Στο Βερολίνο ανοίγει η πόρτα του ΝΑΤΟ για Φινλανδία και Σουηδία

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Αρχίζει σήμερα στη Γερμανική πρωτεύουσα η σύνοδος του ΝΑΤΟ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας θα συζητήσουν για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Παρόντες θα είναι και οι ΥΠΕΞ της Φιλανδίας και της Σουηδίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας αντέδρασε στις προειδοποιήσεις της Μόσχας, λέγοντας ότι είναι κυρίαρχο κράτος και λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις για την ασφάλεια και την άμυνά τους.

Προσθέτει επίσης ότι η Φινλανδία γνωρίζει τις διάφορες προκλήσεις και είναι προετοιμασμένη για ποικίλες υβριδικές απειλές, κυβερνοαπειλές και στρατιωτικά μέσα πίεσης.

Σύμφωνα με την Daily Mail, στο Ελσίνκι έχουν ετοιμαστεί 500 υπόγεια οχυρά, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 900.000 κάτοικοι.

Σε μια άλλη εξέλιξη εξηγήσεις από την Τουρκία για την αρνητική στάση της έναντι της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, θα ζητήσει η Ουάσιγκτον στην σημερινή σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η Άγκυρα δεν στηρίζει το αίτημα των δύο χωρών για ένταξη στην συμμαχία, αφού Σουηδία και Φιλανδία υποστηρίζουν την τρομοκρατική κατά την Άγκυρα κουρδική οργάνωση, ΡΚΚ.

Στο μεταξύ κοινή επικοινωνία με τη Σουηδή πρωθυπουργό και τον Φινλανδό πρόεδρο είχε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη σκιά των απειλών του Ταγίπ Ερντογάν για βέτο στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο το τηλεφώνημα διήρκεσε περίπου 30 λεπτά.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.