι Trio Misterioso οι οποίοι θα υποδεχτούν στην Κύπρο και στο φεστιβάλ έναν από τους πιο γνωστούς Ολλανδούς μουσικούς της τζαζ, τον πιανίστα, εκπαιδευτικό, συνθέτη και ενορχηστρωτή Rob van Bavel. Το Trio Misterioso αποτελείται από τους Γιώργο Κούλα –ντραμς, Ερμή Μιχαήλ –κιθάρα και Αντρέα Ροδοσθενους –μπάσο. Η μουσική τους είναι επηρεασμένη από στοιχεία σύγχρονης μουσικής μπλουζ, τζαζ και φανγκ.

Τη νύχτα και το φεστιβάλ θα ολοκληρώσει ένα ακόμα από τα διάσημα Jam Session των Cyprus Jazz Musicians.

23 και 24 Αυγούστου

στο Vals Place

στο χωριό Γιαλιά της Πάφου